Александар Вучић: Доста ми је окривљивања, Србија испунила све обавезе

Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на панелу „Дијалог Београд-Приштина – улажење у срж”, у оквиру међународне конференције „Globsec” у Братислави, да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране „мало попусте”.

Вучић је навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова.

Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.

„Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у УНЕСКО и Интерпол. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозили албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање,” рекао је он.

Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланство у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Како је подвукао у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и УНЕСКО и Интерпола.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси, које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006.

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. није уводила никакве противмере.

„Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност”, констатовао је он.

Вучић је упитао, колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то учини одмах по укидању такси.

„Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута”, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

Указао је да косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је, рекао да где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постићи споразум.

„Важније од одговарања на питања која прижељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он.

Према његовим речима у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда, и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

„Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

„То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати”, објаснио је он.

„Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају безусловно независност. То се неће догодити”, подвукао је он.

Имамо добар однос са Русијом и то је то

Панел посвећен дијалогу Београда и Приштине на коме су учествовали председник Србије Александар Вучић и председник самозване државе Косово Хашим Тачи у једном моменту данас је прерастао у директну расправу о томе шта је и ко заиста испунио од обавеза из заједнички потписаног бриселског споразума.

Вучић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину – формирање ЗСО – и поручио да му је доста да међународна заједница стално за нешто окривљује Србију.

„Не желим да представљам државу која ће стално бити осумњичена од стране међународне заједнице да уништава мир, а сви остали су свеци и анђели. Мени је тога доста. Ми смо испунили све обавезе и нико не може рећи да то није тако. Нико не може да каже, укључујући и Тачија да ништа нисмо испунили до сада”, поручио је и оценио и да се ситуација на Косову компликује све више и рекао да се нада да ће се мир одржати, и да ће још већим напорима покушати да се постигне договор, преноси Танјуг.

Фото: Танјуг

На Тачијеве тврдње да Србија није испунила све своје обавезе, наводећи интегрисано управљање границама, енергетски споразум и проходност моста у Митровици, Вучић је одговорио да у Бриселском споразуму нема ничега по питању моста, а да само у ставки 13 стоји да ће се интензивирати дискусија о енергетици и телекомуникацијама .

„Управљање границама, мост у Митровици, не помињу се уопште у споразуму,” нагласио је он.

Вучић је истакао да је Тачи, када је реч о ЗСО, пре само два дана рекао да то неће формирати, и да је као и раније променио своје мишљење након што је потписао документ.

Међутим, додаје да не жели да игра игру окривљивања других, јер је спреман да настави дијалог са Тачијем или било с ким који хоће, јер је од кључног значаја, како је рекао да се споразум постигне.

„Надам се да ће нам данашњи разговор помоћи да у будућност јаче радимо у покушају да нађемо решење за наше проблеме”, поручио је Вучић.

Када је реч о односу Србије и Русије Вучић је поновио да је Србија независна држава на европском путу, која ће задржати добре односе са Москвом.

Он је то рекао упитан о односима Србије и Русије, уз опаску – како њему увек западне такво питање.

„Имамо добар однос са Русијом и то је то. Ми смо на европском путу, што увек нагласим председнику Путину када се састанемо. Многи европски лидери забораве да то помену када се виде са њим. Србија је независна држава на свом путу ка Европској унији и има добре односе са Русијом”.

Ко мора да понавља да је јак, заправо је слабији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Косова, без обзира на тврдње приштинских челника, данас у сваком погледу слабија него пре 10 година, и изразио уверење да ће управо ти „јаки и снажни и мишићави из Приштине” ипак морати да попусте и укину таксе.

„Када је нечија позиција јака, онда то не морате да понављате хиљаду пута. Нисам рекао никада да је позиција Србије снажна, већ тешка”, рекао је Вучић у Братислави новинарима после учешћа на форуму „Globsec” на питање како коментарише изјаву Рамуша Харадинаја након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел да је позиција Косова „никад јача”.

Упитан да ли је можда Харадинај мислио на своју позицију, а не на позицију Косова, председник је рекао да не мисли ни на једно ни на друго.

„Не бих се кладио, реците ми где им је снажна позиција, она је свакога дана у сваком погледу и сваком смислу све слабија”, рекао је Вучић.

Он је на коментар да им је „снага можда у томе што су чедо запада” додао да то гледано из угла Приштине није новост од 2008. године.

Вучић каже да је његов посао да ради на слабљењу њиховог утицаја на одговоран начин.

Упитан да прокоментарише писање медија да су САД за поделу КиМ али да Београд и Приштина морају да се нађу на пола пута, Вучић је рекао да заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер кога су медији „цитирали” није то рекао нити је поменуо поделе и размене територија.

„Оно о чему сам разговарао са Филипом Рикером и Роном Џонсоном је да они очекују да ми и Албанци пронађемо решење, а онда ће они донети закључак. Што није нефер”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да не може да потврди, а ни да демантује ово или оно, као ни да говори ко је у праву.

„Могу само о чињеницама, а оне су мало другачије. Далеко смо од било каквог договора, од било каквог разговора и договора, али мораће и то да крене, а да би кренуло неко мора да укине таксе”, рекао је Вучић и поручио да верује да ће ти „снажни и мишићави и јаки у Приштини на крају крајева морати то и да учине”.

Како да замерим Масу, кад то говоре и многи у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да мисли да није истина оно што је рекао немачки министар спољних послова Хајко Мас да је проблем север КиМ, али да не може да му замери јер то исто говоре и Драган Ђилас, и Рада Трајковић, и многи други у Србији.

Он је то рекао новинарима у Братислави упитан како коментарише да јуче на састанку Рамуша Харадинаја са немачком канцеларком Ангелом Меркел, према саопштењу Приштине, уопште није било речи о таксама, те да је Мас после тога рекао да је проблем север КиМ.

„Што то не би рекао немачки министар ако то говори један значајан део Србије. То говоре многи у Србији који једва чекају само да осуде Србе. Како да замерам Хајку Масу, а мислим да говори неистину и да ништа од тога, ако је прецизно преведено, није тако. Како да му то замерим кад то говоре и они који би требало да штите Србију и српске интересе”, рекао је Вучић и додао да је најлакше оптужити Србе.

Што се криминала тиче, Вучић је рекао да је седиште криминала у албанском делу Косова.

„Некоме је лакше да поверује да је њихово чедо добро и увек исправно, а да су неки други криви. Север Косова је постало место које је најлакше окривити за све само да се не би догодило остваривање политике која се њима не свиђа”, рекао је Вучић и додао:

„А што се тиче да нису разговарали о таксама, нећу да говорим ништа, али сам сигуран да се о таксама и те како говорило, а кад вам то кажем то значи да сам вам са сигурношћу рекао истину”, закључио је он.

Још један позив Трампу да посети Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да је упутио још један позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију, преко америчких званичника, Рона Џонсона и Филипа Рикера, са којима је данас разговарао на маргинама „Globsec” форума у Братислави и истакао да би та посета била инјекција у односима две земље, али и решавању проблема у региону.

„Рекао сам да је мало земаља у којима он код огромног броја становника има већу подршку од свих његових политичких противника у Америци, као и да дуго председник САД није долазио у Србију”, пренео је Вучић новинарима.

Он је истакао да би посета Трампа била велика промена у односима.

Како је рекао, Србија зна да је мала земља и да не може амерички председник да се бави Србијом ни на дневном ни на недељном, али је истакао да би Трампова посета била важна и да би представљала инјекцију билатералним односима две земље, али и решавању свих проблема у региону.

Председник је новинарима након састанака пренео и да код америчких званичника постоји све израженија брига за односе Београда и Приштине, да они желе да се ствари реше мирним путем, као и да сматрају да је потребно дати нови импулс разговорима, али и да добро разумеју зашто су Београд таксе толико погодиле и зашто на њима инсистира.

Вучић је додао да је Филип Рикер, помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију, на веома важном и одговорном месту и за Србију, док је сенатор и председавајући Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Рон Џонсон, искрени пријатељ Србије, те да су управо због тога разговори са њима важни.

„Разговори су важни за нас, али ако очекујете историјско решење или вести – нема их”, додао је председник и навео да је ово његов осми сусрет са Џонсоном, који је, каже, близак пријатељ Трампа и осталих који у САД доносе одлуке.

Председник је подсетио и да ће у понедељак у Београд доћи заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, што ће, каже, допринети да се додатно кристалишу одређене ствари и потпуном сагледавању америчког угла.

„За нас је врло важно да разумемо шта је то што Американци желе и да покушамо да учинимо све да Американци разумеју оно што ми желимо”, рекао је Вучић.

Додао је и да није наиван да верује да велике силе немају снагу да убеде Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да укине таксе на робу из централне Србије.

„Амерички званичници су били јасни у изјавама да су против такси, али моја молба је да јаче утичу на Приштину, јер сам сигуран да ће онда она морати да саслуша и спроведе у дело укидање такси”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Братислави, након међународне конференције „Globsec”.

Каже да је и данас био директан и на панелу и у разговорима са америчким званичницима, и указивао на околности укидања такси, док је, истиче, све остало што је потписано ствар разговора.

Упитан да ли су му амерички званичници са којима се данас сусрео наговестили да ли ће мало више утицати на Приштину, Вучић је одговорио да се нада да хоће, преноси Танјуг.

(Политика, 7. 6. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading