Миодраг Линта: У НДХ почињен геноцид, а не пoкољ

Не подржавам одлуку удружења „Јадовно” да се масовни злочини усташа над Србима квалификују као покољ

Миодраг Линта

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да не подржава одлуку Удружења грађана “Јадовно 1941.” којом се злочин геноцид над православним Србима током Другог светског рата од стране НДХ именује као покољ.

Он је указао да термин “покољ” не указује на кључну чињеницу да је постојала јасна намера усташког режима да српски народ у НДХ буде физички уништен,саопштено је из Савеза Срба из региона.

“Питање именовања масовног страдања српског народа у НДХ је велика тема која се не може решити без озбиљне и дуге дискусије у којој би учествовале све релевантне научне и стручне институције и угледни појединци из Србије, Републике Српске и међународне заједнице”, навео је Линта.

Линта се слаже са мишљењем Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да именовање геноцида над Србима у НДХ појмом “покољ” неће допринети интернационализацији ове трагичне теме и може да има негативне последице, а на унутрашњем плану ствара нејасноће и недоумице.

Он верује и да је Удружење грађана “Јадовно 1941.” наведену активност предузело са најбољим намерама, односно да би се открила истина о страдању Срба.

Линта сматра да је појам “геноцид” најприкладнији и најпрецизнији термин за монструозно истребљење и затирање које је српски народ доживио у НДХ.

“Сви поступци усташког режима недвосмислено потврђују тезу о постојању геноцидне намере да се српски народ у НДХ потпуно уништи тако што би се трећина физички ликвидирала, трећина протерала, а трећина насилно превела у католичку веру и претопила у Хрвате”, навео је Линта.

Линта је рекао да су власти НДХ у остварењу уништења Срба имале велику подршку Kатоличке цркве и других институција хрватског друштва, подсећајући да је основна карактеристика масовног злочина над српским народом у НДХ је суровост и садизам, односно коришћење ножева, маљева и другог хладног оружја и уживање у непојмљивом мучењу жртава пре ликвидације.

(Између сна и јаве, 26. 4. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Геноцид, него шта. Удружење грађана “Јадовно 1941.” нема право да самовољно “прекрштава” геноцид који су Хрвати спровели над Србима – посебно не на овај начин. Термин који су изабрали је сувише слаб, и самим тим неприхватљив. Удружење је овим само изазвало нове поделе – а то је свако иоле интелигентан могао и предвидети.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading