Кристофер Хил: Вашингтон дигао руке од косовског питања

Надао сам се да ће Помпео боље разумети ова питања, него тексашки менаџер за нафту и гас Рекс Тилерсон, али то траје дуже него што је прихватљиво, каже Кристофер Хил

Кристофер Хил (Фото: Википедија)

БОН – Бивши амерички специјални изасланик за Косово Кристофер Хил каже да Европа по питању Косова не може да рачуна на подршку администрације Доналда Трампа, јер је, како наводи, Вашингтон практично дигао руке од косовског питања.

Он за Дојче веле каже да „унилатерализам” Трампове администрације чини да САД „постану неважне тамо где би требало да буду важне”, као рецимо у решавању преосталих питања на Балкану.

„Надао сам се да ће (Мајк) Помпео боље разумети ова питања, него тексашки менаџер за нафту и гас Рекс Тилерсон, али то траје дуже него што налазим да је прихватљиво. Европа ово збиља мора да види као ‘час Европе’“, каже Хил.

Наглашава да Европа овим треба да се бави знајући да је „столица САД празна” по неким од ових питања.

Хил наводи и да му је жао што пет чланица ЕУ још нису признале Косово, али да разуме њихове разлоге јер, како каже, свако има „своје Косово”.

„Мислим да питање Косова остаје питање које дели Европу од њеног циља да постане целовита и у миру”, рекао је Хил, преноси Танјуг.

Према његовим речима, прича о промени граница је само „симптом” косовског проблема и зато то није чаробно решење.

„Ја бих оставио територијална питања као врсту завршног елемента било каквог договора”, каже Хил и додаје да у међувремену треба причати о свим другим проблемима, који су примарни између Београда и Приштине.

(Политика, 3. 6. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Држимо вас за реч.

  2. Ја сам у коментару на чланак Ање Филимонове о министру Лаврову и ЗСО поменуо могућност да ће се САД својим утицајем удаљавати од Косова и Метохије. А Русија ће појачавати свој утицај на решавање косовског питања. Јер, навео сам да Русија има доста јак утицај на неке од водећих држава Европе. Тако ће моћи да држи под контролом пут ка решењу и онемогући неповољно решење за Србију. А у исто време ће поштовати став државе Србије. Док власт у Србији најзад не схвати да више не мора да слуша Запад при решавању питања своје отете покрајине.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading