Приштински Експрес: Из немачке владе тврде да је самит у Берлину одржан уз координацију са САД

Сигурно је да је немачка влада у уској и константној координацији са САД на различитим нивоима и питањима, каже се у одговору Канцеларије Владе Немачке за односе са медијима

Самит у Берлину (Фото: Instagram @buducnostsrbijeav)

Неименовани високи немачки званичник изјавио је да је недавни самит у Берлину одржан уз пуну координацију са САД, чиме је демантовао изјаву председника Косова Хашима Тачија да такве координације није било, пише gazetaexpress.com.

Приштински портал преноси изјаву званичника немачке владе који је рекао да његова земља има сталну комуникацију и сарадњу са Белом кућом о свему што се односи на питања око Србије и Косова.

Самит лидера Западног Балкана, Хрватске, Словеније, Немачке, Француске и ЕУ одржан је у Берлину 29. априла, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона.

Тачи је на самиту Процеса Брдо-Бриони 9. маја у Тирани изјавио да је био ужаснут када је сазнао да САД нису консултоване током припрема самита у Берлину и заложио се да Вашингтон буде укључен у наставак процеса дијалога.

Међутим, у одговору на питање портала, та Тачијева изјава демантована је из кабинета канцеларке Меркел.

„Сигурно је да је немачка влада у уској и константној координацији са САД на различитим нивоима и питањима, укључујући и ситуацију на Западном Балкану“, каже се у одговору Канцеларије Владе Немачке за односе са медијима и додаје да не могу дати више детаља о тој координацији.

Из немачке владе је речено и да не могу дати детаље ни о наредном састанку лидера са берлинског самита који је најављен за 1. јул у Паризу.

Бивша главна преговарачица у дијалогу Косова и Србије Едита Тахири оценила је да Тачијева изјава представља манипулацију, јер председник Косова зна да је било координације између Немачке, Француске и САД уочи самита у Берлину.

Она је проценила да изјава Тачија представља покушај да се представи како се у Берлину није догодило ништа значајно пошто је тамо закопана његова идеја о корекцији граница.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 13. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading