Александар Вучић: Поштујем став СПЦ, моје је да водим одговорну политику

Вучић је казао да на седницу Сабора није дошао да нешто тражи, већ да одговара на питања чланова СПЦ, и да није дошао да се крије иза њихових мантија

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

ЧАЧАК – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом мишљења СПЦ о КиМ, да није очекивао други став, да ће га поштовати, али и навео да је неопходно да се суочимо са реалношћу.

Свети архијерејски Сабор СПЦ саопштио је данас да је на годишњем заседању у Београду потврђен „једногласан и недвосмислен” став да Косово и Метохија представља саставни део суверене територије Србије.

За СПЦ је неприхватљива било каква измена статуса КиМ, која води или признању Косова као независне државе или било којој варијанти територијалне поделе, без које није могуће разграничење.

Вучић је казао да на седницу Сабора није дошао да нешто тражи, већ да одговара на питања чланова СПЦ, и да није дошао да се крије иза њихових мантија.

„Моје је да водим одговорну политику у корист државе, да вас слушам, не критикујем када имате другачији став, већ да одговорим на веома одговоран и прави начин”, пренео је Вучић шта је рекао владикама.

Он каже да зна против чега су сви у овој земљи, али је да још ни од кога није чуо за шта су, а да има везе са реалношсћу.

„Чујем само приче да је Качаник срце Србије. Можете ли тамо да одете и отворите било какву српску институцију? Одговора на то питање нема. Чекаћемо годинама, пет милиона година. Пошто се сви праве блесави у Европи, свету, Албанци и овде код нас, и ја ћу се правити блесав. То је изгледа политика која добро пролази. Правићу се блесав и ја да се одморим свих уцена, претњи и притисака. То што ћемо да губимо новац, инвеститоре, путеве, много тога другог – немојте онда мене да питате. То ћу да кажем јер водимо политику ‘правимо се блесави’ “, поручио је он, преноси Танјуг.

Додао је да се он „једе”, јер зна да ћемо морати ово питање да решавамо, а касније ће то бити у много горој ситуацији.

Вучић је пренео да му је један од владика рекао да мора да разуме да то мора бити њихов став.

„Али, ти, ради даље свој посао, јер нам је доста оних који су се јуначили, и извуци максимум за Србију и Србе”, пренео је Вучић речи владике.

Истиче да Срби воле да живе у сопственим митовима.

„Више од лагања било кога другог, волимо да лажемо сами себе. То је наш најомиљенији спорт. Ја у томе нећу да учествујем. Став СПЦ поштујем, разумео сам га пре годину, две, три, и разумећу га за пет година”, закључио је Вучић.

​У Скупштини о томе шта је стварност на КиМ

ЧАЧАК – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће у обраћању посланицима у Народној скупштини, 27. маја, поднети комплетан извештај, али да ће говорити и о стварности на Косову и Метохији.

Вучић је, на констатацију новинара да је најпре критикован што са питањем Косова не иде у Скупштину, а да је сада на мети критике што ће бити на седници посвећеној том питању 27.маја, одговара да је то тако у Србији.

„Замолио сам председницу Скупштине Мају Гојковић да види да ли постоји пословничка могућност да ме позове. Спреман сам да дођем и одговарам на питање. Нико није био толико у скупштини, борио се и побеђивао аргументима. Говорили су ‘што идеш на Сабор СПЦ, што не дођеш у скупштину’. Шта год да урадим просто не можеш да угодиш свима”, рекао је он новинарима, јавља Танјуг.

Вучић је казао да му је важно да изнесе све, јер има много неистина, и много оних који се праве блесави, пре свега на политичкој сцени.

Према његовим речима, најлакше је бити неодговоран и сваљивати кривицу на друге.

Због тога, нагласио је, нисмо 70 година имали аутопут до Чачка и јужно од Лесковца.

Постојали су људи који су се плашили своје сенке и реакције јавности, наводи он, и додаје он са тим нема проблем.

„Не знам још у којој форми ћу говорити. Поднећу комплетан извештај, али и говорити о стварности на КиМ”, објаснио је он.

Додао је и да ће „с радошћу” одговарати на свако питање и лако победити аргументима.

То, каже, не значи да сви морају да прихвате те аргументе, али је битно да се чују.

„За мене је важно да говорим истину и укажем какво је реално стање на КиМ, да никада не предамо оно што имамо под својом контролом, да штитимо наше националне и државне интересе, али и да гледамо у будућност, да наша деца не одлазе из земље, и да не ратујемо користећи туђу децу”, нагласио је Вучић.

Подсетио је да Косово није прогласило независност јуче, нити 2014, већ 2008. године, а да је реакција тадашњих власти била никаква, а да су им питањем пред Међународним судом правде још дали легитимитет.

Резолуција Приштине део зачараног круга лудила

ЧАЧАК – Председник Александар Вучић поручио је данас да је усвајање резолуције у Приштини о наводном геноциду Србије на КиМ део „зачараног круга лудила” из којег нема излаза и оценио да они који стално воде политику говорећи да су жртве не размишљају о будућности.

Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је такво понашање, по којем је свима Србија за све крива, постало модел у региону, који би, наводи, требало да сарађује и јединствено наступи према Европи.

„Уместо да смо се поставили као блок према Европи и сви заједно тражили већа права, успоставили систем у којем немамо границе за робу, услуге, да размењујемо знање и јединствено наступамо према Европи, ми смо успели да доведемо до тога да се посвађамо међусобно, да ослабимо себе, будемо нико и ништа…”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да се државе у региону празне, будући да људи одлазе из њих.

Председник је оценио и да је то што раде Албанци зачарани круг лудила из којег нема излаза.

Наводи да је Рамуш Харадинај стекао популарност на мржњи према Србији и увођењу такси, а да сада Хашим Тачи прети хапшењем и малтретирањем Срба, како би показао да је већи Албанац од Харадинаја и да би вратио део своје популарности.

„Тиме ће да страдају Срби и да страда будућност разговора”, истакао је Вучић.

Он је навео да неће одговарати псовкама, мада би то многи волели да чују од њега.

„Некад дође такво време и када таква времена дођу, онда се мало стишате и правите блесави и то је то… Нећу да одговарам псовкама, иако би то многи волели, не зато што не смем… Када дође тренутак, а не дај Боже да дође, видећете како ће ко да штити свој народ”, рекао је Вучић.

Он је оценио да они који стално воде политику на причи да су жртве не виде и не размишљају о будућности, већ само о томе како да намире дугове из прошлости. „Ту нема напретка и ја нећу да дозволим да се Србија у то претвори, већ желим да буде градилиште, за људе који ће да размишљају о будућности, новим технологијама, развоју и знању јер само тако имамо шансе да опстанемо. То је једини пут у будућност”, истакао је Вучић.

(Политика, 17. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

  1. Он говори о нечијем лудилу?

  2. Председник Вучић је признао да није успео да убеди Сабор СПЦ у исправност своје идеје о “разграничењу” на Косову и Метохији. Патријарх му је ипак хришћански и очински поручио да настави своју борбу за Косово и Метохију. Такве поруке има и од народа Србије, само што он то неће да слуша. Има од раније зацртану идеју, створену под недовољно познатим условима и притисцима, да се морамо одрећи “Косова”, целог или већег јужног дела. Отуда песимистички погледи, као на пример на Качаник као “изгубљени” крај. Ради подсећања, Качаник је био такав и под турском окупацијом. Па је после 1912. године постао поново српски као што је и био. А близу њега мало јужније, појавио се нови градић – Ђенерал Јанковић. Назван је по имену храброг српског војсковође из Првог Балканског рата. Време је да престанемо да се пасивно односимо према поступцима косовских Албанаца. На њихове дрске и недопустиве одлуке, противне њиховом стварном статусу протектората УН, морамо да се одлучно супротстављамо. Јер је то још увек наша Покрајина. И да се позовемо на Резолуцију СБ УН 1244, која нам даје право јачања нашег утицаја на Покрајину. Хвалимо се добрим односима са НАТО пактом. А овамо, говоримо како не можемо да пошаљемо до 1000 војника и полицајаца на КиМ “јер би се сукобили са КФОР-ом”. А КФОР чине претежно чланице НАТО пакта. Кога ми то обмањујемо овим правдањем? О томе је поставио питање председник Путин приликом посете Србији у јануару ове године. Србија треба да се приближава својој Покрајини, а не да се удаљава. Јер то удаљавање не одговара нама, али одговара сепаратистима и њиховим “државотворцима” и заштитницима. А има лош утицај и на грађане Србије, посебно на млађе генерације, којима се на разне начине “испира мозак” и прича оно што их удаљава од наше праве Историје и наше вековне везе са нашим Косовом и Метохијом које, не само песници, називају срцем Србије.

  3. Додао је и да ће „с радошћу” одговарати на свако питање и лако победити аргументима.
    ++++
    Одлично.
    И права штета, што због бојкота опозиције неће имати ко да му постави питање, које гласи: „ А колики је твој део ?“
    Примљен маја 2008 године од крволочних убица србских грађана са задацима.

    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

    За све оно, што већ годинама ради са његовом бандом.
    На потпуном уништавању већине нас, наше дечице, и наше миле отаџбине.

  4. @Asocijator
    Све је тачно и може се само подржати. Оно што нас кочи је цео систем који већ премного времена делује, а наместио је да човек (народ) нема никакав легални механизам да делује сагласно својим исправним вековним тежњама. А испирање мозгова је већ довело до зомбирања многих.
    Нелегални механизми су увек проблематични, јер човек лако склизне у нешто што није желео.
    Много људи размишља овог тренутка о томе како делати и шта урадити/рећи. Изгледа да ће се, на крају, десити оно што се већ дешавало много пута – да искра (вероватно спољна) запали велику ватру страдања, а све ради очишћења.
    Верујмо у Бога, молимо Му се и свуда и увек Га отворено и без страха исповедајмо, јер после страдања долази Васкрсење.

  5. Ja ne znam da li neko moze razumeti ovog coveka. On nam stalno ponavlja kako se svi pravimo blesavi, a meni se cini da nas on sve pravi blesavim. On pita nas da li mozemo da odemo Kacanik, a ja pitam njega moze li on ili Marko Djuric da odu u Kosovsku Mitrovicu? Da ga pitam imamo li mi na kosovu bar ono sto smo imali pre njegovog dolaska na vlast? Imamo li srpsku policiju, srpski sud? Kome su sudije na severu Kosova dale zakletvu, njemu ili Hasimu Taciju? Eto, to je rezultat njegove vladavine, a on kaze da se mi pravimo blesavi. Ovo moze da izgovori samo neko ko se pravi blesav, ili je blesav bio oduvek. Svi su krivi za to sto je nesposoban, blesav, ili je dobio pare i pomoc da dodje na vast, a sa time i nalog sta treba da uradi.
    On Aleksandar Vucic nije ucinio nista dobro za Srbe na Kosovu i Metohiji.
    Za pocetak je dovoljno da sudije u Kacaniku polazu zakletvu njemu, a ne Hasimu Taciju. Taci je to uspeo da postigne u sve cetiri opstine na Kosovu, i to bez ispaljenog metka i kapi prolivene krvi. To mi trazimo od Vucica, a mislilo smo da ce to lako uciniti kad ima tolike prijatelje od Merkelove pa nadalje.
    E pa dosta prose*avanja i zaludjivanja ovog naroda samo da bi on bio na vladti. I to je govorio da ne moze da postigne samo zato sto ne pokriva sve segmente vlasti u Srbiji. Sad je i to postigao. On je sve i svja u Srbiji. On je i predsednik drzave, i predsednik vlade, i gadonacelnik Beograda, i vrhovni komandant vojske, i predsednik svih bezbednosnih sluzbi. On kontrolise i skupstinu, sve. I rezultat nikakav.

  6. Слажем се – твоје је да водиш одговорну политику. Проблем је у томе што је не водиш.

    Не поштујеш ти ништа и нигока, осим сопствени интерес.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading