Александар Вучић: Кажем свима – срушите ме, али нећу признати Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио да није успео да реши питање Косова и Метохије, јер су се, каже, „сви правили луди”

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Док сам председник нећу признати независност Косова, поручио је председник Србије Александар Вучић страним партнерима.

„Можете само да ме убијете, али то се неће десити. Ево, кажем свима и Енглезима и Немцима – нећу. Срушите ме, али нећу. За петнаест година може да буде неко други председник, али Вучић неће признати Косово”, поручио је председник Вучић.

Он је рекао да смо покушали да вратимо нешто од онога што је одавно изгубљено, а онда смо видели снагу великих сила, рекао је Вучић по питању покушаја косовског проблема.

Косово је, подсетио је, прогласило независност 2008. године, а Србија је, каже, успела да неке ствари врати из ћорсокака и да проба да врати нешто што је одувек било изгубљено.

У тим настојањима суочили смо се , каже, са снагом великих сила, али и противницима унутар земље, и са чињеницом да се на различите начине разарала сама могућност да Србија, не Срби, имају нешто од тога, преноси Танјуг.

„Видели смо потом снагу великих сила. Једног дана ћу имати довољно времена да напишем књигу и покажем новим генерацијама како функционишу притисци спољних сила, како иде ангажовање њихових политичких и медијских послушника на територији Србије, Европе и свету, и како се разара свака могућност да Србија нешто има на Косову и Метохији”, објаснио је он.

Он је рекао да је његова компромисна идеја одбачена, а на питање шта је тачно мислио под разграничењем, рекао је – да се успостави праведна и правична граница између Срба и Албанаца.

Вучић је рекао да се Београд борио новом политиком и енергијом, већом снагом наше земље у целини да проба да врати оно што је одавно увелико изгубљено, али је потом виђена снага великих сила.

Не жели, истакао је, да обмањује наш народ тако што ће лоше да говори о Харадинају и Тачију и стиче популарност тиме, а да замагљује истину.

„Налазимо се у ужасно тешкој ситуацији и не треба нико да се прави луд у овој земљи и око нас, јер сви одлично знају шта се дешава, али свима одговара да измисле новог кривца”, приметио је.

Каже да му је доста прича попут „ми смо против разграничења, али желимо да дође до помирења”.

„Као да слушам неке наше опозиционе лидере, бивше власти, као да када сте на избору мис света, где сви кажу да су за мир у свету. Празне приче слушам и гледам већ месецима, а када их позовете да говоре о решењу за КиМ, понуде нема. Једини разговор се своди на то да сам издајник, да сам ђубре који ће да потпише капитулацију у Берлину”, истакао је Вучић.

Упитан какво је решење тачну нудио, ко га је одбио и какве ће последице бити, он је поновио да нико није хтео да га чује.

Нисам успео, јер су се сви правили луди

Председник Александар Вучић изјавио је да није успео да реши питање Косова и Метохије, јер су се, каже, „сви правили луди”.

Вучић је, гостујући на РТС, рекао је његова идеја одбијена, а да нико није чуо шта нуди.

Упитан шта је нудио, председник је одговорио: „Ја нисам могао да понудим ништа јавно, до краја да изнесем, јер нисам дошао ни до пола у разговорима. Како да понудим народу нешто што нисам успео да договорим ни са супротним табором, ни са било ким у међународној заједници”.

На питање шта је одбијено, Вучић је истакао да је одбијена уопште идеја о било каквом компромису, о успостављању границе, која би била праведна и правична, између Срба и Албанаца.

На констатацију да се свашта чуло о тој идеји, да ли је реч о разграничењу по етничким линијама или о корекцији граница, Вучић је констатовао да се сви праве луди, јер када се говоре о измени граница, нико не зна о којим границама говоре.

„Ја кажем да ми немамо јасну границу, јер имамо једно у Уставу, а сасвим другу ситуацију у реалности. Пола света сматра једну границу, а пола доживљава друге…“, констатовао је председник.

Како каже, сматрао је да је важно, имајући у виду тежину ситуације на терену и тежак положај Срба на КиМ, да се нађе компромисно решење, не заносећи се празним, јуначким причама у којима ми можемо само да изгубимо, а не да добијемо, преноси Танјуг.

„Кад вас питам о којим границама говорите – не знате. Не зна нико, а сви говоре о промени граница и сви причају о Пандориним кутијама, а нико их није поменуо и није смео ништа да пита оне који су ћутали као заливени кад је неко 2008. прогласио независност. Сад си ти, Вучићу крив што би нешто да вратиш”, рекао је председник.

Он се, каже, борио да се постигне решење, али није успео баш зато што су се сви правили луди.

Навео је да за Србију „ужасно тешка ситуација”, те да се на дипломатском плану ништа не дешава, што је, подвлачи, најгоре за Србију.

„Дешава се замрзнут конфликт, што је еуфемизам за најгоре и најтеже стање за нас. Само што људи мисле да су много паметни када говоре на овакав начин”, констатовао је Вучић.

Почело убиством Ивановића – криминализовањем Срба на КиМ

Председник Александар Вучић каже да га лично највише боли то што у борби за решење косовског питања није имао подршку домаће јавности.

„То ме највише болело, али ме не би спречило да се борим да, међутим, није било и других фактора споља”, рекао је председник.

Најжешћа офанзива против нас почела је, каже, од 15. јануара прошле године, са убиством Оливера Ивановића.

Како каже, у то време је кренуло „нешто озбиљније од мог, од вашег живота”, нешто против наше земље, криминализација Срба на КиМ, не би ли се сви одстранили и направио улаз Албанцима на север, да би се рекло – шта ће нама север, Поморавље, било шта на КиМ.

„Па да кажу, решење је мир у свету. А како ћемо то да решимо, не знамо, али ‘ајде прво да скинемо Вучића”, истиче он.

Са убиством Ивановића почели су да руше позицију Србије:

„’Вучић га убио’… а ја му једини помагао и приватно и као председник и за то постоје сведоци из породице, који су то већ рекли безброј пута, али моје је било да ћутим и трпим. И није то проблем, већ што су на Србију бацали дрвље и камење”, истиче Вучић.

Упитан да ли ће ускоро моћи да изнесе име извршиоца убиства Ивановића, он каже да је и раније рекао да се нада да ћемо моћи то да кажемо.

„Наша служба мисли да зна све, има комплетну слику али траже довољно доказног материјала. Али, не можемо ни да га имамо кад нисмо присуствовали ни увиђају, али наставићемо да радимо и наши органи су на изванредном трагу”, рекао је он.

Његова је идеја била идеја по којој би Срби могли да добију нешто за очување образа, што би пуно значило за очување нашег народа на КиМ, преноси Танјуг.

Сву снагу уложићу у инвеститоре

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија у Кини има велики ослонац и политички и економски, иако зна, како каже, да ће већ сутра због тога бити критикован на састанку за земљама Квинте.

„Ја сам са собом раскрстио и могу отворено овако, поштено, у лице сваком да кажем и да не тактизирам – и западним партнерима и домаћој јавности”, рекао је Вучић и додао да „никог не фолира, не лаже”.

„Код мене постоји једна велика, нова енергија као када смо извлачили земљу из банкротства и решио сам да сву снагу уложимо у инвеститоре”, рекао је Вучић за РТС.

Истиче да је у политичком смислу изузетно захвалан Кини и Русији.

„Иако знам да ћу сутра на састанку са Квинтом да будем критикован. Ми у Кини имамо огроман ослонац, не само политички, већ и економски”, истиче Вучић.

То је, додаје, могло да се види и данас, после састанка са представницима компаније Ксинђи каој долази у Ниш.

„То је седма фабрика коју доводим само у Ниш и полажемо камен-темељац. А што се тиче Кинеза – прво је 44 одсто увећан производња 2017. у Железари, па још кумулативно у 2018. Данас је то највећа фабрика са највећим извозом . Успели смо ни од чега, уз дугове, да направимо гиганта захваљујући кинеском председнику Сију”, рекао је он, преноси Танјуг.

Хвала, пријатељи, додао је Вучић, рекавши да се борио и молио за то.

Захвалан је, каже и радницима.

О контрамерама идуће недеље

Председник Србије Александар Вучић истакао је да још размишља о контрамерама против Приштине, и додаје да није лако доносити такве одлуке, јер, шта год да се уради против Албанаца, наштетиће се и интересима свог народа.

Вучић је, у „Упитнику” РТС-а, објаснио да има много предлога, да је добио предлоге од Канцеларије за КиМ, као и министарстава.

Сутра, како је најавио, иде код потпредседника италијанске владе Салвинија, а потом у Тирану, те га после чека велика манифестација прославе Дана победе и Европе, где ће се приказати увећане снаге српске војске.

„Када се све то заврши, сешћемо следеће недеље, прво са нашим народом на КиМ, па са странком”, рекао је он.

Вучић је, упитан да ли ће се састати са Србима са КиМ у Београду, потврдио је и додао да сумња да би могао одржати састанак у Зочишту или поново у Лапљем селу, јер је једина политика Приштине сада да их Србија призна.

„Понављам, нећемо признати Косово, нећу и тачка”, подвукао је он.

Везано за резолуцију коју Приштина намерава да изгласа о српским злочинима на Косову, казао је да, ако се сагледа шта су нам све стављали на терет, испада да нема тако геноцидног народа у свету.

Подсетио је да су му Албанци претили да ће бити готов ако не призна Косово, најпре Харадинај, који је дао рок до 19. децембра, а потом други – до Васкрса.

Није, каже, ствар у томе што су промашили датуме, већ у њиховим намерама, које разуме.

Указао је да га неки овде називају великим издајником, који би нешто да учини Албанцима, иако је управо он једина мета свих албанских медија у покрајини и Албанији.

„Када одржимо највећи скуп у последње две деценије, ниједне речи нема у албанским медијима, а када се скупи 20 људи против мене, ево и насловних страна. Знају они да највећи проблем имају са снагом, борбеношћу, снагом аргумената, угледа, који имам ја, Ана Брнабић и нашли људи у Европи и свету, и снагу коју имамо да ту аргументацију заступамо. Подржавају друге јер знају како би се лако са њима договорили”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Указао је да треба само погледати приштинске медије и да ће сви разумети ко ради, а ко не ради за српски народ.

Подсетио је да је на КиМ добио 80 одсто гласова, како на северу, тако и југу, и рекао да најбоље наш народ тамо зна ко се за њих бори.

Када је реч о идућем Самиту у Паризу, рекао је да никакав план није добио од њих.

„Мој план је да сачувамо мир и стабилност”, подвукао је Вучић.

Упитан да ли има План Б, рекао је да се држимо свега што су сви усвојили, да ћемо се правити и ми луди као и сви други.

Србија хоће у ЕУ, а да ли они хоће нас – питање је за њих

Србија нема право и не може да одустане од европских интеграција, јер је то пут у друштво којем желимо да припадамо и у економски напредак, а да ли ће ЕУ да нас прими, то је питање за њих, констатовао је вечерас председник Александар Вучић.

На питање да ли је могућ застој на европском путу због Косова, Вучић је констатовао да се у том питању види сва суштина и дубина лицемерја у делу српске политичке јавности.

Како је рекао, када каже да је потребан компромис, уследе критике да је издајник који би признао КиМ због европских интеграција, а када каже да неће признати независност Косова – дођу критике како ће прекинути пут у ЕУ.

„Моје питање је – понудите ми решење. Ко је тај Алберт Ајнштајн или Исак Њутн, и коју формулу ћете да ми понудите да не потпаднемо под једну од две врсте критике? Нема таквог решења”, истакао је Вучић гостујући на РТС, преноси Танјуг.

Зато се, каже, труди да на уској, танкој жици ходамо усправно, да нико не понижава нашу земљу и да она не падне у амбис, већ да Србија иде напред и да полако на тој уској, танкој жици хода и да обилази друге који ходају по дебелој греди.

Председник је навео да Србија нема право и не може да одустане од европских интеграција, јер је пут у ЕУ – пут у друштво којем желимо да припадамо и пут у економски просперитет.

Додао је да је Србија једна од три-четири земље која има суфицит, која је смањила ниво јавног дуга, уз то што нам је ЕУ значајан трговински партнер.

„Да ли они хоће нас да приме, то је питање за њих. Да плачем, кукам и молим нећу никог. Да молим за инвестиције, за мир и стабилност, хоћу увек, али да молим да неко каже да припадамо њиховом друштву – нећу”, нагласио је Вучић.

На пољу демократије треба радити, али не тестером на РТС

Председник Србије Александар Вучић каже да по питању унапређења стања демократије и правне државе у Србији потребно доста тога урадити.

„Ефикасност правосуђа мора да буде далеко виша. Ми морамо у парламенту да направимо процедуре, које ће да гарантују размену ставова на најбољи могући начин”, рекао је Вучић за РТС.

На констатацију новинара да угледни немачки ФАЗ признаје да је Србија на плану економије начинила успехе, али да се налази на удару критике ЕУ због стања демократије, Вучић каже:

„Установили смо да ФАЗ констатује да је све истина везано за економију, да смо на одличном путу и хвала им на томе, за мене је то веома важно.“

Каже да то што износе о демократији и правној држави одлично разуме:

„Најбоље би било да са тестерама долазим на РТС, онда бих чешће гостовао, онда би цветала демократија…”, приметио је иронично и наставио:

„Шта је потребно урадити? Много тога”, истиче Вучић, преноси Танјуг.

Бацио сам се на посао да имамо највећи раст у Европи

Светска банка предвиђа да би Србија уз реформе могла да достигне привредни раст од седам одсто и бацио сам се на посао да то и урадимо и имамо највећи раст у Европи, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, гостујући на РТС – у емисији Упитник, рекао да је јуче добио од СБ званичан материјал у којем је наведено да Србија има годишње раст три до четири одсто и да не расте колико би могла.

Вучић истиче ће се посебно ангажовати како би Србија достигла највећи раст у Европи, од седам одсто, као и да ту треба посебно да поведемо рачуна о додатним јавним инвестицијама, затим о јавним набавкама, развоју рударског и енергетског сектора што подразумева промене у ЕПС-у и рударском сектору.

Како је рекао, треба решити питање рудника Штаваљ, али и искористити то што имамо на западу Србије 10 одсто светских резерви литијума, како би се код нас правиле батерије за електричне аутомобиле.

„Затим радимо реформу комплетног пореског система”, нагласио је Вучић и подсетио да су данас потписана три уговора са СБ од које ћемо добити 142 милиона долара за унапређене трговине на Западном Балкану, развој Е управе и реформу пореске администрације.

Вучић каже да треба смањити и парафискалне намете и додаје да ми и Бугари имамо најмањи ПДВ у региону, док на пример Хрвати имају ПДВ 25 одсто.

Председник је најавио да ће бити смањен порез на зараде, пре свега, како би се смањила сива економија, чиме ће се подстаћи предузетнички дух и старт ап фирме.

Како каже, биће настављено привлачење страних инвестиција и већ сутра једна нова немачка компанија долази да разговара о инвестирању.

Говорећи о МТУ која ће са нашим инжењерима за две или три године поправљати авионске моторе, Вучић додаје да стиже и једна француска компанија за два дана на разговоре која жели да уђе у авио кластер који се сада ствара.

Вучић каже и да је сада незапосленост око 11 одсто, као и да је план да буде испод 10 и девет одсто и да ће се онда радити на подизању животног стандарда.

Каже да данас имамо здрав систем и да су на пример ненаплативи кредити пре били 23 одсто док су сада на нивое 5,7 одсто.

„Има пара у банкама и морамо да разговарамо да више финансирају српски приватни сектор”, додао је Вучић.

Председник је на карти показао који су све актуелни пројекти по питању путне инфраструктуре и истакао да ће већ за десет дана грађани моћи да иду аутопутем целим Коридором 10 све до македонске границе.

Источни крак Коридора 10 до бугарске границе ће бити отворен за три месеца, додао је он.

За месец дана ће, додаје, бити отворен аутопут од Обреновца до Чачка, док ће до 19. децембра бити готова и деоница Сурчин – Обреновац, тако да ће бити отворен цео потез од Београда до Чачка.

Такође, до краја 2021. биће завршен аутопут од Чачка до Пожеге, рекао је Вучић и додао ће за 15 дана положити камен темељац за почетак радова.

Остаје да се изгради аутопут ка Котроману од 60 км и ка Бољару на граници са ЦГ у дужини од 107 км.

Имаћемо путеве као у Швајцарској, нагласио је Вучић.

Вучић каже да ће до септембра почети и изградња прве деонице аутопута Ниша – Мердаре до Плочника, затим да ће пре тога током лета почети и изградња Моравског коридора који ће спојити Појате и Прељину.

Најавио је да ће се градити и брза саобраћајница од Пожаревца до Доњег Милановца, затим од Руме до Новог Сада и аутопут Рума – Шабац, што би требало да буде готово за две и по године.

Додао је да ће се градити и аутопут Београд- Зрењанин и Зрењанин – Нови Сад.

Затим у јуну почињу радови на градњи аутопута Кузмин – Сремска Рача и правиће се нови мост на Сави.

Вучић истиче да Србија може да помогне Републици Српској за градњу аутопута ка Бјељини, преноси Танјуг.

Говорећи о платама Вучић је рекао да смо претекли по први пут БиХ, као и да смо испред Бугарске и најавио да ће до краја године просечна плата износити 500 евра, а да је сада око 460 евра.

Када је реч о минималцу, рекао је да ће ове године бити повећан и да неће бити мањи од 29.500 динара, као и да верује да ће износити 30.000 динара. Подсетио је да је данас минималац 27.100 динара.

Најавио је да ће за 12 или 15 одсто бити повећане плате медицинским сестрама, као и да ће највеће повећање имати и наставници, социјални радници…

„Током лета ћемо то разматрати, имамо суфицит после априла и стање је боље за око 50 милијарди динара, од оног што је пројектовано у каси. Иде добро пуњење буџета, морамо да повећамо тим људима плату да бисмо их задржали у нашој земљи”.

Данас изгледа као да ће избори бити на пролеће

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће, како данас изгледа, избори у Србији бити одржани на пролеће.“За десет месеци су редовни избори. Ушли смо у изборну годину. Имаћемо локалне изборе, а можда и парламентарне заједно”, рекао је Вучић у емисији „Упитник” упитан да ли ћемо имати ванредне изборе.На додатно питање да ли то значи да ће избори бити тек на пролеће, он је указао да тако данас изгледа, али да увек може да се догоди нешто, да неко каже да не верује у легитимитет власти.“У том случају, изаћи ћемо у сусрет политичким противницима, али плашим се да ће лошије проћи него што су на прошлим изборима, а тако и на београдским”, рекао је он, преноси Танјуг.

Има пара за веће пензије и плате, али каса није ћуп

Председник Србије Александар Вучић каже да ће се борити за то да повећање пензија ове године не буде мање од пет одсто, као и за то да буде још једнократних исплата и помоћи.

„У вези са платама – ићи ћемо на на значајно повећање, укључујући и војску, полицију, али не смемо да претерамо да не бисмо уништили приватни сектор, јер, ко ће онда да издржава јавни сектор”, каже Вучић. Истиче да у буџету има новца за јасан бржи раст, за повећање плата и пензија.

„Најлакше је вама на телевизијама, сваког штрајкача подржите, а онда нас питате што нема пара за нешто. Па, није каса ћуп. Водимо рачуна и зато смо успешни”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading