Бошњачко национално вијеће тражи специјални статус за Санџак

Албанцима, Бошњацима, Црногорцима и Србима, уставом Санџака признаће се статус конститутивних народа у Санџаку, наводи се у Иницијативи Бошњачког националног вијећа

Фото: Д. Жарковић

Бошњачко национално вијеће (БНВ) покренуло је „Иницијативу за рјешавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак”, јавио је синоћ РТС.

БНВ тражи да се успостави специјални статус за Санџак, који ће вршити функције државне власти, преко органа Санџака и преко органа у општинама у његовом саставу. Територија Санџака би, према овоја иницијативи, обухватала подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

„Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге које ће гарантовати пуну слободу кретања људи и роба”, наводи се на сајту БНВ-а.

Иницијативом се предвиђа да Санџак може да ступи у међународне односе када су у питању научно-техничка сарадња, културно-просветна, економска сарадња „и друге области предвиђене овом Иницијативом”.

Права и обавезе Санџака би се, према овој иницијативи, регулисали „уставом Санџака”, пренео је РТС.

„Санџак је територијално политичка заједница равноправних грађана и народа који у Санџаку живе. Албанцима, Бошњацима, Црногорцима и Србима, уставом Санџака признаће се статус конститутивних народа у Санџаку”, наводи се у Иницијативи.

Санџак би имао демократски изабрану скупштину, гувернера и владу, као носиоце извршне власти, укључујући полицију под њиховом контролом, и независно судство. Први избори за ове органе били би одржани под надзором УН, Европске уније и ОЕБС-а.

„Подручје Санџака биће трајно демилитаризовано под надзором ОУН и Европске уније, што обавезује државне власти да у року од 30 дана од успостављања специјалног статуса за Санџак повуку све војне ефективе са подручја Санџака, као и оне полицијске снаге које премашују потребе нормалних околности. Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге”, наведено је у Иницијативи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. „Бошњачко национално вијеће тражи специјални статус за Санџак.“

    Треба неко да каже овим необавештеним или недобронамерним људима да је назив Санџак постојао у време турске окупације Србије. Сада је његов назив Рашка област у сувереној држави Србији.

Оставите коментар