Одржан округли сто о ћирилици

Округли сто на тему „Прошлост, садашњост и будућност ћирилице као дела српске баштине“ одржан у простору СКЦ „Ћирилица“ Београд у Скерлићевој 12

Као што је и најављено, у среду 8. маја је одржан је Округли сто на тему „Прошлост, садашњост и будућност ћирилице као дела српске баштине“. Простор Србског културног центра „Ћирилица“ Београд у Скерлићевој 12 био је попуњен до последњег места.

Говорници су били познати делатници у својим областима: Драгослав Бокан, редитељ и оснивач Института за националну стратегију, проф. Драгољуб Збиљић, оснивач првог удружења „Ћирилица“ из Новог Сада, проф. др Радомир Батуран, писац и издавач двојезичног часописа „Људи говоре“ из Канаде, Верољуб Вукашиновић, песник и директор Народне библиотеке Јефимија из Трстеника, проф. др филозофије и писац Милан Младеновић и Мирко Марковић, оснивач „Интернет клуба“ из Љига и суоснивач Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС).

Скуп је почео „Завештањем књиге и писма“ из збирке Милета Медића „Завештања великог жупана српског Стефана Немање своме сину Светом Сави“ које је говорио првак Народног позоришта из Београда, глумац Лепомир Ивковић.

Србски културни центар „Ћирилица“ Београд ће током маја приредити и издати ванредно издање свог билтена посвећено овом скупу у коме ћете моћи да прочитате шта је све речено овом приликом. Билтен ће бити у продаји од јуна у нашем простору у Скерлићевој 12.

Погледајте цео снимак Округлог стола

Весна Арсић
главни уредник Билтена
Србског културног центра „Ћирилица“ Београд



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

7 replies

  1. (komentar sticajem okolnosti pisan engleskom latinicom)

    Ne postoji nikakva ‘cirilica’ niti Cirilo a ni Metodije imaju ista sa nasim pismom. Pravi naziv naseg pisma je ‘srbica’ koja je stara oko 7000 godina i koriscena je u kontinuitetu od Vince do sada. Koristili su je i Raseni (Etrurci), osnivaci grada Rume (Rima) vise od 1000 godina pre doticnih vatikanskih sluzbenika. Takve gluposti se ni od jednog pseudo-znalca Janka H. ne bi mogle ocekivati a kamoli od ljudi koji se, imam utisak, zaista brinu za sudbinu naseg pisma.

  2. Da li iko od onih koji su negativno ocenili moj prethodni komentar moze da kaze sta je tu netacno i sme da javno obrazlozi svoj stav?

  3. Ni mukajet od Janka posle njegove arogantne Halabuke da nam predoci neki od grckih izvora ‘koji ne lazu’ o doseljavanju Srba na Balkan u 7.v. Verovatno zato sto ne postoji ni jedan I sto se te seobe Neko setio tek 1000 godina posle njenog navodnog desavanja. Ali dobro, da ne pravimo nepotrebno medjusrpske jazove. Ako je progledao I ako mu se primio nauk – dobro. I sam sam uvek bio zahvalan onima koji su meni otvarali oci makar I na grub nacin.

    Drugo, u vezi ‘cirilice’ – prvo pomislih da se grupa antisovinista inflitrirala ovde da ‘performira’ antisovinisticku farsu I negativno oceni moj komentar. Nesto ih nema da izadju na cistac sa . Medjutim, mislim da je verovatnija druga varijanta a to je da su se lica sa Sunatovackih pasnjaka pored Biblioteke osetila povredjenim I zatecenim, necim sto ne mogu da objasne I sto verovatno znaju ili osecaju da je istina. Cudi me samo za naseg, nekada otresitog I recitog Belog Orla, koji izgleda namerava da svoj Institut za nacionalnu strategiju upregne u vatikanska kolica za unistavanje srpske istorije. Ali opet, da gledamo pozitivno I da ocekujemo da ce greska biti ispravljena, da pustimo bracu koja su skoncala u Vatikanu da mirno pocivaju a mi da se vratimo nasoj Vinci.

  4. Masa i medved пишу о нечему што српска лингвистика, али и друег лингвистике у свету још нису прихватила. Сви тврде да су прво словенско писмо сачинилуи враћа Константин (Ћирило) и Методије и да су они стигли међу Словене да их поучавају у вери и писмености. Моја маленкост такође сматра да су Срби, највероватније имали нееко своје писмо пре глагољицее и ћирилице, али да су прогони Срба и уништавање њихових вредниости, па и писма, били такви да се то преко насиља над њима изгубило у паљевинама и прогонима.
    Али Masa i medved треба да схвате да прво српско писмо сигурно није било ово којим они пишу своја медвеђа имена.
    Старо српско писмо свакако мора бити близу старој српској ћирилици, а не латиници. Али, како звовемо неко писмо није превише важно. Много је важније да сачувамо данашње своеје писмо које је пред нестанком. А Маси и медведу, каско показују, не занима никакво очување никаквоф српског писма, него “исијавају” своје мудрости и пишу латиницом. Дакле, њих не занима хоће ли Срби очувати своје писмо. Они то показују својим коришћењем туђег писма да би паметовали пред Србима којима се окончава трајање њиховог данашњег писма.
    У том писању Мисе и медведа не може нико на основу ниједне важне чињеенице да виде њихову борбу и бригу да сачувамо оно што данас имамо још од свог писма.

  5. @Masa i medved

    “Ne postoji nikakva ‘cirilica’ niti Cirilo a ni Metodije imaju ista sa nasim
    pismom. Pravi naziv naseg pisma je ‘srbica’ koja je stara oko 7000
    godina i koriscena je u kontinuitetu od Vince do sada”

    Било би фер да Ваш коментар напишете latiničnom ”SRBICOM”!

    Драган Славнић

  6. Razumem primedbe na (englesku) latinicu. U prvom komentaru sam to naglasio. Prica je malo duza, kompjuter je u sistemu gde korisnik ne moze nista sa strane instalirati, cak ni font pa vi spojte tackice.

    Sto se tice DMS komentara koji je svestan da je mozda bidnulo neko srpsko pismo al’ ne mora da znaci jer neko nije ugasio pikavac. On moze da malo popriceka da SVI promene svoje trenutno misljenje u vezi brace koja pocivaju u Vatikanu posle neuspele specijalne misije medju Srbima. Nista nije slucajno. Sta recimo gospodin misli o doseljavanju Srba na Balkan? Da li je toga bilo ili nije? Sta SVI kazu o tome? Ti isti koji su slali bracu na zadatak su se tek 1000 godina kasnije setili te seobe. Da li mi treba da cekamo jos 1000 godina da SVI promene misljenje. Eto i Janko se istrcao napravio halabuku, sada ga nigde nema ali nema veze.

    Mozda sugestija g.DMS-u da pogleda sacuvane tekstove koje su npr. pisali Raseni (Etrurci) koij su preziveli genocid i unistavanje njihove kulture. Verovatno ce prepoznati slova a dosta ce razumeti kad procita mada je proslo 2500 godina. Ima toga na Internetu koliko hocete mada cesto, zbog SVIH, treba citati izmedju redova.

    Srbica je najstarije pismo na svetu i iz nje je nastala i latinica i grcko pismo (mada ce oni pominjati neke Fenicane). I prvi jevrejski pravni dokument, uklesan u kamenu, je pisan na hebrejskom jeziku ali srbicom. Sve u redu sto se mene tice nadam se da ce Beli Orao imati u vidu sve ovo i da dajem punu podrsku njegovom Institutu cim ispravi ovu nehoticnu gresku.

  7. Хрватски вирус националне историје из самоуслуге прешао је и на Србе! Хрвати имају нацију из самоуслуге; језик из самоуслуге; историју из самоуслуге. Уђу у самоуслугу, узму корпу, обиђу полице изаберу што им се допада а прескоче оно што им није прихватљиво. То је узело маха и код Срба. “Лондонска Темза се некада звала Тамиш”! “Кинески цареви су били Срби”. “Египатски фараони су били Срби”. “Александар Велики је био Србин”. “Сви народи света су постали од Срба”. “Сви језици света су постали од српског језика”. “Све религије су постале од српске религије”. “Сви календари су постали од српског календара”. “Винча је српска”. “Није “ћирилица” него “србица”. Овде смо видели да је и престоница Италије “Рума”! Да нам бог поживи самоуслугу! Што више “српских потомака” по свету, то код нас – МАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading