Газиместан: Упркос протесту основан Савез за Косово и Метохију

На Газиместану основан Савез за Косово и Метохију као огранак Савеза за Србију, саопштио Драган Ђилас, један од лидера овог савеза

Фото: КоССев

14:20 – Ђилас: Одржана оснивачка скупштина Савеза за Косово и Метохију

Данас на Газиместану основан је Савез за Косово и Метохију као огранак Савеза за Србију, саопштио је у изјави за КоССев, Драган Ђилас, један од лидера овог савеза. Објаснио је да је првобитни план био да се оснивачка скупштина одржи у Грачаници, али да је због организованих протеста локација накнадно промењена. Као следећи корак, очекује формирање координационог тела Савеза за КиМ који би, како каже, требало да предложи начин решавања питања КиМ.

Представници организације, оснивачи савеза али и друге политичке организације и групе грађана окупили су се данас на Газиместану „са жељом да се на други начин, баве покушајем решавања проблема Косова и Метохије“, навео је Ђилас:

„Пре свега са жељом да се на основу Устава Србије, резолуције 12:44 али и дијалога са Албанцима, дође до једног колегијалног, бољег живота за људе на Косову и Метохији, побољшању њиховог стандарда и свега осталог што је неопходно, без обзира у којем делу државе живели, да живе боље“.

Првобитна намера је била да се оснивачка скупштина одржи у Дому културе Грачаница, али због организованих протеста, накнадно је промењена локација.

„Прво  смо желели у Грачаници, а знате шта се тамо дешава. Онда смо изабрали ово место, које је релативно близу и има неку симболику, тако да смо се определили за ово, али свесни сте и сами да нема баш места на КиМ где ми можемо да се окупимо. Не да се плашимо за нашу безбедност, мислим да нас неко вређа, то није проблем, али сама слика да Срби једни друге вређају, нападају и угрожавају је нешто што је јако лоше, и ми то не можемо да прихватимо“, објаснио је Ђилас.

Додао је да не желе никакве сукобе, „пре свега не унутар српског народа“, што је био разлог да се оснивачка скупштина одржи на Газиместану.

„Исувише је Србија подељена, исувише се делимо на сваки начин, и то што је политика Савеза за Србију јесте да те поделе престану. Ви знате да смо се ми окупили иако немамо сви исте политичке ставове, са жељом да се систем у Србији промени, да једноставно дођемо у ситуацију да свако може слободно да каже свој став“, објаснио је.

„Да се померимо са мртве тачке после седам година од доласка нове власти у Србији. Ја мислим да је свима јасно да смо даље од решења, и да је свима јасно да људи живе све горе и горе, број оних који се исељавају са КиМ, и Албанаца и Срба је сваким даном све већи“, изјавио је Ђилас.

Саопштио је да лидеру Двери, Бошку Обрадовићу, данас није дозвољен улазак на КиМ од стране приштинских власти, а како је навео, њима је „приређен дочек у Грачаници од стране српских власти“.

„Очигледно да те две власти јако добро сарађују и раде у заједничком интересу“, закључио је Ђилас.

Информацију о забрани уласка Обрадовића на Ким, потврдио је и покрет Двери, а сам Обрадовић је изнео сличан став попут Ђиласа, да је одлука да му се забрани улаз на Косово донета у „директној координацији Београда и Приштине“.

13:16 –  Трајковић: Не желимо да се одвојимо од Београда, него са Београдом да решавамо ствари

Новинарима су се на Газиместану, испред Споменика косовским јунацима кратко обратили представници Савеза за Србију са КиМ-а Рада Трајковић и Ненад Радосављевић. Упркос томе што је наша екипа морала да остави опрему у ауту, део њиховог обраћања успели смо да снимимо телефоном.

Иако је првобитно било планирано да се састанак представника Савеза за Србију, заједно са локалним опозиционим представницима и симпатизерима СЗС одржи у грачаничком Дому културе, локација је без јављања медијима промењена. Новинари КоССева незванично су сазнали да ће састанак бити одржан на Газиместану.

„При доласку, припадник полиције нам је рекао да је по налогу из Косовске полиције, из Приштине, поручено да новинари „немају право да снимају и извештавају са те локације“, већ да можемо само као цивили да уђемо. Међутим, када смо се приблизили Споменику, приметили смо неколико новинарских екипа које су снимале представнике Савеза за Србију, међу којима су били и представници покрета Отаџбина, као и Рада Трајковић“, известила је наша екипа са терена.

Трајковић је навела да треба да престане „понижавање сопственог народа“. „Суштински је то покушај Вучића да свој пад заустави али очигледно је то понор“, рекла је.

За данашњи покушај састанка каже:

„Ово је оно што је потребно Србима из два врло важна разлога. Једно је да ми покажемо да ми не желимо да се одвојимо од Београда, него управо са Београдом да решавамо ствари, на начин који ће понудити мир на овом простору, а мир се састоји у оном што се промовише а то је право помирење између Срба и Албанаца и дефинитивно нормализација“.

КоССев је успео да поразговара кратко и са једним од лидера СзС-а, Драганом Ђиласом, који је саопштио да лидер Двери, Бошко Обрадовић, данас није успео да дође са делегацијом из Београда, јер му, како је рекао, косовске власти нису дозволиле улазак, што је Ђилас окарактерисао и као деловање дела косовских и српских власти. Шта нам је још Ђилас рекао, ускоро објављујемо.

Какви су даљи потези ових опозиционих лидера данас на КиМ-у, новинари нису успели да сазнају.

13:12 – Газиместан: Новинарима забрањен унос опреме

Новинарима пред улазак на Газиместан, међу којима је била и наша екипа, дежурни полицајац није дозволио да унесу опрему извинивши им се и објаснивши да је од надређених добио инструкције да новинари могу да уђу, али без опреме за снимање. С обзиром на то да су неке екипе већ ушле са опремом пре групе у којој се налазила и наша, од њих је накнадно затражено да је врате.

12:41 – Организатори и демонстранти мењају локацију

Учесници протеста и присталице Савеза за Србију су према најновијим, али непотврђеним информацијама, које се чују на терену, „кренули ка Газиместану“. Иако су поједини учесници данашњег састанка са представницима СзС са Косова првобитно кренули ка Медија центру у Чаглавици, према последњим информацијама са терена, ова локација је промењена. Тренутно међу окупљенима кружи више информација о могућем месту састанка, а након што су се пред Домом културе, где је првобитно планиран долазак Савеза за Србију, окупили запослени у државним институцијама са транспарентима против њиховог доласка.

12:16 – Грачаница: У току протест пред долазак Савеза за Србију

У Грачаници се управо очекује долазак представника Савеза за Србију. Полако почињу да пристижу политичари са Косова, међу којима је и Рада Трајковић. Педесетак грађана окупило се, међутим, испред Дома културе Грачаница у организованом протесту пред долазак опозиционих политичара и активиста. КоССев прати ове догађаје, ускоро видео пренос уживо.

У очекивању да сваког часа стигну представници СзС испред Дом културе, демонстранти их већ спремни чекају са транспарентима на којима пише: „Савез за лични интерес“, „Савез за пљачку“, „Овде ми живимо“, „Момо Лопове“…

(Фото: КоССев)

(Фото: КоССев)

(Фото: КоССев)

Како су нам мештани посведочили, већина окупљених који протестују су запослени у Општини Грачаница и државним, српским институцијама.

Учесник протеста: Дошли смо самоиницијативно, „Добар глас далеко се чује, а лош још даље“

Небојша Перић (Фото: КоССев)

Већина учесника протеста није била расположена да да изјаву. Међутим, успели смо да разговарамо са, како нам се представио, Небојшом Перићем који каже, да он као и остали који су се окупили данас, против су против онога што, „Србима на КиМ најмање треба у овом тренутку“, а то је:

„Било какав акт, а то је један од таквих аката који раде на разбијању јединства. Савез са Србију је оно што уноси поделу српској заједници на КиМ. У овом тренутку ово заиста није било потребно. Са друге стране, појављују се људи, за које је питање какав кредибилитет овде имају, када су на изборима показали и доказали такав кредибилитет, да би могли да покрећу тако крупне политичке потезе, а ово заиста јесте тако крупан политички потез у овом тренутку. Нешто што нам у овом тренутку најмање треба је разбијање српског јединства на КиМ“.

Овај саговорник, тврди међутим да су на протест дошли самоиницијативно, а не организовано и то тако „што се добар глас далеко чује, а лош још даље“.

„Много људи са којима сам овде разменио мишљење чули су да се нешто дешава, па су видели да су једноставно против тога“, закључио је Перић.

Један полицијски аутомобил паркиран је поред дворишта Дома културе у Грачаници, где се очекује долазак СзС.

Поједини опозициони лидери још почетком априла у Београду састали су се са представницима Савеза за Србију. Они су подржали идеју стварања Савеза за Косово и Метохију – сестринске организације опозиционом блоку у Србији „како би се много више чуо глас Срба са Косова и Метохије и како би они пресудно утицали на политику Србије према Косову“.

Тада је и договорена оснивачка скупштина.

У овај Савез, како је тада саопштено, ући ће представници удружења, странака, грађана, као и истакнути појединци са Косова и Метохије, без обзира на њихову политичку припадност.

Представници Савеза за Србију и политичари са Косова на овом састанку су истакли да није време за изборе – а тада су и саопштили да се неће кандидовати на јуче одржаним изборима за градоначелнике у општинама на Северу, јер су, како је саопштила и Рада Трајковић – два кандидата убијена у прошлости – Оливер Ивановић и Димитрије Јанићијевић.

На састанку су учествовали представници Народне правде, Европског покрета Срба са Косова и Метохије, Народног покрета Отаџбина, Александар Стојановић из Народне странке са Косова, као и Бранислав Марковић, организатор протеста 1 од 5 милиона у Грачаници.

(KoSSev, 20.5.2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading