Данас: Вучић претио владикама поверљивим папирима

Патријархова похвала председника Србије није званичан став Сабора, тврде у врху СПЦ

Патријарх Иринеј и Александар Вучић (Фото: Betaphoto/Emil Vas)

Похвале патријарха Иринеја упућене синоћ председнику Србије Александру Вучићу и његовој „јуначној борби за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име“ нису став Светог архијерејског сабора, како је то изјавио поглавар СПЦ, речено је Данасу у саборским круговима.

„Црквена скупштина“ се није изјашњавала о Вучићевој политици, а добар део Сабора је био против Вучићевог пријема, тврде извори нашег листа. Према незваничним најавама, на патријархове последње изјаве о Вучићу, Сабор којим патријарх председава, требало би да одговори саопштењем о КиМ.

У високим црквеним круговима спекулише се да је Вучићев долазак у Патријаршију синоћ више личио на покушај „дисциплиновања“ епископа који су критични према његовој политици, него разговору највиших представника Цркве и државе о горућим државним и националним проблемима.

Иако је колико у недељу у Скопљу тврдио да су „владике одушевљене његовим доласком“, председник Србије је наводно на пријем дошао са „папирима“ државних служби, међу којима, спекулише се, има и извештаја обавештајних агенција, којим је „махао“ епископима.

Данасови извори у врху СПЦ сматрају да је притисак Вучићеве власти на Цркву незабележен у последњих неколико деценија.

Јелена Тасић

(Данас, 14. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Ovo je zaista presmešno. Kao vladike su uz narod, ali eto, ne smeju da se suprotstave jer im se preti. Kakav je to glupi izgovor?

    Pa mogli si i đakon Avakum, Iguman Pajsije, Iguman Genadije da se priklone nepriijateljima naroda kad im je prvi put zaprećeno, umesto da stradaju nabijeni na kolac.

  2. Лажу са свих страна, до народа ником није ни стало. А што се храбрости наших владика тиче радо би гледали да нрод буде поново на колац набијан само да њих нико не дира.
    Гледају у Вучића као у Бога јер за боље и нису.

  3. А ко каже да не смеју да се супротставе? Ко каже да се нису супротставили? Патријарх није Сабор. СПЦ је српска институција и ту сигурно потпуне слоге нема. Али шта то попови могу да кажу пацијенту? Попови нису психијатри. Они се баве душом, а не главом. На колац треба да иде онај који се заслужио, а не онај који указује на степен лудила. Насилник се сам позвао у њихову кућу. Попови никога не избацују на силу, нити то треба да раде. Попове једино треба да интересује Косово, нус продукте колонијализма не треба да помињу. Зато критике треба упутити само Патријарху.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading