Александар Вучић: О Косову одлучују Срби и Албанци, а не Исланд и Малта

Поводом најаве Хашима Тачија да ће убудуће на свим скуповима тражити од Србије признавање Косова плус три општине са југа Србије, Вучић је казао да од тога нема ништа

Хашим Тачи и Александар Вучић (Фото> Бета/АП)

ТИРАНА – Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Тирани да косовски проблем не може да се реши без Србије, да је то проблем између Срба и Албанаца и да никаквом решењу не воде, нити могу да воде скупови на које се позивају и они којих се то уопште не тиче.

„Што ви позивате пет стотина њих сваки пут када се нешто тиче Срба и Албанаца? Шта брига оног на Исланду и на Малти како ћемо ми да решимо проблем. Позивате и правите театар од свега да бисте нашли десет својих који ће да кажу да се са нечим не слажу да би имали апсолутно неслагање по свим питањима. И шта ћемо сад?”, рекао је Вучић новинарима после пленарне седнице Самита процеса Брдо Бриони, јавља Танјуг.

Све то пренео је, каже, бројним саговорницима, укључујући и учеснике данашњег састанка и поновио да им је рекао да сад виде како ће решити косовски проблем.

Додао је како је јасно да и после данашњег састанка да не идемо у мирније и лакше воде, да следе „вунена времена”, али да нема силе која ће натерати Србију да иде против сопствених интереса.

Вучић је пренео новинарима да су теме биле регионална стабилност и очување мира.

„Свако је износио своје идеје и видело се, отприлике, колико има сваковрсних сукоба, не само на Западном Балкану, већ и нешто шире. Ја сам задовољан што смо отворено говорили”, рекао је Вучић.

Председник је констатовао да му је данас било лакше, због присуства председавајућег и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јер су могли леђа уз леђа да штите Србију и РС, што су и чинили, на отворенији и релаксиранији начин него што је уобичајено.

Како је рекао, многи нису научили да Србија отворено, свакако промишљено, али релаксирано, говори о свему, већ су људи из Приштине, који су као код куће, осетили да је тренутак да говоре о томе да неће Републику Српску на КиМ, нити две Немачке, већ да хоће Америку…

Фото> Бета/АП

„Ја сам им рекао да не вреди. Можете да позовете и Колинду Грабар Китаровић, и Борута Пахора и Анџеја Дуду, и Американце… то је питање односа Срба и Албанаца и ми то морамо да решимо”, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да нема силе која може Србију да натера да се понаша супротно својим државним и националним интересима.

Поводом најаве Хашима Тачија да ће убудуће на свим скуповима тражити од Србије признавање Косова плус три општине са југа Србије, Вучић је казао да од тога нема ништа.

„Да вам ја одмах кажем – пустите то, људи, ништа нема од тога. Нити су они тако јаки, нити је Србија тако слаба”, рекао је Вучић новинарима.

Упитан шта на то каже шефица европске дипломатије, Вучић каже да су они врло незадовољни тим и да то не могу да разумеју.

„Никад не волим да се превише бусам у прса. Наша позиција је тешка и треба да размишљамо о нашој позицији, како да градимо мир и како да унапређујемо нашу економију…”, додао је Вучић.

Каже и да се јуче чак у разговору са Милорадом Додиком у Тирани нашалио поводом претензија Албанаца на три општине на југу Србије рекавши, иронично, зашто само три општине траже.

„Што не тражите још нешто, мало вам је то”.

ЕУ конкретно да каже да ли нас жели или не

ТИРАНА – Председник Србије Александар Вучић данас је на самиту процеса Брдо-Бриони у Тирани позвао Европску унију да, када је реч о региону, а посебно о српско-албанским односима, покаже више акције и дела, а не да се све своди на речи охрабрења.

Вучић је захвалио председницима Хрватске и Словеније, Колинди Грабар Китаровић и Боруту Пахору, као иницијаторима процеса Брдо – Бриони, али пре свега председнику Пољске Анџеју Дуди, који је гост самита, због његове поруке да је Европи потребан Западни Балкан и, наравно, да је Западном Балкану потребна Европа.

„То су врло охрабрујуће речи и хвала вам што сте их изрекли на овом самиту”, поручио му је Вучић.

Приметио је и да нема никога за столом ко би поверовао у „лепе снове”, јер се зна да ниједна од ствари које је изнела Федерика Могерини, а која је уложила много напора и велики труд, неће бити спроведена у дело, почев од већег броја поглавља за Србију и Црну Гору, али и отварања преговарачког процеса за Албанију и Северну Македонију, или од визне либерализације за Косово, што је, напоменуо је, предлог који Београд подржава.

„То се неће догодити ни у јуну ни у јулу. И сви ми то знамо. Ништа се неће урадити ни за Босну. Добро, ми смо глупи, али не толико. И сви знате да сам у праву. Људи кажу: „Шта ти очекујеш?”. Албанија је 90 одсто проевропска земља, а Србија није. Зато смо на ивици: 50 одсто људи је за ЕУ, 45 одсто против”, констатовао је Вучић.

Он је подвукао да би Србија желела да види охрабрујуће поруке од ЕУ, када је реч о проширењу, али не само поруке, већ и дела, што се, примећује, до сада није догодило.

Није, каже, на самиту да би се жалио.

„Државе чланице ЕУ раде оно што желе, то је њихов посао. Да будем искрен, на крају крајева, баш нас брига. Ми радимо оно што можемо. Ми треба да се приближимо ЕУ у смислу правих вредности, да израстемо у такав тип друштва, што нам је веома важно, желимо да спроводимо неопходне реформе”, рекао је српски председник.

Вучић је затражио од ЕУ и да се конкретно изјасни по питању чланства Србије.

„Ако нас желите, реците – ОК, желимо вас, урадите то и то. Ако нас не желите и то је ОК, реците – не желимо вас и сами ћемо бринути о себи и преживети”, поручио је Вучић.

Руковање са Тачијем није било званично

ТИРАНА – Председник Србије Александар Вучић одбацио је спекулације медија да је његово руковање с Хашимом Тачијем могући знак да се ближи договор о укидању такси.. Руковао сам се са свима које сам срео, па тако и са Хашимом Тачијем, али то није било званичан руковање”, рекао је он, пренео је Танјуг. Сложио се са коментарима медија да је руковање било „хладно”.

(Политика, 9. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар