Нова Македонија: Васељенска патријаршија о статусу тзв. Македонске цркве

Стављање ове теме на дневни ред, сматрају аналитичари, значи увођење у процедуру захтева који су патријарху Вартоломеју пре годину дана упућени од тзв. Македонске цркве и владе Северне Македоније

Скопље (Фото Н. Тркља)

Скопље – Синод Васељенске патријаршије одлучио је на последњој седници, одржаној у првој половини маја у Фанару, у Истанбулу, да уврсти у разматрање захтев неканонске Македонске православне цркве – Охридске архиепископије и Владе Македоније за решавање статуса те цркве, пише скопска „Нова Македонија”, a преноси Танјуг.

О томе да ли то значи да је македонска црква ушла у процедуру за коначно решење статуса, верски аналитичари и црквени званичници имају различите ставове, а заједничко им је мишљење да нема дилеме да ова одлука означава почетак процеса за решавање македонског црквеног питања. Међутим, према њима, за сада, остаје непознато у којој форми и у ком правцу ће бити донесена одлука васељенској патријарха Вартоломеја.

Иако се, како се наводи, у изјави Васељенске патријаршије не дају детаљи о разговору о овом питању на седници Синода, стављање ове теме на дневни ред, сматрају аналитичари, значи увођење у процедуру захтева који су патријарху Вартоломеју пре годину дана упућени од македонске цркве и владе.

„Између осталог, на састанку се разговарало и о апелационом суду (еклектону) који је поднела Црква у Северној Македонији, која је остаје у расколу”, саопштено је на веб-страници Васељенске патријаршије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 5 .2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading