Владан Ивковић: Побили смо вас 700 хиљада, никад нисмо кажњени – али ви сте криви што се срдите

Поводом текста Виктора Иванчића „Случај Кустурица: Мозак на службеном путу“, пренетог и на „Стању ствари“

Извор: Српски тједник Новости

Право на националну срџбу

„Сними ли филм о Јасеновцу, бит ће то умјетнички допринос економији националне срџбе: редатељ ће жртве геноцида инвестирати у будућа крвопролића.“

Ово је изашло из пера Хрвата Виктора Иванчића, некадашњег уредника сплитског „Ферал трибјуна“, дакле, једног такорећи умјереног Хрвата и некада оштрог критичара Туђмановог режима. Упућено је српском режисеру Емиру Кустурици. Међутим, није да нема и Срба, оних које је генијални Слободан Антонић назвао „случајним“, који мисле исто. Читав случајносрпски глибовски[1] кабал, онај који воли Иванчића, а мрзи Кустурицу, се деценијама упиње да српске жртве, жртве србоцида, умањи ако не може да их негира. Кад не може да их негира или умањи, онда дигне дреку око неког српског стварног или наводног злочина, удесетостручи га, ма колики био, својом галамом у медијским простором, којим доминирају, и тако замијенивши тезе, хронологију и ред величина, оставе утисак да Срби немају права да инсистирају на својим жртвама, јер су, ето, и Срби чинили злочине.

Иванчић је, међутим, ствари пренио на вишу разину. Иванчић оптужује, конкретно Емира Кустурицу, да најављеним снимањем филма о Јасеновцу, једном од два-три најгора страдалишта у крвавом европском 20. вијеку, подстиче будућа крвопролића доприносећи српској националној срџби.

Гидеон Грајф, врхунски израелски стручњак за историју холокауста, за Јасеновац каже да је по злодјелима и мучењима био „далеко гори од Аушвица.“

Значи, побили смо вас седамсто хиљада, никад нисмо били кажњени за то, награђени смо државом, марионетском, али добро сад, али ако ви о томе будете лармали, ви сте криви што се срдите, јер тако изазивате нова крвопролића.

Па, зар немају Срби право на националну срџбу? Зар нема остатак покланог народа право да упире прстом и да шири истину, чак и да казни и да се освети за поклане, побацане у јаме, силоване, распорене, раскомадане, у три рата двадесетог вијека? Зар смије Србин да опрости зла за која нити је било казне, ни покајања? Чиме су кољачи Срба заслужили да им се опрости и да ли су њихови потомци, којима српска аутошовинистичка фаланга воли да тепа са „комшије“ ичим показали да се кају за гријехове очева? Да ли су потомци усташа који су прешли у партизане 1944. престали са нападима на Српство промјеном капе?

Нису, нити ће.

Фото: United States Holocaust Memorial Museum

Срби и те како имају право на националну срџбу, кад већ нису имали снаге да врате жалост за срамоту и покоље.

Шта смо без најздравијег рефлекса на зло и неправду: бијеса? Ништа, крпе, слине.

Шта ће да нас мотивише да ојачамо да би се заштитили од покоља истих кама који ће несумњиво опет доћи, јер србоцид није окршај, него пројекат?

Опасни и добро организовани процес наметања, усвајања и поунутрашњења српске кривице, те довођења српске злочиначке и геноцидне природе до непобитности упоредо са релативизацијом злочина над Србима, прешао је у фазу стигматизације појединаца међу виђенијим Србима који истичу дјела србоцида и упиру прстом на случајеве српског страдања која нико у свијету и не оспорава.

Не нападају се више само тзв. негатори Сребренице, него и гласници истине о јасеновачком злу.

Док Меморијални центар Холокауста у Бруклину овог викенда подиже споменик жртвама комплекса логора смрти Јадовно-Паг-Госпић, у српском медијском простору се напада и пљује режисер који хоће да филмском причом овјековјечи успомену на Србе побијене од стране Хрвата у Јасеновцу.

Значи, ако се по свијету без препрека и осуде дижу споменици жртвама хрватских логора смрти, а медији и утицајни глибови из саме српске престонице преносе и шире поруке аутошовинизма и хрватског ревизионизма и ућуткавају гласове оправдане националне срџбе, јасно је ко је овдје мета: срце и душа српског народа у отаџбини, тамо гдје он једино може и бити српски.

Ако Срби прихвате да су убице, геноцидни злочинци, онда то и јесу, ту нема више шта и коме да се прича.

Ако Срби прихвате да немају права ни да буду бијесни што су поклани у Јасеновцу, онда ћемо се слиједећи пут кад кољачи дођу добровољно стајати у ред за казну маљем.

Срби имају право на националну срџбу, ма шта она у будућности изазвала.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Србист, 17. 5. 2019)


[1] Глиб је скраћеница за „глобалистички либераш“, кованицу која покушава да једном синтагмом опише све антисрпске дјелатнике у српском народу, који под људскоправашким плаштом шире политику атлантистичких завојевача.



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

11 replies

  1. Пише Пошаљи Коментар ,залепи марку.Спали смо на два различита Професора..Један чудо прави а други не талентовани само пише и голица.Чекам читуље којих више нема.Нема музике ни на свадби би на сахрани..ни у кафани..Нема тебе без читуље.Слику твоју..

  2. Vladan Ivković sjajan kao i uvek.

  3. Moj pradeda sa majcine strane je ubijen odsecanjem glave, a les sahranjen u masovnoj grobnici kod Vukovara.Prababa je telo, cije su ruke bile probusene, ne vezane, vec probusene zicom, prepoznala po rani iz lova, a posle su telu pridodali i neku glavu izoblicenu od batina.Deda je Licanin koji, kada su poceli da hapse njegove vrsnjake, pobegao u “partizane”, kako sam rece kod prvih na koje je naleteo.Ja sam iz mesovitog braka, mama mi je zensko, tata musko :)))) Kada bi sada na istoriji bilo kog filozofskog fakulteta u Srbiji studentu postavili pitanje koliko je ljudi ubijeno u Jasenovcu, niko nikada ne bi diplomirao, jer cifru nijedan srpski doktorant na temama londonskog metroa ili Burbona ne zna (cak se sporimo oko broja poginulih 1999-e)..Za pouke je kasno i postavlja se pitanje sta bi trebalo da ucini film o Jasenovcu.Da utvrdjuje istinu ne, filmovi to ne rade.Cini se da je on samo sredstvo, a to vec dovodi u pitanje njegovu moralnu dimenziju, skupljanja besmislenog “identiteta” koji treba sacuvati za neke buduce generacije, jer sadasnje ne smeju da se bore za svoju slobodu i svoje institucije, i jos gore, takmicenja u pokazivanju svetu, i to onom koji je pocinio najvece genocide i holokauste (nikako da shvatimo da istorijom masemo pred onima koji zele da je gurnu u muzeje i turisticke atrakcije, jer im je istorija prepuno zlocina), ko je veca zrtva, sa nekim nejasnim ciljem o nekoj politickoj dobiti, da ce nas mozda videti drugacije, ali oni nas ni ne vide, oni vide samo svoje interese.Za Srbe, opet, se ne zna da li su gori kada nekoga unizavaju ili slave, to je uvek preteranost do neukusa.Isto tako bi se moglo pokazati da nezainteresovanost za broj ubijenih u Jasenovcu moze ispasti nista gora od ove nove probudjenosti interesovanja mutnog dnevnopolitickog karaktera.Konacno, malo je genija poput Benjinija, koji mogu da naprave komediju o holokaustu, sa scenom od par sekundi gomile tela, i zrtvom oca za sina.Bojim se da se od naseg filma ne dobije “Srpski film 2”, ali sada po ukusu onih koji su se gadili istoimenog filma, jer bi sve ono prikazano u tom filmu radili Hrvati Srbima svih uzrasta i polova.Treca opcija je neko podrazavanje onog zanatlije Spilberga.Kada je Hegel govorio o kraju umetnosti, on je imao u vidu da slobodi ne treba umetnost da se izrazi, vec drzava.Kraj umetnosti je izvor njene esteticnosti, ali to je druga prica, nama trebaju zakoni, kao sto je govorio jedan filozof jos brutalniji po odnosu prema umetnosti, Platon.

  4. Запазио сам реч “србоцид” у чланку, па ми је пало одмах на памет да то може да буде решење недавног спорења око имена за геноцид над Србима у НДХ и после, у савременој Хрватској:
    С(е)рбоцид / Serbocide.

  5. @cp6cku, Препоручујемо. Радо би смо и “индивидуалистичком мешанцу- несрпском грађанисти”, али се бојимо да је залудан посао.

    http://www.jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/knjige_feljtoni/teorija_v.jpg

  6. @sima
    Dobrohotni Simo, kada vec pisete o sebi u mnozini, deo Vaseg identiteta koji cini srpski jezik nalaze Vam da pisete “bismo”:))) Vidite kakva je muka identitet!Ja Vam, opet, pisem kao Ja, nemam neku mnozinu.Elem, procitaste narecenu knjigu, ali Vas to ne spreci da me nazovete “mesancem”, aludirajuci na pse, etiketirate ” nesrpskim gradjanistom” (ja nisam ni “gradjanista”, jer to ne znaci nista, gde se jos rec “gradjanin” koristi posprdno (samo u marksizmu, a to je vec znakovito odakle ta omraza na “individualizam” i “gradjaniste”, ipak 45 godina titoizma ostavlja traga), ali, na zalost, ni gradjanin, jer gradjanin je slobodan, a tamo gde vecina ili samo neki nisu slobodni, niko nije slobodan) , pa sta bi onda bilo posle gledanja filma o Jasenovcu, kada je ovako posle citanja knjige o genocidu.Zato Vam preporucujem da preskocite taj film i odete na “Spajdermena 18” :)))

  7. Zasto Emir nije do danas snimio takav film?
    Kamo film slican ruskom CEKIST-i (Рого́жкин)?
    Hoce li se film davati u bioskopu Partizan, Prvi Maj ili su komunisti (komunisti i danas drze sve konce u rukama kao da je 1945-ta) promenili imena bioskopskim salama posle otkupa istih koje su 7 decenija ranije nacionalizovali?

  8. @Komentar ceka izvinjenje- слушајте- да сте “мешанац” сте сами ИЗЈАВИЛИ- и не први пут. Односно, толико пута сте овде, досадно, говорили да нисте Србина. Ја јесам, и у једном ПЛУРАЛИСТИЧКОМ друтву, имам право не само да то БУДЕМ, него да гласно ПОНОВИМ оно што ви сами за себе кажете! Но, мили- како се зове важе ДРЖАВЉАНСТВО, у Србији? Како некога у Француској..или Холандији или Америци? Досадни ..и празни сте као т**пер. Навадили сте се овде..мислите да КАЖЕТЕ нешто- ЛИБЕРАЛНО..- ))) Да сте ИЗНАД наравно србенди глупих који живе у “идентитетима”…и осталим “архаичностима”..закон-сине-закон…ко у Остентјаху..-)) Само за вас приреди СС данас и ово, праљаво европско…..https://stanjestvari.com/2019/05/21/evropski-izbori-i-buducnost-evropske-unije/

    Неидетинтетско..до јаја..-)))

  9. @Sima
    Izgubili ste takt, a jezik to prati, pa Vam se recenice raspadaju.Niste Vi nista ponovili niti sam ja morao da kazem da nisam Srbin ili da sam “mesanac”, jer cim sam “gradjanista”, ostalo sledi, kao u komsijskoj etiketi “srbo-cetnicko-komunisticko…”.I da sam Srbin, etiketirali biste me kao “slucajnog Srbina”, za razliku od vas “Srba namernika” ili “baba po ocu mu je…”, postoji citava paleta iskljucivanja iz “identiteta”.Prevideli ste, namerno, da uvek kritikujem i onu drugu stranu koju nazivam “malogradjanskom” i to tvrdeci da su identicni, eto opet “identiteta”, sa vama namernicima.Da sam dosadan, jesam, problem je isti, a resenja koja se nude od strane patriotsko-suverenisticko-identitetskog bloka, kojem Srbi ne daju ni 10% glasova na izborima, uvek ista.Inace, dosada je potcenjena, a i triper valja zaraditi ili zaraditi za njega.

  10. Тако, прескочих обавезу себи, да са вама ни реч не проговорим. Па, извините .. mea culpa. ајте сада са Бигом и свако вам добро.

  11. @sima
    Razgovor sa istomisljenicima i nije neki razgovor (posebno kada pogresno mislite :)))).’Aj’te i Vi sa Big Mekom i svako dobro.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading