Мило Ђукановић: СПЦ чува инфраструктуру Велике Србије, обновићемо аутокефалну црногорску цркву

На обнови црногорске аутокефалне цркве врло предано ћемо радити, јер је то у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора, рекао Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Саво Прелевић/РСЕ)

Генерацији наших предака остао је један важан корак који ћемо исправити, једну тешку неправду учињену Црној Гори на почетку 20. века, а то је обнова црногорске аутокефалне цркве. На томе ћемо врло предано радити, јер је то у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора и са основним програмским начелима Демократске партије социјалиста као темељног ослонца савремене Црне Горе.

Ово је у Никшићу устврдио председник Црне Горе и лидер ДПС Мило Ђукановић на општинској изборној конференцији те партије, додајући да „СПЦ покушава да кроз разне форме опструира оно што су европска хтења, европске амбиције савременог црногорског друштва, желећи да на тај начин опструира успостављање правне државе“. Ђукановић чак тврди и „да СПЦ користи оно што јој сагласно правном систему Црне Горе не припада“.

– Прича о прекограничним епархијама, супротна основним принципима организација православља свуда у свету, Српској православној цркви служи да би чувала инфраструктуру „велике Србије“ којој они верују, јер верују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас време довести до спознаје те грешке и до потребе да се опет окренемо изградњи велике Србије – казао је Ђукановић.

Ове поруке председника долазе у тренутку велике напетости у Црној Гори након што је влада Душка Марковића усвојила Предлог закона о слободи вероиспосвести по којем сва црквена имовина СПЦ стечена до 1918. године постаје државно власништво, укључујући и светиње попут Цетињског манастира, Острога, Пиве и многих других. У канонски непризнатој ЦПЦ сматрају да је предложени закон пун погодак јер ће он „Црногорској православној цркви вратити статус домицилне цркве који је имала до 1918.“

РЕЛИКТ ПРОШЛОСТИ

Ђукановић је рекао да актуелна власт гарантује слободу вероисповести. Он упозорава да неће дозволити да савремена Црна Гора живи, како је рекао, под диктатом „једне верске организације која представља реликт прошлости“.

Велиша Кадић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 8. 6. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. У Црној Гори је била аутокефална једино Српска православна црква! То што су појединци узгред звали нашу цркву у Црној Гори аутокефалном, то је најрадије радио суверен, књаз Никола! Па лијепо је звучало! Црногорској цркви није никада нико ДАО АУТОКЕФАЛНОСТ! Када се то догоди- а неће никада ! – она би се тако могла звати! Ето, Македонску цркву, проглашену 1973(?) сем Ватикана ни једна друга црква није признала! Морају се дослаовно поштовати канони – правила! Додуше, Мило је мајстор на унесе смутњу међу људе, то је научио од Броза!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading