Вучићеви одговори на излагања посланика

Нисам се ослањао на друге, знам да долазе тешка времена, али знам ко ће остати до краја и борити се за идеје модерне Србије, а ко ће да одустане. Ја ћу се борити за нормалну и пристојну Србију, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Народној скупштини, одговарајући на излагања шефова посланичких група, да Срби данас немају никакво подозрење према Мађарима који живе у нашој земљи, нити имају проблем са улагањима Будимпеште.

Он се захвалио Балинту Пастору због тога што је говорио о нечему што једна део јавности у Србији није желео да чује.

„Покушао сам у једном тренутку да говорим о томе… мислим да је веома важно да људи сагледају мађарски пример и да виде да земља може да буде веома снажна. Јер тако смо и ми остајали без наших територија насељеним Србима у Хрватској, Црна Гора је данас самостална. Али, то не значи да је Србија слаба и не би требало да значи”, рекао је Вучић.

Захвалан је Пастору и на томе што је примети да српска власт ради на унапређењу образовања на мађарском језику.

„И поносан сам што можете да отворите одељење на мађарском са пет ђака. Све што мислите да треба да се уради, спремни смо да урадимо. Знате да то није мали корак, посебно када водимо разговоре са ММФ и да увек гледамо да обезбедимо сигурност јавних финансија. Али, то не може да буде трошак који не може да буде прихваћен са наше стране”, рекао је Вучић.

Навео је да је недавно разговарао и са његовим оцем, Иштваном Пастором, и да су констатовали заједно неке ствари.

„Пошто ми је мајка из Бечеја ја то знам, иако се у миру живело, увек се говорило:То су Мађари, они имају своје или, то су Срби, они имају своје. То говори и чињеница да ми Срби слабо говоримо мађарски, што не говори добро о нама, али данас никакво подозрење немамо, зато се нисмо плашили ни Орбанових улагања”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

И никад неће бити проблема, сваки ваш динар, евро, форинта, никада неће бити проблем, казао је он и додао да жели да већина Мађара остане да живи у Србији.

„Молим да пренесте наше поруке не само љубазности, већ и симпатије према Мађарима и свима другима”, рекао је Вучић, додавши да сличне речи чује и од мађарског премијера Виктора Орбана.

Открио је да је Орбана молио да неку инвестицију направи и у Републици Српској и да му је Орбан обећано да ће то и урадити.

„Хвала мађарском премијеру, влади, држави што какве кораке праве према српском народу”, рекао је председник Србије.

Посланику Странке модерне Србије Александру Стевановићу је казао да је изненађен његовим говором, јер би, како каже, „90 одсто тога могао одмах да прихвати”.

„Да се нашалим, значи да ћемо морати политички да обратимо пажњу и нађемо теме у којима се не слажемо и да вас критикујемо. Озбиљан говор и хвала вам на доприносу озбиљности седнице”, рекао је Вучић.

Говорећи о делу опозиције који данас није присуствовао седници о КиМ, а одговарајући на констатацију посланика Ђорђа Милићевића, Вучић је казао да је „дошао тамо где су га тражили и звали” и у складу са послаником, али да њима није одговарало да разговарају о тако важној теми у Скупштини, а желели би, каже, један дан с њим, други дан без њега, да разговарају „о чудним тајкунским захтевима” – ко ће руководи РТС-ом и ко ће да управља РЕМ-ом.

„Ја данас појам немам какве су то ингеренције РЕМ-а, али видим да они сви знају, али зато о КиМ све знају, али да не уђу у парламент, и да не сучеље мишљење ни са ким”, рекао је Вучић.

Упитао је шта желе да постигну тиме што људе „јуре по степеницама Скупштине”.

„Хоћете да их тучете и још се хвалите тиме. Чиме се поносиш? Постоји ли другачије име за то од фашизма”, упитао је Вучић и додао да се никада у историји Србије није догодило да некоме буде забрањен улаз у Скупштину.

Говорећи о разговорима у Сабору СПЦ, Вучић је подвукао да су тамо вођени „добри и важни” разговори, да су и представници СПЦ свесни озбиљности ситуације на КиМ и да се можда са њима не саглашава око свега, али да поштује улогу цркве.

„Црква је важна за опстанак српског народа”, истакао је председник и додао да је, на пример, захваљујући манастиру Крка у Далмацији српски народ опстао на тим просторима, те да је таква ситуација и данас на КиМ, јер је црква место окупљања нашег народа.

Каже да у Сабор СПЦ није ишао да „соли памет”, већ да одговара на њихова питања, по њиховом позиву и да су разговарали на озбиљан начин.

Вучић је захвалио свим посланицима који су присуствовали данашњој седници на посвећености у решавању косовског проблема.

„Нисам се никада ослањао на друге, знам да долазе тешка времена, али знам ко ће остати до краја и борити се за идеје модерне Србије, а ко ће да одустане. Ја ћу се борити за нормалну и пристојну Србију”, закључио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар