Папа Франциско: Чему проглашење Степинца за свеца ако истина није јасна

И Иринеју и мени једини је интерес истина. И да не погрешимо. Чему би служило проглашење за свеца ако ту истина није јасна?”, рекао је папа Фрања, преноси ХРТ

Папа у авиону у повратку из Скопља (Фото: ЕПА/MAURIZIO BRAMBATTI / POOL)

Проглашење за свеца контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца, чему се противи Српска православна црква (СПЦ), а што такође одуговлачи и папа Фрања, још дуго ће остати нерешено, судећи према изјави поглавара Римокатоличке цркве.

Папа је, наиме, на повратку из Скопља у авиону разговарао са новинарима, а извештача Хрватске радио-телевизије (ХРТ) занимало је његово мишљење о канонизацији Степинца. Ватикански поглавар истакао је сарадњу са СПЦ и осврнуо се на помоћ патријарха Иринеја.

„Степинац је био човек са врлинама и зато га је црква прогласила блаженим. Али, у одређеном тренутку у процесу канонизације постоје нејасне тачке, историјске тачке. Молио сам се, промишљао сам то, тражио сам савете и видео да морам да  затражим помоћ патријарха Иринеја. Он је велики патријарх. Иринеј је помогао, направили смо заједничку комисију и сарађивали смо. И Иринеју и мени једини је интерес истина. И да не погрешимо. Чему би служило проглашење за свеца ако ту истина није јасна? Никоме то не би користило”, рекао је папа Франциско, преноси ХРТ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 5. 2019)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар