РОСУ палицама и сузавцем на мештане Штрпца

Канцеларија за КиМ осудила употребу силе у Штрпцу

Сукоб грађана и полицајаца у Штрпцима (Снимак екрана: Јутјуб/ТВ Мост)

Припадници РОСУ употребили су палице и сузавац против мештана општине Штрпце, који су покушали да зауставе багер за изградњу мини-хидроелектране, када је кренуо ка месту Обереке. Двадесеторо људи је повређено, јавља репортер РТС-а.

Након двомесечног протеста за одбрану река Шар планине, када су мештани успели да издејствују склањање багера, данас је уз пратњу специјалних јединица поново почео да копа.

У току је миран протест на месту званом Обереке, где је присутна и локална полиција и припадници РОСУ.

Багер је јуче поново кренуо ка месту за изградњу мини-хидроелектране, али су мештани успели да га врате без инцидената, јавља РТС.

Фото: КоССев

Канцеларија за КиМ осудила употребу силе у Штрпцу

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је данас осудила употребу голе и бруталне силе полиције над демонстрантима у општини Штрпце, који протестују против изградње мини-хидроцентрале.

„Подсећамо Кфор и међународне мисије да је српски народ у општини Штрпце посебно рањив због чињенице да се веома дуго налази у изолацији, и да свака демонстрација силе над људима који живе у тако тешким условима, не само да није хумана, већ и изазива оправдани револт читавог српског народа на Косову и Метохији”, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије позивају представнике међународне заједнице на Косову и Метохији да Србима гарантују демократско право на јавно и мирољубиво изражавање незадовољства и да спрече насилне акције полиције и њену злоупотребу у стварању атмосфере ванредног стања у срединама које већински насељавају Срби.

Фото: КоССев

„На учеснике протеста у Штрпцу апелујемо да своје оправдано незадовољство исказују на миран и достојанствен начин и да не дају поводе Приштини да додатно отежа положај Срба у том делу Косова и Метохије, јер јасно је да најекстремније приштинске политичке структуре жељно чекају сваку прилику и изговор да демонстрирају силу према нашем народу у Покрајини”, наводи се у саопштењу.

У Штрпцу је данас дошло до сукоба групе Срба и косовске полиције, у којем је повређено десетак Срба из Штрпца који су покушали да спрече пролазак багера до места где су започети радови на градњи мини хидроцентрале.

Срби су блокирали локални пут, а Косовска полиција је, како би их уклонила, употребила бибер спреј и палице, објавила је ТВ Мост, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading