Ми­ни­стар­ство кул­ту­ре Цр­не Го­ре од­би­ло зах­тев за об­но­ву Ње­го­ше­ве ка­пе­ле на Лов­ће­ну

Проклетство са Црне Горе неће се скинути све док се не врати Његошева црква на Ловћену, поручио је недавно и митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Рушевени капеле на врху Ловћена (фото приватна архива)

Подгорица – Министарство културе Црне Горе одбило је захтев за обнову Његошеве капеле на Ловћену, коју је поднео председник удружења „Покрет слобода народу” Бошко Вукићевић. Он је саопштио да га је Министарство културе обавестило да је петиција одбијена, уз образложење о „нужности заштите маузолеја као културног добра”.

„Морам истаћи да ни у једном делу текста своје петиције нисам помињао угрожавање маузолеја, његово евентуално уништење или измештање. Уопште, сматрам да споменике, из било ког периода они потицали и било коју идеологију они заступали, не треба уклањати нити уништавати. Они су сведочанство једног времена”, објашњава Вукићевић. „Што се тиче капеле и маузолеја – ваљда је Ловћен довољно велики да има простора за обе грађевине? А Његошу је свакако место у капели, јер тако гласи његова последња жеља. Одбијање моје петиције од стране Министарства културе сматрам још једним грубим режимским угрожавањем права грађана на слободно и демократско изјашњавање.”

Вукићевић је за своју петицију добио подршку неколико хиљада грађана.

„Наравно, не гајим илузије да би влада имала позитиван став према таквој петицији, али у временима жестоких насртаја режима на имовину православне цркве у Црној Гори сматрам да би било од изузетне важности да народ масовно подржи овакву врсту захтева”, каже Вукићевић.

Он опомиње на то да електронски формулар који је влада понудила као могућност за организовање разних петиција не нуди довољно простора за образложење петиције.

„Проклетство са Црне Горе неће се скинути све док се не врати Његошева црква на Ловћену”, поручио је недавно и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. „И данас су мошти његове на распећу. Ено га утамниченог у оном зиндану паганском, вапије својим Црногорцима да га врате у његову цркву, да обнове цркву Светог Петра Цетињског, његовог стрица, да би он скинуо проклетство са Црне Горе.”

Капела је срушена у лето 1972. године декретом тадашње комунистичке власти како би уступила место маузолеју који је пројектовао Иван Мештровић. Петар Други Петровић саградио је 1846. године цркву на Ловћену посветивши је свом, такође славном стрицу Петру Првом, потоњем Светом Петру Цетињском. Пет година касније, владика и песник тестаментом је оставио аманет да у тој цркви буде сахрањен. Жеља му је испуњена четири године касније, јер је у данима када се Његош упокојио 1851. године, на Ловћену владало страховито невреме, па је, по нужди, привремено сахрањен на Цетињу.

Новица Ђурић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 6. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Срушити цркву у планини коју је подигао Владика и био после сахрањен у њој посопственој жељи је савршен пример комунистичког дивљаштва.

    Ма какву грађевину подићи баш на том месту, а камоли маузолеј неодговарајућег изгледа је нецивилизовано.

    Нека се не руши, нек буде споменик државном терору и идеолошком варварству, али, Његошева капела на Коритима мора васкрснути ако је правде, истине и Бога.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading