У Србији никад мање становника – просечна старост 43 године

У Србији прошле године рођене 64.894 бебе – само 160 више него пре 3 године, када је у матичне књиге уписано најмање деце од почетка 20. века

Фото: А. Васиљевић

У Србији никада није живело мање становника него данас, а подаци показују и то да они никад нису били старији, пошто је просечна старост становништва 43 године, наводи РТС.

Преноси да тренутно на свету живи 705 милиона људи старијих од 65 година и око 680 милиона деце до четири године живота, а истраживање УН показало је да се животни век становника Земље продужио, али и да се не рађа довољно деце.

„Србија се налази у самом врху у групи земаља са најстаријом старосном структуром становништва. Што се тиче података 2017. године рецимо удео популације старијих 65 и више година у Србији је био 19,63 одсто и за цела два процентна поена је повећан у односу на податак из 2011. године”, рекла је Сања Јанкелић из сектора за статистику.

Наводи се да, када су бројке из породилишта у питању, у Србији су прошле године рођене 64.894 бебе – само 160 више него пре три године, када је у матичне књиге рођених уписано најмање деце од почетка 20. века. Међутим, у половини земаља на свету и даље се не рађа довољно беба да би та друштва расла.

„Појединац мора наћи у себи мотив да кроз родитељски нагон и његово остваривање, кроз поправљање и лични допринос условима у којима ради, кроз веће задовољство у породици и на радном месту створи услове да нас буде више”, истакла је министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић, преноси Танјуг.

РТС наводи да податак да се у Јапану у једном дану купи више пелена за старе особе, него за бебе, показује да је ово глобални проблем.

„Сва очекивања демографске пројекције о кретању становништва говоре да ће се овај тренд старења становништва наставити, односно да очекујемо и даље континуирани пораст удела старих од 65 и више година”, додаје Јанкелићева.

Она истиче да демографско старење становништва има читав низ друштвено економских импликација, пре свега континуирани пораст броја пензионера.

РТС наводи да Италија, Немачка и Грчка воде исту битку. Просечна старост у овим земљама је 45, односно 46 година. Добар пример могле би да буду Ирска и Исланд које имају већи удео млађих до 15 година, али и Турска где је просечна старост 31 година.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Onih 160 vise nego prosle su migranti sa odobrenim azilom.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading