Бошко Мијатовић: Министарство финансија манипулише подацима о јавном дугу

Подаци о смањењу јавног дуга изгладају добро, али имају једну ману: нису истинити

Бошко Мијатовић (Извор: Медија центар)

Јуче је Министарство финансија славодобитно објавило “податке”о брзом смањењу учешћа јавног дуга Србије у БДП-у – наводно са 57,9% на крају 2017, на 53,8% крајем 2018. и на 50,9% крајем марта 2019. године. Изгледа добро, али има једну ману: није истинито.

Да би се израчунало ово учешће, потребно је располагати подацима о БДП-у Србије, који за 2018. и 2019. не постоје јер се обрачунавају касније. Стога су “експерти” из МФ-а једноставно проценили из главе те БДП-е и са њима поделили познате износе јавног дуга, па добили лепо смањење. Али, проблем је што су “процене” БДП-а превисоке и зато нереалне, па је и учешће јавног дуга вештачки смањено у односу на стварно. Да не мучим читаоце бројкама и аритметиком, навешћу само да ови “процењени” БДП-и у еврима Министарства финансија дају “процењени” раст од 6,7% у 2018. и 7,5% у 2019. години, што је на нивоу кинеског раста последњих година и далеко изнад српског.

Прошле године је, према флеш процени Републичког завода за статистику, реални раст БДП-а био 4,4%, и то првенствeно захваљујући опоравку пољопривреде после изузетно лоше 2017, док је у првом кварталу 2019. раст био само 2,3%, према истом извору. Другим речима, учешће јавног дуга у БДП-у је веће него што приказује Министарство финансија.

Значи, ради се о чистој манипулацији, или, српски речено, о лагању. Државна власт толико лаже да смо се на то готово навикли и чак престали да их хватамо у лажи, као узалудном послу. Јер, медији су углавном под њиховом контролом. Али, треба се понекад подсетити чињеница.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 7. 5. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Одличан чланак !
    Г Мијатовић пише : “ . . . Државна власт толико лаже да смо се на то готово навикли и чак престали да их хватамо у лажи, као узалудном послу. Јер, медији су углавном под њиховом контролом . . .”

    Додао бих да је данас (прорежимска) ПОЛИТИКА ипак објавила чланак Небојше Катића, који потврђује ауторове речи :

    « Лакоћа празних обећања

    Разумни оптимизам не смета и посусталу нацију је потребно бодрити, али у свему мора бити мере
    Аутор: Небојша Катић, 27.05.2019

    Отварајући последњу деоницу јужног крака Коридора 10 председник Србије није одолео да један објективно важан и радостан догађај зачини неутемељеним обећањем. Председник је изјавио је да ће се „Србија тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас”. Председник није навео које су то „многе државе” које Србија намерава да престигне, у чему ће их престићи, нити када би се то могло догодити. Ово није први пут да председник даје овако – послужимо се еуфемизмом – необичне изјаве.
    Ни министар финансија, иначе доктор економских наука, није желео да заостане у објави радосних вести. Он тврди да ће Србија, по проценама ММФ-а и Светске банке, бити доминантна економија у региону до 2023, те да се Србија (по стопама раста) више не такмичи са земљама региона, већ је прешла на шири терен и такмичи се са земљама целе Европе. Овде није јасно шта се под „доминантном економијом” подразумева, шта ће се то променити у наредних пет година, и у чему ће то Србија доминирати до 2023 . . . »

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading