Мирослав Здравковић: Срби су након Грка најпредузетнији народ у Европи

Након хипер инфлаторног удара уследио је период када је готово две и по деценије смањиван број запослених у предузећима, што је додатно мотивисало људе да започну приватан бизнис

Да мука, а не задовољство, тера у предузетништво знају најбоље они који су започели приватан бизнис у Србији 1992-1993. године када су приходи од редовног запослења постали занемарљиви, а нечим је требало прехранити породице.

Након хипер инфлаторног удара уследио је период када је готово две и по деценије смањиван број запослених у предузећима, што је додатно мотивисало људе да се ичим баве, како би преживели и прехранили се.

Евростат је објавио саопштење о уделу самозапослених у укупној запослености, по коме је највише самозапослених у Грчкој и Италији а најмање у Луксембургу, Данској, Шведској и Немачкој. Подаци су логични, јер су прве две земље у дубокој и дуготрајној кризи док остале имају јака предузећа са високим зарадама, па што би ко ишао у самозапослене?

На удео самозапослених значајно утиче и број индивидуалних пољопривредника па иако је сличан број њих у Грчкој (361 хиљада) и у Србији (324) ипак је укупан број самозапослених у Грчкој (1.140 хиљада) знатно већи него код нас (619 хиљада).

(Макроекономија, 7. 5. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading