Војислав М. Станојчић: Тестови „проваљени“, министар није „превише одговоран“

Иако министар Шарчевић није прозвао Вука Јеремића, Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића због „проваљивања“ тестова, то не мора ништа да значи. Истрага је још у току

„Проваљени тестови“ (Извор: Снимак екрана)

У земљи где је шибицарење такорећи национални спорт, овогодишње „проваљивање“ тестова на испиту из математике за мале матуранте и није неко посебно изненађење, док је једино занимљиво реаговање министра просвете, Младена Шарчевића – пре свега његово објашњење начина на који су тестови пре времена доспели до ученика.

Према министровој првобитној верзији, „у ланцу цурења теста, учествовале су три жене. То су: мајка детета које иде у земунску школу Илија Бирчанин, професорка те школе која је урадила решење теста и још једна жена којој су то слали. То је полиција утврдила, а тужилац је покренуо истрагу“, изјавио је министар и додао „да га полиција обавештава на свака два сата докле је стигла у истрази“.

На питање новинара да ли се осећа одговорним због тога што се догодило и да ли ће поднети оставку, одговорио је: „Не осећам се превише одговорним и нећу више да преузимам туђе кривице. Сви који су имали зле намере треба да одговарају, а ми у Министарству смо и рачунали на најлошије сценарије и према томе се и припремали (види се и са колико успеха – прим. аут.). Затим је нагласио како о његовој кривици одлучују премијер и председник: „Моји шефови увек имају моју бланко оставку“, (што би могло да подсети на чувену Брозову реченицу: „Признајем само суд своје партије) .

Комични приказ гостовања министра Шарчевића у Дневнику РТС-а (Извор: Фејсбук)

Готово истог часа било је јасно да је с разлогом имао на кога да се ослони, јер је од госпођице Брнабић стигла порука да његову оставку никада неће прихватити, Нагласила је и како је Шарчевић један од најбољих министара у Влади и да је она веома срећна због тога што је он министар у Влади којом председава.

А док министар даје изјаве за медије, полиција ради свој посао, па му јавља да је пронашла човека који је украо тестове и затворила га. То је радник штампарије у којој су штампани тестови. Он је искористио непажњу осталих радника, украо тест и фотографисао задатке мобилним телефоном, па су тако стигли до његовог сина, који није био себичан па су задаци доспели и до других ученика.

Осумњичени графички радник признао је кривицу; одређено му је задржавање у притвору до 48 сати, после чега ће уз кривичну пријаву бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Остаје још да се види шта ће бити са оне три жене о којима је министар говорио првог дана по „проваљивању“ тестова. Јесу ли оне и на који начин повезане са крадљивцем из штампарије и колики је њихов допринос овом случају?

„Проваљени“ тестови из математике подстакли су неколико стотина основаца да протестују испред Министарства просвете и захтевају да министар Шарчевић да поднесе оставку.

За њега је тамо било „стотинак“ ученика (мора да их је пребројавао др Небојша Стефановић), а „изговарали су речи за које се види да их је њима научио неко старији, попут оних о пропалој држави“.

Иако министар није прозвао Вука Јеремића, Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића због „проваљивања“ тестова, то не мора ништа да значи. Истрага је још у току.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

2 replies

  1. То је радник штампарије у којој су штампани тестови. Он је искористио непажњу осталих радника, украо тест и фотографисао задатке мобилним телефоном, па су тако стигли до његовог сина, који није био себичан па су задаци доспели и до других ученика.

    Момак је или добар друг или предузетник у најави. У сваком случају – из основне школе носи важне лекције.

  2. Ма супер је фора. Ај да пробамо у штампарији новца!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading