Протојереј Андреј Ткачов: Гол Павела Дацјука против глобализма

Један од 100 најбољих хојекаша NHL-а отворено се обратио Путину, којег је раније називао „капитеном Русије“, да укине амандман којим се матични замењује електронским бројем  

Извор: Православие.ру

Отворено се обратио Путину којег је раније називао „капитеном Русије“. У обраћању је чувени ветеран замолио председника да укине амандмане закона „О индивидуалној евиденцији у систему обавезног пензијског осигурања“. По овом амандману папир на којем се наводи обавезни матични број треба буде замењен електронским бројем који постаје кључ за све индивидуалне податке о грађанину.

У Русији све тежи томе да изађе из свог корита, из функционално одређених граница. По узору на Јевтушенково „у Русији је песник више од песника“. По аналогији, и војно лице је више него војно лице. А спортиста? И он је више од самог себе. Спортиста је у Русији, браћо, више него спортиста. Наравно, ако се ради о врхунским спортистима. Они су лидери у јавном мњењу и учесници у добротворним акцијама. Они су идоли омладине. Они су, као Валујев или Карелин, посланици и законодавци. У најгорем случају, као Кокорин и Мамајев ипак привлаче пажњу друштва као личности и налазе се на насловним странама новина. Недавно је Павел Дацјук, један од 100 најбољих хојекаша NHL, звезда „Детроита“, некадашњи, а и садашњи понос и дика петербуршког „СКА“, сликовито речено прекорачио границе леденог терена и истакао се политичком активношћу.

Може се рећи да је пуцао на гол из незгодне позиције.

Отворено се обратио Путину којег је раније називао „капитеном Русије“. У обраћању је чувени ветеран замолио председника да укине амандмане закона „О индивидуалној евиденцији у систему обавезног пензијског осигурања“. По овом амандману папир на којем се наводи обавезни матични број треба буде замењен електронским бројем који постаје кључ за све индивидуалне податке о грађанину. Дацјук сматра да на такав начин човекови лично подаци могу доспети у руке злонамерних људи, што ће изазвати ограничавање личних права и слобода. У овоме постоји опасност по друштво, сматра Павел. У суштини, ради се о забринутости, пре свега верника, да ће постати претерано изложени посматрању и управљању са стране, што ће опет оваплотити најгоре прогнозе и предсказања о приближавању „врлог новог света“ (читај – апокалпитичке слике света пре његовог краја).

Неки медији само пишу о овој чињеници не цитирајући писмо у потпуности. А неки поступају поштеније и цитирају оне редове из писма у којима хокејаш себе назива православним хришћанином и повезује своју забринутост са хришћанским погледом на свет. Управо то је моменат који бих желео да нагласим.

Хришћани су одавно логично забринути због тога што глобализовани свет са својим предностима слободног протока информација, људи и капитала истовремено доноси посебне опасности којих никад пре није било у историји човечанства. Наводно си слободан. Путуј куда хоћеш, читај и слушај шта хоћеш. Али си истовремено увек на ланцу. Чим кренеш узводно, чим узбуркаш безличну власт својим грађанским ставом, одмах постајеш незаштићена јединица у рукама државне (или недржавне) машине. Твоје кретање је као на длану, као и куповина, преписка и цео лични свет. Слаб си и незаштићен. Као Џулијан Асанж, ризикујеш да се у трен ока од јунака претвориш у парију, и да после тога потпуно нестанеш, прво са екрана, затим из сећања, а онда – из живота. Управо овим редоследом.

Протојереј Андреј Ткачов

Ето, рецимо, да ја кажем нешто о томе. И шта? Сматра се да попови и треба да виде нешто страшно тамо где га нема (таква ће бити реакција). Да кажеш ти. Реакција ће бити иста или још скромнија. Али нисмо научили да запушавамо уши кад причају познати спортисти. Ово ми је познато бар на основу процедуре добијања држављанства. Док сам обилазио инстанце три, четири и више година, губећи снагу од прикупљања потврда и митарстава по ходницима, Рој Џонс или Џеф Монсон врло лако добијају држављанство из руку председника. Зато што сам ја обичан Рус који се због нечега није родио у Вороњежу, него у Украјини (Узбекистану, Киргистану…). А Џонс је шампион света у боксу. Монсон је легендарни рвач ММА. Магија светске славе и помоћ плавог екрана су очигледни. Имао сам – с горчином ћу признати – много прилика да пожалим што нисам тамнопути кошаркаш из НБА, већ обичан руски православни свештеник. А сада Рус који је у спорту постигао велики успех, говори своје мишљење о теми која је повезана с верском и грађанском слободом. То ме радује.

Још ме лично радује смела изјава познатог спортисте о томе да је православни хришћанин. Јер наш световни дискурс потпуно занемарује религиозну идентификацију човека. Веруј, вели, у шта год хоћеш, само плаћај порез на време. То није поштено. То је приглупо, јер је прекопирано од европских атеиста. На крају крајева, опасно је. Вера је човеков ослонац. Кад је реч о Русији вера је и фактор настанка државе, као и фактор опстанка у глобалном свету. На наше очи је скоро по први пут срушен европски лицемерни табу јавног изражавања своје религиозности од стране чувене личности из света спорта. Лично очекујем „наставак банкета“. Очекујем исти став (о разним питањима) од других јунака спортских терена.

У нашем спорту има много хришћана. Хришћанство неких се огледа само у томе што носе крстић и што се прекрсте кад изађу на терен. Али има и других, оних који су венчани, који се редовно моле (не да сви виде), који приступају Евхаристијској Чаши, који разговарају са свештенослужитељима. Цинични свет их је научио да то раде кришом, а ако их неко пита – да поцрвене и ограниче се разводњеним објашњењима. Можда је време да се ови рђави обичаји окончају?

Понављам, успешног спортисту воли пола земље. Он брани боје националне заставе, омладина која се бави спортом сања о томе да понови његове подвиге. Своју славу зарадио је знојем на тренинзима и крвљу на спортским такмичењима, истегнутим тетивама, ишчашењима и преломима. Није вам то исто што и шоу-бизнис. И власт ће пре хтети да чује шта прича овакав човек, и народ ће видећи његово понашање стећи храброст.

У принципу, хвала Павеле.

Познати људи, немојте се стидети вере уколико је имате.

Државо, молим те да ослушнеш, ако не гласове обичних људи, макар гласове оних људи којима сама додељујеш највише награде и звања.

Са руског: Марина Тодић

Телевизијски канал „Царград“

(Православие.ру, 22. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Заиста је невероватно шта људи пишу, мада ме више ништа не чуди.
    Постоји неки број, који се зове матични број. И постоји име. И постоји податак, у програмирању би то назвали „тип променљиве“ или „колекција података“, који је састављен од броја и имена. Да би човек завршио неки административни посао, потребан је тај податак, име и број заједно, да би чиновник који посао завршава могао да идентификује особу. Та два податка, име и број, да би постојали, морају негде да буду записани. Могу да буду уклесани у камену, могу да буду написани на кори дрвета, а могу и на папиру или у меморији неког рачунара. Док није било рачунара, подаци су били на папиру, па је службеник морао да устане, отвори неку фиоку и претура по неким папирима док не нађе податак којим идентификује неку особу, Сада не мора да претура по папирима може, ТЕ ИСТЕ ПОДАТКЕ; да добије из базе података, директно на екран. Ако посао може да заврши без штампања на папир, онда можемо рећи да је „папир замењен“, али не знам какве то везе има са хришћанством. Били на папиру или у меморији рачунара, подаци ПОСТОЈЕ и НЕКОМЕ СУ ДОСТУПНИ. Да ли ће неко да злоупотреби те податке и како може да их злоупотреби, друга је тема, али, док год постоје, неко може да их злоупотреби. Једини начин да се осигурамо од злоупотребе је да ти подаци НЕ ПОСТОЈЕ. Имате ли ви неки предлог, како идентификовати особу да шалтеру, а да то буде хришћански?

  2. Pavel, moj imenjak, Dacjuk spada u generaciju suprtalentovenih hokejasa koja ruskom hokeju nije donela gotovo nista (od 2002-e, kada je osvojena bronza, Dacjuk je kao klinac bio u reprezentaciji, sve do 2018, kada nisu igrali najbolji hokejasi iz NHL, a Dacjuk presao u ruski KHL nije osvojena, ne zlatna, vec bilo koja olimpijska medalja), a kojoj pripadaju i Oveckin, Malkin, Kovaljcuk (u 100 najboljih igraca NHL-a svih vremena od Rusa su Oveckin, Dacjuk, Fedorov i moj drugi imenjak Pavel Bure.Popuno neopravdano je izostavljen Malkin, trostruki osvajac Stenli kupa i MVP i regularnog dela i plej-ofa).Masovni odlazak ruskih hokejasa, neretko za manje novca ili cak igranje u nizoj AHL ligi, dovelo je do drasticne promene odnosa snaga u hokeju.NHL je postala monopolista koja odlucije da li ce njeni igraci igrati na Olimpijadi, a klubovi da li ce igrati na svetskom prvenstvu, sto je svetsko prvenstvo srozalo na takmicenje B reprezentacija na kojem pobedjuje ona sa najvise igraca iz NHL-a.Prakticno, ruski igraci pripadaju NHL-u, a ne Rusiji.Kanada je uspostavila dominaciju kakvu je nekada imao SSSR, Svedska je postala druga supersila, a specijalnost Finske je nanosenje najbolnijih poraza Rusiji (npr Soci 2014-e ili Moskva 2016-e).Rusija je ovim monopolom najvise izgubila (nije bila prvak sveta od 1993-e do 2008-e, a olimpijski od 1992 do te „krnje“ olimpijade 2018-e), nestala je sovjetska hokejaska skola, struka stagnirala, NHL postao cilj klincima, a treniranje, hokej je skup sport, privilegija imucnijih, sto je smanjilo produkciju vrhunskih igraca.Sta je poenta, dve su: 1)u sferi sporta ovakva monopolizacija i stagniranje reprezentativnog sporta vec pocinje u kosarci (npr. neigranje Jokica za reprezentaciju), a dugo se vec kobelja u fudbalu (Bekenbauer je cak predlozio da svetska prvenstva ne igraju reprezentacije, vec klubovi) i 2) ovde su samo oceglednije stvari koje su opste, npr. besplatno skolovanje ljudi za Zapad, cime se gubi i znanje i demografski, a drzava dovodi na ivicu i ekonomske i demografske egzistencije.

Оставите коментар