Метју Палмер: САД региону желе мир и напредак, а Русији одговара несређено стање и корупција

На примеру Северне Македоније најбоље је видљиво како се одупрети негативном утицају, што је и рецепт који могу применити и Србија и Kосово, казао заменик помоћника америчког државног секретара

Метју Палмер (Фото: Принтскрин)

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је да би Београд и Приштина у решавању косовског проблема могли да се послуже примером Северне Македоније.

„Циљ САД, ЕУ и земаља региона је исти – напредак, док с друге стране руском утицају више одговара да у овим земљама влада корупција и несређено стање. На примеру Северне Македоније најбоље је видљиво како се одупрети негативном утицају, преузети одговорност и окончати стагнацију, што је и рецепт који могу применити и Србија и Kосово“, казао је Палмер у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ).

На питање да ли постоји јединствена политика САД и ЕУ када је у питању регион Западног Балкана, Палмер је одговорио да се ту апсолутно ништа није променило.

„Kао и претходних четврт века, наш је циљ када је у питању западни Балкан…да помогнемо овом региону да се помери даље ка западним интеграцијама и ЕУ, да заједнички помогнемо државама западног Балкана да успешно спроведу кључни сет реформи и промена које ће им помоћи на путу ка евроатлантским интеграцијама…“, истакао је Палмер.

Палмер, међутим, сматра да би Русија „можда више волела да види регион који је подељен, фракционисан, у којем владају тензије“.

„На сву срећу, визија коју деле САД и Европска унија је иста као и визија самих земаља западног Балкана, које желе успех и пут напред. Али, Руси ће, наравно, наставити са својим деловањем као и до сада, и са својим негативним утицајем, што смо имали прилику да видимо када је реч о Преспанском споразуму“, тврди он.

intermagazin.rs

Опрема: Стање ствари

(Искра, 10. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. САД је сила зла где год делује, како у свету тако и код куће. Овај “регион” није изузетак.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading