Пресуда за „државни удар“ у Црној Гори: Мандићу и Кнежевићу по пет година затвора, осуђени сви држављани Србије

Лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени на по пет година затвора

Изрицање пресуде у Вишем суду у Подгорици (Снимак екрана/Јутјуб)

ПОДГОРИЦА  Оптужени за случај тероризма на изборни дан у Црној Гори, октобра 2016. криви су, саопштило је данас судијско веће на челу са судијом Сузаном Мугошом у Вишем суду у Подгорици.

Реч је о првостепеној пресуди и оптужени ће имати право жалбе.

Виши суд прогласио је кривим и лидере опозиционог Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића. Они су осуђени на по пет година затвора.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић, као и возач ДФ-а Михаило Чађеновић, преноси Танјуг.

”Сваки члан криминалне организације имао је унапред одређен задатак и улогу, а у деловању криминалне организације постојала је спремност за примену насиља и застрашивања, при чему су сви урачунљиви и свесни свога дела хтели његово извршење и знали да је њихово дело противправно”, саопштила је Мугоша.

Уочи изрицања пресуде око зграде Вишег суда појачане су мере безбедности. Постављена је ограда, а Његошева улица је затворена.

Оптужени и њихова одбрана у судници (Снимак екрана/Јутјуб)

Лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су данас на по пет година затвора, одлуком већа судије Сузане Мугоше, које је огласило кривим све оптужене у случају покушаја тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори у октобру 2016. године.

Мугоша је казала да је Шишмакову одређена казна од 15 година затвора, а Попову од 12 година, док је Дикић осуђен на осам година.

Оптужени Ристић и Богићевић осуђени су на по седам година затвора.

Максић је кажњен затворском казном од годину и девет месеци.

Ђорђевићу је изречена затворска казна од годину и по, као и Душићу и Чађеновићу.

Милић је осуђена на три године затвора.

Христић је условно осуђена на годину дана.

Мугоша је рекла да је циљ криминалне организације био да застраше грађане, повреде уставне структуре Црне Горе, спрече улазак Црне Горе у НАТО савез. Како је навела, чланови организације били су урачунљиви и свесни свог дела и хтели су да га изврше, знајући да је нелегално.

Поступак против Ананија Никића је раздвојен јер се он налази у Русији која му је раније доделила статус избеглице, па је из тих разлога одбила његово изручење.

СДТ кога у овом процесу заступа Саша Чађеновић затражио је да се Шишмаков и Попов казне максималном казном затвора, док је за Мандића и Чађеновића предложио строже казне, а за Кнежевића блажу.

Адвокати оптужених затражили су ослобађајуће пресуда за своје брањенике.

Они су казали да су материјални докази супротни са изјавом сведока сарадника Саше Синђелића.

Наслов: Стање ствари

(Политика, 9. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Мило се баш угњездио у НАТО шупку. Потурица грђи од Турчина! Лупају се рецке, па ћемо на крају да видимо ко колко плаћа. Мило, баш као и Вучић не би смео да се само тако безазлено повуче из политике. Они морају бити развлашћени и кажњени. Њих двојица су до најниже могуће позиције спустили ниво државности својих држава. ***** **** *** **** **** ***

  2. Добро је, Монтенегро гура прст у око Русији, то ће на дуже стазе одредити њихову будућност.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading