Александар Вучић: Скупо ће нас коштати то што није прихваћена моја идеја о разграничењу

Водила се жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности, јер су желели независно Косово на целој њеној територији, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Филип Краинчанић/Танјуг)

Ја се не залажем за независно Косово у његовим границама, моје идеје су пропале, јер је наш народ мислио другачије и део света је мислио другачије, каже председник Србије Александар Вучић.

– То ће скупо да нас кошта. Не данас, не сутра, али хоће за 20 или 30 година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да сам био далековид, нећу имати ништа. Нисам био довољно убедљив, нисам успео да објасним какво је реално стање, да је од емоција најважнија реалност – истакао је он, рекавши да “није независно Косово настало јуче већ 2008. године, када је прогласило независност”.

Према његовим речима, водила се жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности, “јер су желели независно Косово на целој њеној територији”.

– Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу, правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали – објаснио је Вучић.

“Мени ће у историјском смислу бити лакше”

Казао је да се не залаже за независно Косово у тим границама, већ за коначно успостављање компромисне границе Срба и Албанаца. Рекао је да су одиграли превару сви они који су већ признали независно Косово и изјаснили се против разграничења, а на томе је радио и део домаће јавности, “посебно они који су учествовали у стварању независног Косова”.

Рекао је да је Приштина донела 2008. године декларацију о независности, а да су се “тада они који су били на власти правили блесави, помогли им тражењем мишљења Међународног суда правде, као и извлачењем преговора из УН у ЕУ”.

– Што се мене тиче, мени у историјском смислу ће бити лакше, јер ћу бити упамћен по величанственим путевима, мостовима, што сам у кратко време удвостручио плате и пензије и то реално, а не номинално како људи могу да живе боље. А неко други ће нажалост морати да саопштава тешке и лоше вести за Србију у будућности и ко је лагао наш народ, зашто су Срби пристајали на лажи Харадинаја и Трајковићеве него што су желели да чују истину – казао је он.

Рекао је и да је за његову идеју био он и “нико други осим неколико храбрих људи”.

– Шта да радим, то је живот – истакао је Вучић, који је навео да ће се некада причати како је он био далековид.

Александар Вучић (Фото: Филип Краинчанић/Танјуг)

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, председник Србије је рекао да “када они укину таксе, ми ћемо да разговарамо када год хоће, али они неће да укину таксе”.

– Ја сам одмах рекао и Меркел и Макрону да они неће попустити. Рекао сам им, знам људе, верујте, знам им менталитет, знам колико снажне силе могу да стоје иза њих. Они нису могли да верују, како да одбијеш Француску и Немачку? – испричао је он.

“Макрон је рекао – доста”

Говорећи о берлинском самиту, каже да је очекивао нападе, али “толико организован напад на Србију и Српску, нисам”.

– Мислим да смо их одговорношћу и смиреношћу победили, да је Макрон на крају рекао да је доста и да су доста проблема проузроковали – истакао је Вучић.

Како је казао, на том скупу “понављали су као Патак Дача: Србија мора да призна Косово”.

– Питао сам: има ли још нешто, још нека жеља – казао је Вучић.

Како каже, они су то говорили да би после састанка могли да кажу да су то тражили, али да је то за унутрашњу употребу.

Осврнуо се и на коментар председавајућег Савета Министара БиХ Дениса Звиздића, који је рекао да ће потписати све што договоре Београд и Приштина, уколико то нема последица по БиХ и регион, као и да не подржава промене граница на Балкану.

– Кад сам питао Дениса Звиздића да ли саопштава свој став или став БиХ – није могао ништа да ми одговори – каже Вучић.

Додаје да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској, која избија из свега, “жеље Звиздића да се додвори Меркеловој и неким другима који су против промене граница, односно против тога да Косово не буде на целини територије независно”.

– Кад их питате: јесте ли за ове границе или оне, за границе Косова које признаје Шпанија или Италија, нема одговора. И онда видите сво лицемерје, као и у нашој јавности. Само неће да кажу људима, ови који су против компромисних граница и свега другог, неће да кажу људима да су у ствари за независно Косово на целини територије независног Косова. И то је радио све време. Наравно да сам реаговао и по питању РС – каже Вучић.

Такође, рекао је да Хашим Тачи није на састанку поновио став о припајању Прешевске долине.

– Није он то тамо ни поменуо – навео је Вучић.

Скуп у Берлину (Фото: Снимак екрана)

Он је навео да се Србија налази на европском путу, али да неће окретати леђа Кини.

– Настављамо да сарађујемо са Кином – казао је Вучић данас, обилазећи радове на мосту преко Саве у Обреновцу.

Он је навео и да ће Србија наставити да води своју спољну политику, да је на европском путу, али да ће бити пријатељ и са Кином и са Русијом.

“Чуваћу их као мало воде на длану”

Председник Србије осврнуо се и на протесте опозиције, и најаву да ће у суботу поставити шаторе око Председништва. Упитан, шта ће да ради уколико протестанти уђу у објекат, он је рекао:

– Уђу у седну, и? Дођу људи па их избаце, и? – навео је он.

Казао је и да је разговарао са министром полиције Небојшом Стефановићем, који је пре 25 дана најавио манифестацију полиције испред Скупштине Србије.

– Замолио сам га да откаже, и да их пустимо да ураде шта су планирали. Највише волим да су проред Председништва, да их чувам као мало воде на длану – истакао је он.

Казао је и да, “када се на Косову и Метохији скупе сви који подржавају протесте “1 од 5 милиона”, има их укупно 53, и ништа не могу да ураде”.

– Када се скупе сви заједно њих је 53. Сви заједно, и то у максимуму када се скупе, са југа и севера, то је ових
“1 од 5 милиона”. А, ових што раде директно са Харадинајем без посредника, ови либерали, што са кумом, па кумовом женом, па да деле мало паре, њих има укупно око 90 на целом Косову и то је то – додао је Вучић.

“Много да поправимо, али за све новинаре”

Вучић је рекао и да има простора да се ситуација у области слободе медија поправи, и истакао да се нада да се неће поновити “инциденти попут пребијања новинарки Пинка и спаљивања куће Милана Јовановића у Гроцкој”.

– Свакако сам сигуран да много тога морамо да поправимо, да много тога морамо да урадимо и да морамо да разговарамо – рекао је Вучић.

Он је навео да би волео да сви новинари имају исте слободе и да се не дешава да их “туку на радном месту” само зато што другачије мисле.

– Зато је правна држава реаговала на прави начин и увек ће тако да ради и у будућности – навео је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Блиц, 3. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

  1. Ништа у чланку није тачно, ништа не одговара истини. Ово је лудило просека Србије, њен председник га само на одговарајући начин изражава. Све се слаже.

  2. “Скупо ће нас коштати то што није прихваћена моја идеја о
    разграничењу”?!

    Како ово схватити?

    Помало звучи као претња, јер – ”није прихваћена МОЈА идеја…”?!
    ”Ја па ја…”
    Цену коштања промашене и болесне идеје ”Ја па ја..” треба да
    сноси онај чија је то идеја, и да не покушава да дели одговорност
    са народом којег ни за шта није питао, а не пита га ни сада, већ му
    болесно прети превисоком ценом коштања због неприхватања те,
    његове, болесне идеје.

    Позива се на Кину и Русију, а те две силе стављају у први план
    Резолуцију 1244, а не ”Бриселски споразум”?!

    Као цену ”скупог коштања” треба схватити тежњу актера
    Бриселског споразума /нарочито Немачке/ да се будзашто
    распрода Елтропривреда Србије, Телеком, остатак пољоприв-
    редног и граћевинаског земљаишта, природних изворишта
    пијаће воде, водовода и канализације неколико великих
    градова, шума и свега што још увек носи предзнак народног,
    државног…

    Драган Славнић

  3. Вучић наводно има наду да ће га неко помињати и да ће имати позитивно мишљење о његовој далековидости. Опседнут се својим визијама. Сви су му окренули леђа, али он увиђа да баш сви они греше. Он је несхваћени геније око кога су све саме будале. Само онај ко га подржава има соли у глави…
    ******* ****** ** * ** ******* ***** *** **** ****
    ******* ****** ** * ** ******* ***** *** **** ****
    Последице издаје ће бити још грђе. Он тера Србе да ураде било шта и да подрже било кога, само да га се реше. Нема елементарну логику опстанка на власти. Замерио се свима. ******* ****** ** * ** ******* ***** *** **** **** Манипулант ће да направи зло и са истока и са запада. Основ свега је да он више не влада, не руководи, не лупета, не сплеткари, не брука, не вређа, не омаловажава, не лаже, не сатире…

  4. Председник Вучић говори да је он био “далековидији” у погледу решења питања Косова и Метохије. Та “далековидост” га је, нажалост, довела у стање да не види испред себе Устав државе Србије на који се заклео и по други пут као председник Републике. Јер, та идеја о “разграничењу” са албанским сепаратистима у Приштини, није нешто што Устав дозвољава. Остаје велико питање, без одговора досада, зашто се упорно ишло, и још иде, ка некој подели Косова и Метохије? Требало је, и још треба, да се вратимо својим изворним обавезујућим документима који бране државу од отуђивања дела њене територије. Не треба се приклањати туђим, албанским интересима и порукама неких “чинилаца” са Запада, о решавању питања КиМ. Јер су њихове намере и интереси у супротности са нашим. То су показали још онда када су 1999. године извршили НАТО агресију на нашу државу. Њихове намере су свима јасне. Хоће да заврше оно што су започели пре двадесет година. А када заврше, онда ће “пилатовски” “опрати руке” и рећи да је то одлука руководства Србије. И заборавити на то. Као што су “заборавили” да су својевремено, 1990-тих година разбили СФР Југославију у крвавом рату који су својски помагали на страни сецесиониста.

  5. Рекао бих да се Он припрема да буде канонизован, што рече Бошко Јакшић.
    Види унапред и зна шта ће бити за 30 година јер ће и онда владати, боји се да му буде неугодно 2049. или што ће потврдити да је био у праву.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading