Ања Филимонова: Необјашњиво зашто Сергеј Лавров упорно лобира за независно Косово

Инсистирање на ЗСО гура КиМ са питања државности на терет заштите националних мањина. У том правцу Вучић гура руско руководство, а оно следи његов курс, не схватајући суштину

(Евроазија дејли, 29. 5. 2019)

Ситуација на Косову – директна претња Русији

Обраћање Александра Вучића у парламенту Србије, у коме је саопштио да постоји могућност напада Албанаца на север Косова, и каснији упад албанских терориста у рејоне насељене Србима, могу да се доведу у директну везу. Такво мишљење је за Евроазија дејли (EADaily) изнела Ања Филимонова, руски стручњак за Балкан.

Подсећамо да је председник Србије 27. маја поднео Народној скупштини извештај о Косову и Метохији. Према његовим речима постоје само две варијанте решења косовског питања: „нормализација односа“ са Албанцима и замрзнути конфликт. При томе, замрзнути конфликт, како тврди Вучић, суштински и није решење, зато што њега „Албанци могу да одмрзну“ у сваком тренутку, једноставним нападом на Србе, а само је питање дана када ће се то догодити. У рано јутро 28. маја Албанци су заиста испровоцирали сукобе на северу покрајине, пошто су тамо, под изговором „борбе са организованим криминалном“, увели своје оружане формације.

Филимонова је подсетила да није нико други већ сам Александар Вучић, у априлу 2013. године, у потпуности ставио Албанцима на располагање север Косова.

„Србија је Бриселским споразумом добровољно и једнострано, у условима мира, укинула своју полицију, правосудни систем, органе безбедности и цивилну заштиту на територији целог Косова, укључујући и север. До тог момента Албанци нису имали приступ на север Косова. Чак ни Немци и Италијани у време нацистичке окупације током Другог светског рата нису се одважили да одузму од Срба север Косова. То је урадио Александра Вучић“, казала је Филимонова.

Према мишљењу овог балканолога, све рунде разговора које су уследиле после потписивања Бриселског споразума донеле су Београду веома сумњиву корист, иако председник Вучић и министар иностраних послова Ивица Дачић покушавају да представе као дипломатски успех то што се Србија вратила за преговарачки сто.

„Ту је, по свему судећи, једини успех садржан у речи ’сто‘, зато што никаквих других успеха и није било. Током преговора српска страна је препустила сепаратистима из Приштине све атрибуте суверености и државности који су им били неопходни, почев од границе, царина, матичних књига итд. Не постоји ни једна тачка у тим преговорима коју би Србија могла да рачуна као своју макар и минималну победу“, истакла је Филимонова.

При том је Филимонова скренула пажњу на позицију коју је Министарство иностраних послова Русије заузело у регулисању косовског проблема и то у оном делу који се тиче његовог односа према испуњавању Бриселског споразума и формирању Заједнице српских општина од косовских општина са српском већином.

„Потпуно је необјашњиво зашто све време Сергеј Лавров упорно лобира за пројекат независног Косова. Ја знам да се ова оцена чини, једноставно речено, невероватном. Међутим, ако се осврнемо на изјаве Лаврова, видећемо да он у њима стално помиње како Албанци нису формирали Заједницу српских општина на Косову. Заједници српских општина је посвећен један део Бриселског споразума, који под Заједницом подразумева некакво удруживање српских општина ради решавања специфичних животних проблема у оквирима тзв. Републике Косово“, изјавила је Филимонова.

Ања Филимонова (Извор: Новости)

Овој Заједници, према објашњењу експерта, ни у оквирима Бриселског споразума нису додељене никакве извршне функције. Чак и ако буде формирана, Заједница ће представљати дуплирање већ постојећег система удруживања косовских општина, што је самим Албанцима непотребно, додала је Филимонова.

При том она наглашава, да је у свему томе најважније то што Бриселски споразум признаје уставно-правни поредак тзв. Републике Косово на целој територији покрајине. „Следствено, Заједница српских општина је само један сегмент независне тзв. Републике Косово. Позивати Приштину да нешто изврши на својој територији, представља из угла Русије која не признаје независност тзв. Републике Косово – правни апсурд“, рекла је она.

Према мишљењу овог стручњака, инсистирањем на формирању Заједнице српских општина питање Косова и Метохије, које је несумњиво питање очувања српске државности, пребацује се на терен заштите права националних мањина. „У том правцу Вучић упорно гура руско руководство, а оно следи његов курс, не схватајући суштину оног што се збива“, сматра Филимонова.

Према мишљењу овог историчара, Александар Вучић не мења стратешки курс и „упорно ради на томе да тзв. Република Косово стекне све атрибуте суверене независне државе“. Она подсећа да формирање војске тзв. Републике Косово није изазвало никакве контрамере, осим козметичких. „Иако је ту ствар требало подићи на такав ниво да она изазове протесте светских размера“, сматра експерт.

Ања Филимонова је мишљења да садашњи догађаји на Косову и Метохији, са упадом албанских оружаних формација на север покрајине и хапшењем Срба, представљају репризу онога што се догодило крајем лета 2018. године, када је „Вучић исто тако најавио албанску агресију, а онда се Хашим Тачи са инспекцијом возио по језеру Газиводе, на шта има пуно право, јер му је Вучић у потпуности предао територију Косова“.

Филимонова сматра да је циљ таквих провокација застрашивање не само српске јавности, већ и руководства Руске Федерације, и то тиме да су Албанци „у потпуности спремни да испровоцирају или локални рат или одмах Трећи светски рат“.

„Под тим утиском код руске стране моментално долази до менталног колапса, зато што Русија, заиста, није спремна да војно делује на Балкану. Заправо, таква дејства су практично неостварива ако имамо у виду ваздушни простор НАТО-а. У таквој ситуацији Русија би била стављена у безизлазни положај, јер не би могла да пружи војну помоћ Србији и тиме би изгубила преостали међународни престиж. То је најнепосреднија претња међународној позицији Руске Федерације“, сматра Филимонова.

Према њеном мишљењу, директно застрашивање Русије има само један циљ – да се што пре изврши предаја Косова. „Упорно се понављају сцене које показују да Албанци у потпуности владају ситуацијом, сви други су беспомоћни и нико ништа не може да учини. Тиме ће Вучић ултимативно довести Русију у безизлазну ситуацију, објаснивши јој да нема другог излаза осим међународног признања тзв. Републике Косово и додељивања тзв. Косову места у УН“, објаснила је Филимонова.

Према оцени експерта, све изјаве Вучића имају радикално антинационални и антидржавни карактер. „Он је већ својом реториком довео народ до тачке кључања и до потпуне дезоријентације.“ Српски парламент је потпуно парализован, уосталом садашњи његов сазив је изабран само да би служио Вучићу као безопасни ослонац у свим његовим активностима. Политичке снаге, па и оне које дефинишу себе као опозицију, из низа разлога не могу да предузму адекватне мере, те смо стога сведоци потпуне слободе деловања Александра Вучића, који води регион ка потпуној дестабилизацији“, изјавила је она.

При том је Филимонова подвукла, како се на признању Косова „ствари очигледно неће завршити“. По њеном мишљењу већ се актуелизује питање Републике Српске. „И шта ће сада да уради Русија? Да ли ће да затвори очи пред тим да Вучић очигледно испуњава задатак истискивања руског фактора са Балкана? Јер целокупни пројекат реализације албанских интереса има само један смисао – избацивање Русије из региона“, закључила је Филимонова.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Српски став, 31. 5. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

24 replies

  1. Овај занимљив чланак г-ђе А. Филимонове заиста тера читаоце на размишљање. Русија и да хоће, не би могла да помогне Србији јер су около земље чланице НАТО пакта. Паде ми на памет област Калињинграда на крајњем западу, копнено одвојен од Руске федерације државама чланицама
    НАТО пакта. Ако би дошло до напада на ту област, како би га заштитили из матице? Додуше, имају морски прилаз обилазно са севера. Друго, зашто Русија има ваздушно-космичке снаге у саставу Армије? Да не би морала да преговара са тамо неким Румунима и Бугарима, као што је јуна 1999. године због њих одустала од слања ваздушно-десантних снага на Косово и Метохију. Једино што је потребно за евентуалну помоћ Србији је чврста одлука са врха РФ. А та одлука је прилично отежана разумним ставом “да не могу бити већи Срби од самих Срба”.

  2. Па, ево, ако Ањи није јасно, да објаснимо. Русијом влада исти политички и људски “материјал”, какав влада Србијом. Са становишта интереса Србије необјашњиво је то што Вучић ради, међутим, са становишта интереса банде која влада Србијом, сасвим је објашњиво. То је у интересу те банде што се своди на материјални интерес појединаца. Исто је и са Русијом. Са становишта интереса Русије, необјашњиво је да Русија одустаје од свог утицаја на Балкану. Видели смо то и на примеру Црне Горе. Међутим, са становишта интереса банде која влада Русијом, сасвим је објашњиво. Њих баш брига за интерес Русије на Балкану, њиј је брига за њихов лични интерес који се изводи из пословних веза са бандом која влада Србијом. Према томе, ако њихов пословни партнер и човек кога тако искрено и снажно подржавају тражи тако малу услугу као што је ова, да му помогну да призна Косово, логично је да Лавров и остали такву услугу неће одбити. Ето тако, да би се то разумело није потребно бити руски стручњак за Балкан. Можда зато Ањи и није јасно, јер она је стручњак, а овима који нису стручњаци, јесте.

  3. Зашто Сергеј Лавров упорно лобира за независно Косово ?

    Можда због Крима ?
    Тј ако буде признато одцепљење Косова од Србије, треба признати и одцепљење Крима од Украјине.

  4. Интимус Генадија Сисојева па је не извору антируских и антисрпских информација.
    Узгред, Сисојев је ожењен Зораном Бојић, дописницом Бете из Русије, па све постаје разумљивије.

  5. @NN: Какав бесмислен коментар! Далеко од тога да сам симпатизер Постсовјетије, али нејасно је ко је тај “интимус” на кога се односи први део коментара, затим: ко је тај Генадиј Сисојев и каква је његова веза са овом темом – а поготово и ко је та поменута Зорана Бојић, дописница Бете из Постсовјетије и каква је њена улога у овом галиматијас-коментару? Другим речима: Шта је (ако је уопште нешто смислено) имао својим псеудосугестивним коментаром да каже @NN? Насупрот томе, потпуно је јасно шта је хтела да каже Ања Филимонова, која се у свом тексту легитимише као недвосмислени противник званичне постсовјетске политике на Балкану. Питање је: да ли она тако игра своју (од стране њихових “Органа”) додељену улогу, или заиста тако мисли? Ако је ово друго у питању – црно јој се пише тамо где живи.

  6. Учинило ми се да ми коментар написан ноћас у “глуво доба” није завршен. Има се утисак као да г-ђа Филимонова жели одговор на њену тврдњу да се Русија плаши албанских “ратних игара” на северу покрајине Косова и Метохије. То је за Русију као “плашење мечке решетом”. Она је успела да уклони цео западни савез из Сирије и доведе рат до завршнице. Русија има са Србијом друге дилеме. Садашња власт је, чини се, упорно убеђује да хоће да се одрекне Космета. Председник Путин је приликом посете у јануару ове године, подсећањем на Резолуцију СБ УН бр. 1244 и слање контингента војно-полицијских снага на КиМ, поручио да треба кренути у том правцу. Јер, важно је започети са тим. Касније би те снаге постале бројније. И њихова улога би постала значајнија. Не би се неке РОСУ и ФИТ јединице покретале као у војној вежби и терорисале грађане. Садашња администрација САД са председником Трампом не мари превише за “Косово”. Проблеме им праве остаци бивших “клинтоновских” и “олбрајтовских” плаћеника који су новцем повезани за сепаратисте у Приштини. Оно што Русију брине, то су могуће велике жртве које би настале у сукобу Србије са сепаратистима. И прилично непријатељско окружење Србије. Од држава које су признале државу “Косова” и нас убеђују да то учинимо. Као да нису свесне да и њих могу да задесе такви догађаји са њиховим Албанцима. Вероватно се надају да ће их НАТО савез смиривати да се оружано не сукобљавају. Мишљења сам да Русија очекује да се Запад повуче са Косова и Метохије. И да у тим новим околностима, без јаких подршки, сепаратисти “изгубе” жељу за освајањем. Треба очекивати и промене у врху сепаратистичке власти у Приштини. Јер терористи морају на суд да одговарају за почињене злочине пре, у време и после рата 1999. године. А грађани Албанци на КиМ, ослобођени притисака од својих терориста на врху власти, би радије одустали од своје независне државе. А и спајање са Албанијом им није нека велика утеха. Мислим да Русија очекује развој догађаја као са својом Чеченијом у завршној фази. И жели да Србију поштеди не малих жртава у евентуалном рату са косовским Албанцима. Оно што треба да очекујемо од Русије је да не дозволи да садашња власт у Србији учини нешто што би трајно одвојило Косово и Метохију од матице Србије. А то може и преко одговарајућег утицаја на наше “пријатеље” у Европи и САД. Можда они не воле превише Русију, али ће поштовати њене одлучне захтеве.

  7. To sto ce Srbija da prizna nezavisnost KiM, ne znaci da ce Ukrajina i Zapad priznati prisajedinjenje Krima.Iza toga lezi pretpostavka da ce Zapad u jednom trenutku stati i poceti da povlaci sankcije i iz Ukrajine, a to je malo verovatno.Verovatnije je da bi sa priznanjem KiM, Rusija ostala usamljeni slucaj aneksije teritorije, a pritisak se pojacao.

  8. Неважно је да ли Ања говори оно што мисли или оно што треба да каже. Жена говори истину! Вучић је издајник, а Русија му иде на руку. Зашто, кад је то против њених интереса? Коментар да онај који је подигао Русију из пепела има лични интерес да смањи њен утицај у свету је бесмислен. Пре ће бити да и Русија купује време за себе. До великог сукоба ће доћи. Ако он већ не може да се избегне, одлагањем његовог почетка се макар теоретски доприноси бољим почетним позицијама. Ми смо тачка на мапи, свет је велики. Ми можемо бити повод, али разлог почетка треће велике кланице свакако неће бити Вучић и његов дебилизам. Шта год да кажете о том шарлатану, не можете погрешити. Потцењивање Русије је велика бесмислица. Нити је неосновано Вучић овде пустио корење, нити је Путин у случајна појава у Русији. А запад је роварио и ровари и овде и тамо…

  9. Зашто неко лобира за независно Косово ?

    Има безброј одговора. На пр : Ако се напусти принцип недодирљивости граница на Балкану, и ако се прихвати излазак Косова из Србије, то би могло олакшати излазак Српске из БиХ. И даље : ако се прихвати прикључење Косова Албанији, то би могло олакшати прикључење Српске Србији. Итд.

  10. @ Деда Ђоле
    Прави одговор је у првој реченици, “да има безброј одговора”, у конкретном рјешењу проблема. Принцип које си навео за Запад сада не важи, у њиховој прошлости никад није важио, а неће важити ни у њиховој изгледној будућности. Принципи (мислим на међународно право) Запада су у њиховој економској и војној сили, и – тачка. Све остало су финесе, тајни договори, политички притисци, изазивање “прољећа” и смјене режима, сви видови специјалног рата – дакле, безброј одговора…

    За аутора текста:
    Зашто Сергеј Лавров не би био изузетак од (не)писаног правила? Сада је то нагађање, наше виђење стања ствари, наша (пр)оцјена али његова права намјера “испливаће” на свјетло дана тек за деценију-двије, можда и касније! Биће то слаба утјеха за аутора, садашње посјетиоце сајта, али и Србију!? Или што рече Јиржи Лец, афористичар: “Истина увијек исплива на површину – удављена”.

  11. Само пљујте човека који у Русији упорно брани српске интересе и територијалну целовитост Србије. Јадно.

  12. Неко помену ”приницип недодирљивости граница” а то је важна тема на којој се може проверити сопствено прозирање политичко-пропагандних трикова Запада или пак установити сопствену упецаност на удицу њихове мождано-испирачке пропаганде. Ако су границе ”неповредиве”, питање за промућурне следбенике западних лагарија је — а где су границе државе која се звала Југославија (СФРЈ и СРЈ)? Не само границе — него где је држава и према чијием сценарију и уз чију помоћ је уништена? Ако је ЈУ компликована тема, замените је Србијом па видите како принцип неповредивости граница функционише. Суверенитет да не спомињемо…

    Никакве друге принципе Запад не следи осим једног, а то је испуњење сопствених интереса који су делом мотивисани вековном расистичком мржњом према Словенима. Нешто шире, непријатељ им је Православље што су на својој кожи осетили Јелини, прича подугачка, али да споменемо само једну епизоду, издају од стране западних ”савезника” због које је горела Смирна и стотине хиљада прогнано из Турске (опет питање за гутаче западних удица, зна ли неко зашто је Митрополит Смирнски Хризостом светитељ?).

    А коментар у вези са главном темом, сажетом у наслову — ако је и од стручњака мнного је. (@Слободан Јанковић је једном реченицом рекао најважније). То јест превише је, јер привидно разоткривајући непочинства А.Вучића напада на најважнијег дипломатског заштитника српских интереса. Срећом, мишљења стручњака и ”стручњака” нису на радару Министра спољних дела РФ тако да штете нема. Без обзира, ваља се оградити од таквих мишљења. А господину Сергеју Лаврову, свако добро са надом и жељом да настави своју подршку интересима ојађеног српског народа.

  13. Опет неки Рус се нашао на нишану српских коментатора.

    Косово је превише озбиљно питање да би министар спољних послова РФ могао себе допустити такву катастрофалну правну грешку као подршка ЗСО.

    Као била недопустљива ликвидација руског контингента на КиМ. Озбиљан (свестан?) пропуст апарата.

    Велика држава не сме да буде искориштена ситним локалним режимчичима. Русија без обзира на локалну власт мора да штити виши интерес – увек народ, увак држава, увек принципи правде. Ако Русија и не ради ту ништа, не процењује да регион је битан (шта коренито није исправно), тачније ако тренутно не можемо ништа, онда ВРЛО битно да сачувамо образ.

    Руски министар није пас на лончићу издајничком режиму.

    С. Лавров спомиње Рез 1244 и Устав Србије. А далеко од тога да увек је било тако, само није одавно се појавило. А то је увек била формула оних које ви са презиром називате “стручњаке”. Али он, а не “стручњаке”, спомиње веома опасну формулу да “Русија ће подржати свако решење који ће задоволити Србију”. Рез 1244 и Устав он мора да спомиње, ово друго – не сме, пошто ту је главни узрок могућег озбиљног конфликта.

    Ако ви то не разумете, или правдате, или игноришите, то је ваш проблем. Озбиљан.

    Увек у свим земљама независно од ваше воље ће постојати стручњаке за међународне односе и регионе. И за Србију.

    И људе ће износити своје мишљење, опет без обзира на вашу жељу да свих спаљите напалмом.

    И ту, у Русији, ми ћемо озносити своје мишење посебно о својим министрима. Пошто например имамо професионалну обавезу, да анализирамо и да кажемо У ЧЕМУ и ЗАШТО је грешка. Са образложењем. Ако министар мисли да образложење не ваља – ником ништа. АКО ВАЉА – ОН НЕЋЕ ВИШЕ ОВАКО ГРЕШИТИ. Ако хоће – лош сигнал.

    И то није за вас. Шта сте ви тако се узбудили? Лајете као тотални лудаке. Пошто са српске стране све ово време ни један пут није било објашњено зашто руском министру опасно спомињати ЗСО ПОСЕЕБНО У ОВОМ КЉУЧНОМ ТРЕНУТКУ. Да ми, Русија, не паднемо у замку. То је наше питање нашег понашања и политике односно Србије.

    А ако за вас све у реду – па добро. Остајте по страни и дајте пут онима ко стварно брани Србију.

    Коментатори-алигатори.

  14. @Сергеј: Препоручујем да убудуће шаљете коментаре само на руском језику, а онда – ако то буде потребно, да неко то добро уме Ваш текст посрби. Јер – овако како пишете – на руском се најбоље може прокоментарисати само овако: Писала писака – а не разобрала ни собака!

  15. @паја патак

    ЗАВАЛИ Е.ЛО!

    Без сопливых солнце светит, еще ты мне, С.КА, будешь указывать что и как писать.

    Теперь ясно?

  16. Уредништву СТАЊА СТВАРИ: Молим Вас, да у складу са правилима сајта уклоните по тону крајње непристојан коментар/одговор @Sergej-а, пун постсовјетских улично-шатровачких појмова, или да и мени дозволите да му на слични начин одговорим.

  17. @ паја патак

    Одговорите, а онда @сви да се врате на српски и да се односе са уважавањем према другом и другачије мислећем.

  18. @Сергеј/@Sergej: Ја сам из Вашег логороидног коментара (врсте салате од речи) писаном на некаквој Вашој верзији српског језика био у немогућности да закључим шта сте, у ствари, њиме желели да искажете: подршку става аутора (г-ђе/г-ђице) Филимонове, или пак Вашем министру спољних послова, г-ну Лаврову… Због тога сам ту недоумицу илустровао једном, сасвим пристојном, старом руском изреком и препоручио да пишете на језику који (претпостављам) боље познајете, тј. на руском језику – мада….
    Ваш одговор писан кочијашко/уличарским постсовјетским језиком и тоном, је вероватно истинити одраз Вашег нивоа размишљања и изражавања, и мислим да не одговара нивоу дискусије на пристојном сајту, какав тежи да буде “Стање Ствари“.

  19. @паја патак

    Ваш коментар “Писала писака – а не разобрала ни собака!” садржи ДИРЕКТНУ ЛИЧНУ УВРЕДУ: тамо ви сте назвали мени “писаком”.

    Осим тога крајне увредљиво и некултурно указивати странцу који има поштовање и љубав према српском језику и желе да комуницира на њему због личне и делимично професионалне определености.

    Ја желим и будем причао на српском језику и надам се да он буде више разумљив. То је ствар праксе, и ја то ћу чинити без обзира на било чије мишљење. Ја волим и желим да причам српски.

    Ви сви, као и сви у свету, морате да знате: после директне личне увреде, ма на какав начин она следе (употребљавањем неких увредљивих изрека) увек са руске стране буде следео адекватан одговор.

    Није потребно никакво “совјетско-логорашко-шатровачко” искуство, има само адекватан изговор на провокацију. Између осталог, ту нема ништа “логорашког-совјетског-шатровачког”, вама тако би и Сергеј Лавров одговорио, он иначе воли такви изрази. То је обичан “руски мат”, и ми сви знамо понекад да га употребимо.

    Нек редакција провери СВИ моје коментари. Ја ПРВИ НИКАД нисам дозволио себе да изађем са нивоу интелектуалне дискусије.

    А као одговор мени увек занима реакција: оне вређају људе а после хистеришу да добили адекватан одговор. А шта сте мислили да буде?

    Кога сам желео да подржим? МА СВОЈЕ НАРАВНО! Свог министра и свог научника! И Лаврова (руски министар не сме ни да падне у замку ни да не разуме нешто битно, не да буде глупа марионета) и Ању која ПРВА објаснила њему суштину о ЗСО!

  20. @Сергеј: Ви се осећате увређеним – кажете: “….садржи ДИРЕКТНУ ЛИЧНУ УВРЕДУ: тамо ви сте назвали мени `писаком` “., и додајете: “… Није потребно никакво „совјетско-логорашко-шатровачко“ искуство, има само адекватан изговор на провокацију.“ Заиста, није ми познато неко очигледно ново значење речи “писака“ у савременом постсовјетском новоговору, али у класичном руском језику, Владимир Даљ даје ову дефиницију речи “писака“ : бойkiй, борзый писецъ, скорописецъ съ хорошимъ почеркомъ, или опытный приказный, подъячiй (Толковый словарь живаго великорусскаго языка Владимира Даля, С.-Петербургъ-Москва 1882). Шта је у томе увредљиво? Ако сте увређени, молим за опроштај…
    Желим да Вам захвалим и на објашњењу о томе кога подржавате по питању теме чланка А.Филимонове (дословно Вас цитирам): „Кога сам желео да подржим? МА СВОЈЕ НАРАВНО! Свог министра и свог научника! И Лаврова (руски министар не сме ни да падне у замку ни да не разуме нешто битно, не да буде глупа марионета) и Ању која ПРВА објаснила њему суштину о ЗСО!“ . Мени ово Ваше објашњење изгледа као класични пример “contradictio in terminis”, јер Ви истовремено подржавате два супротна става: став А.Филимонове која критикује г-на министра Лаврова због његовог става о ЗСО, што је по њеном тумачењу погрешно (она дословно каже – цитирам: „Потпуно је необјашњиво зашто све време Сергеј Лавров упорно лобира за пројекат независног Косова“), али истовремено подржавате и став г-на министра Лаврова који А.Филимонова критикује, па томе још и додајете: “…и Ању која ПРВА објаснила њему суштину о ЗСО!“ Па, побогу, зар Ви заиста милсите да је г-ну министру Лаврову који за собом има огромно искуство и читав апарат свог Министарства спољних послова са бројним експертима и саветницима , потребно да му Ања сада “…ПРВА објаснила њему суштину о ЗСО“? Немојте, молим Вас.

  21. @паја патак

    На вашом “постсовјетском новоговору” говори сва Руска Федерација. Ви свих РУСА одмах желите да увредите?

    “Новоговор”, хмммм, код нас нема такве категорије. Постојала је дефиниција “совјетски новоговор”, односно после револуције 1917 г. болшевици покушавале да створи “нови језик”. Али нису успели, победила нормална државна политика. Постсовјетског говора нема, никакве специфике. Ова чудна, нијеруска, дефиниција није исправна.

    А није испавна и са другог гледишта.

    Шатровачки језик код нас увек постојао, односно жаргон. Али нормалан, обичан човек, или интелектуалац би користио термин “затворски” (тюремный) или “криминални” (уголовный) жаргон.

    Ту се користи дефиниција “логорашки”. Ово упучује на везу: Совјетски Савез – ЛОГОР, ГУЛАГ. Сада нема логора, постоји “зоне” и “затвори”. Откуд онда ово “логорашки”? “Постсовјетски новоговор”… “логорашки”… то из арсенала западних стручњака за Русију, тачније, за идеолошки рат. Цитат Даља, 1882 године…

    Све заједно више него занимљиво!

    Управо у СССР руски језик је био стандартизован и НИЈЕДНА ДРЖАВА У СВЕТУ нема таквог јединственог стандартизованог књижевног језика највишег нивоа. НИ ЈЕДНА У ЦЕЛОМ СВЕТУ!

    Добро, значи, “НОВОГОВОР” ОДНОСНО РУСКИ ЈЕЗИК ВИ НЕ РАЗУМЕТЕ, АЛИ ОДЛИЧНО РАЗУМЕТЕ ДРУГУ ВРСТУ.

    ***** ***** **** **** *******!

    За нормалне људе: реч ПИСАКА је крајне увредљива и потцењивајућа. Она значи ко одвратно и опсесивно пише:

    “бумагомаратель, бумагомарака, маратель, марака, пачкун, щелкопер; бездарность, писатель; стихокропатель, кропатель, стихослагатель, ремесленник, сочинитель, писателишка, рифмач, поэтишка, пиита, складыватель, графоман”

    **** **** *** *** ** * ******* **** *** **** **** *** **** **** **** ****

    Сергеју Лаврову исправно указали на грешку, коју он као мислећи човек неће поновити. Лавров вреди поштовања, зато га и браним, браним од озбиљне грешке.

    А тако желиш обрачун (са мном, са Ањом?) да и ЗСО теби у реду, и Лавров са тим у праву – је ли?

    Онда драга редакција, ја сам само скроз тачно карактеришем човека као ***** *****, за истину не кажњавајте! Или да цитирам Сергеја Лаврова који управо у таквим случајама говори *********. Шта тамо односно нивоа размишљења?

    Ја обожавам да мени неки … да објасни како функционише МИД Русије. Нема тамо никаквих стручњака за Балкан, ни једног. И ни једног експерта за Балкан или за Србију. Отуд такве грешке. Не измишљавајте ствари, о којима ПОЈМА НЕМАТЕ.

  22. Поштовано Уредништво,
    Морам да поновим моју молбу да удаљите и најновији коментар @ Сергеј-а, јер у делу на руском језику, препуном скаредности (да их не наводим) директно крши Ваше упутство: “ Одговорите, а онда @сви да се врате на српски и да се односе са уважавањем према другом и другачије мислећем“. Осим скаредности и директних увреда (опет – да их не наводим in extenso), @ Сергеј изврће и моје речи – он тврди да сам написао нешто што уопште нисам написао, каже: “Ту се користи дефиниција „логорашки“. Ово упучује на везу: Совјетски Савез – ЛОГОР, ГУЛАГ.“ Ја сам у једном претходном коментару написао (наводим великим словима инкриминисани појам): “@Сергеј/@Sergej: Ја сам из Вашег ЛОГОРОИДНОГ коментара (врсте салате од речи) писаном на некаквој Вашој верзији српског језика био у немогућности да закључим шта сте, у ствари, њиме желели да искажете“, па сам у загради још и објаснио шта “логороидни“ значи (“врста салате од речи“) – што нема никакве везе са оним што ми он импутира. Ни у једном тренутку нисам користио ни скаредне ни шатровачке термине, којима ме он засипа, препоручујући ми, поврх свега и шта да урадим са класичним речником В.Даља: “… засунь себе в жопу словарь Даля“. И – то је, дакле, ниво дискусије и аргумената @Сергеј-а? Залажем се за одржавање цивилизованог нивоа дебате/полемике на овом сајту, па се зато уздржавам од наставка полемике са @Сергеј-ем, али остајем при мојој молби Уредништву.

  23. @ паја патак

    Нажалост, управо сте Ви тражили да тај коментатор пише на руском… Који ми не знамо.

    Али добро: у последњем коментару Сергеја склоњене су реченице на руском, а Вама хвала што ћете се уздржати од даље полемике.

  24. Код Дизнија Паја Патак је оличење свађалице, Мики Маус борац за правдју, Хорације добричина, Шиља приглуп итд. После низа реплика на Сергејеве коментаре постаје јасно зашто је ова прзница одабрала псеудоним Паја Патак, а башка упорно тражење да се Сергеју забрани приступ коментарисању, па чак и да му се бришу објављени коментари. Изгледа да би он најрадије обрисао и забранио г-ђу Филимонову само нема петљу да то отворено затражи.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading