Север КиМ: „Српска листа“ победник ванредних локалних избора које је расписала Приштина

Кандидати Српске листе победили су на ванредним изборима за градоначелнике у све четири општине на северу Косова и Метохије

Извор: НСПМ

У Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу су одржавани ванредни избори за председнике општина које је расписала Приштина. У 19 часова затворена су бирачка места. Кандидати Српске листе победили су на ванредним изборима за градоначелнике општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северна Косовска Митровица. Гласање је протекло без инцидената.

20:43 Победа Српске листе

Кандидати Српске листе победили су на ванредним изборима за градоначелнике у све четири општине на северу Косова, подаци су Коалиције невладиних организација „Демократија на делу“, која је пратила данашње изборе.

Према некомплетним подацима ове организације, а на основу узорка који је непроменљив, кандидати Српске листе Вучина Јанковић у Звечану, Зоран Тодић у Лепосавићу, Срђан Вуковић у Зубином Потоку и Горан Ракић у северној Косовској Митровици добили су апсолутну подршку бирача.

Из Српске листе су незванично саопштили да су њихови кандидати победили на изборима за градоначелнике, чиме је, како кажу, потврђена политика привржености и оданости српског народа држави Србији.

Бирачка места на изборима за градоначелнике у четири српске општине на северу Косова затворена су вечерас у 19 сати.

Бирачка места била су отворена јутрос од седам сати, а грађани су бирали градоначелнике у Лепосавићу, Зубином потоку, Звечану и северној Косовској Митровици. Кандидат за градоначелника Лепосавића из Српске листе је Зоран Тодић, Зубиног Потока – Срђан Вуловић, Звечана – Вучина Јанковић и Северне Митровице – Горан Ракић.

На ванредним изборима наступили су и кандидати Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење. Гласало се на 87 бирачких места, а у оквиру 44 бирачка центра уписано је око 58.000 регистрованих гласача.

Изборе је расписала приштинска администрација пет месеци након што су председници тих општина поднели оставке, што је била њихова реакција на одлуку Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

17: 36 Нешто боља излазност него 2017.

На изборима је до 15 часова гласало 32,3 одсто бирача, саопштила је Централна изборна комисија Косова.

Како се наводи на сајту ЦИК, на локалним изборима 2017. године до истог периода гласало је 30,79 одсто грађана с правом гласа.

У Лепосавићу је до 15 часова гласало 33,05 одсто, Зубином Потоку 34,45 одсто, Звечану 34,34 одсто и у Северној Митровици 30 одсто.

17:04 Гласање само са косовским документима

Гласање је могуће само са косовским личним картама, саопштила је на конференцији за новинаре председавајућа Централне изборе комисије Ваљдете Дака, пренео је портал КоССев позивајући се на писање Индексонлајн.

Коалиције невладиних организација која посматра изборе „Демократија на делу“ јуче је саопштила да ће бити дозвољено гласање са српским личним картама, али данас нису хтели то да коментаришу.

КоССев наводи да су ово трећи косовски избори у општинама на северу, али први на којима бирачко право није могуће остварити са српским идентификационим документима.

Излазност до 12. сати 21 одсто

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Коалиција невладиних организација Демократија на делу, која прати изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, објавила је да је излазност до 12.00 часова у тим општинама била 21 одсто.

Срђан Милојевић из Организације Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ) рекао је на конференцији за новинаре да је у Лепосавићу излазност била 24 одсто, Звечану 21, северном делу Косовске Митровице 20 одсто и Зубином потоку 18.

„Бирачка места су отворена на време и процес је протекао мирно“, рекао је Милојевић.

Извор: НСПМ

Еуген Ћаколи из Косовског демократског института (КДИ) навео је да је на једном бирачком месту био покушај двоструког гласања.

У Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу данас се одржавају ванредни избори за председнике општина.

Бирачка места отворена су у седам, а затварају се у 19 часова. ОЕБС ће технички асистирати приликом гласања, а право гласа у четири општине на северу има близу 60.000 бирача.

Кандидате за председнике имају Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредељење.

Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу.

Окупљање на тргу, па заједнички одлазак на гласање

Како је јавио репортер Н1, око 200 грађана Северне Митровице окупило се на градском тргу, како би, предвођени кандидатом за градоначелника Гораном Ракићем, заједно отишли на бирачко место.

Помоћник Директора канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су данашњи избори референдумски, јер на њима српски народ одлучује за или против свога опстанка на КиМ.

На завршним конвенцијама Српске упућен је позив Србима да гласају у недељу, чиме се, како је речено, шаље порука јединства.

Из Српске листе наводе су избори наметнути одлукама централних институција у Приштини, а пошто су председници четири српске општине на северу поднели оставке након увођења таксе од 100 одсто на српске производе.

Упркос томе што такса још није укинута, представници Српске листе одлучили су да учествују на изборима и да тиме покажу да не одустају од борбе за простор на коме живе.

Директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурића није одобрена посета покрајини на дан избора, јер како објашњавају у Приштини његов захтев није у складу са критеријумима бриселског споразума.

Приштина је изборе расписала пет месеци након што су председници тих општина поднели оставке, као реакцију на увођење таксе на српску робу.

Опрема: Стање ствари

(Агенције/НСПМ, 19. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

 1. „Чега се паметан стиди тиме се будала поноси“ је отприлике ситуација са овим изборима. Исти људи дали оставке па онда неки избори, које је расписала Репубљика Косова, па они победили.

  Шта се променило од када су дали оставке?
  Ништа.
  Па зашто се онда враћате?
  Кажу то је „политика“.

  Жалосно и тужно је што Србски свет није имао више кандидата по месту избора, после убистава претходних кандидата који нису били Србска листа, нико не жели ризик да проба да се кандидује. Е то је беда положаја и живота тих људи. Да цитирам Оливера „Срби на КиМ се више боје Београда него Приштине“.

Оставите коментар