Ивица Дачић: Да није било Бриселског споразума давно бисмо могли да се опростимо од Косова

Бриселски споразум није идеалан, он није ни спроведен како треба јер немамо ЗСО, али његовим прихватањем Србија се из понора вратила за сто на којем се одлучује о Косову

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Бриселским споразумом Србија се вратила у игру када је реч о КиМ. Да га није било Косово би одавно било изгубљено, поручио је шеф српске дипломатије, Ивица Дачић у празничном интервјуу за Блиц. Дачић је изјавио и да је председник Србије Александар Вучић у Берлину био изложен „великим притисцима“, за које тврди да ће се наставити те да су зато од велике важности председникови разговори у Кини који ће, како каже, „обезбедити какву-такву равнотежу“ за позицију Србије на међународној сцени. За недавну тврдњу косовског министра спољних послова Беџета Пацолија да ће „наводи о повлачењу признања Косова бити демантовани посетама Косову званичника држава које су наводно повукле признања“, Дачић поручује да Пацоли може да доведе у Приштину кога год хоће, али да то не може да „демантује чињеницу да је 13 чланица УН до сада повукло своју ранију одлуку о признању Косова“. „Ми то имамо црно на бело“, тврди Дачић.

У наставку преносимо део интервјуа Ивице Дачића за лист Блиц:

Јуче је одржан састанак у Берлину, да ли је Србија ближа решењу односа са Косовом?

– Једино што је извесно је да је Александар Вучић био изложен великим притисцима. Приштина је искључиви кривац за то што је дијалог прекинут, њихове таксе, њихове најаве о формирању некакве војске, њихово садашње одбијање да верификују кандидатуре српских представника за изборе, све су то мине које су постављане под преговарачки сто. Ми не можемо да наставимо дијалог док се те мине не уклоне и док се атмосфера за разговор не врати у нормалу, за тај наш став добро знају и у Бриселу и у Вашингтону и у Берлину и за њега имају разумевања. Али притисци на Србију ће се наставити и зато су од изузетне важности разговори председника Вучића у Кини, јер ће њима обезбедити какву-такву равнотежу за нашу позицију на међународној сцени.

Какве резултате су донели сусрети председника Вучића са кинеским председником Си Ђинпингом и председником Русије Владимиром Путином?

– Разговори председника Вучића са лидерима Кине и Русије долазе у изузетно важном тренутку за Србију. Предстоји нам веома важан и веома тежак период око КиМ и зато су ови сусрети председника Вучића од огромне важности. Кина и Русија су најмоћнији подржаваоци наше политике о КиМ на светској сцени и није могло бити бољег тренутка за разговоре с њиховим лидерима од овог сада. Потврдили су приврженост дијалогу о КиМ, решењима која ће бити у складу са међународним правом, а против притисака и једностраних потеза, чему је Приштина иначе склона и у чему има очигледну подршку са Запада. Без Кине и Русије и њихове чврсте позиције на међународној сцени, Србија би одавно остала без икаквог права на Косово и Метохију и без икакве шансе да се бори за своје виталне националне интересе. Србија у њима има снажне пријатеље међу најмоћнијим државама света и сигуран сам да ће састанци председника Вучића бити потврда таквог партнерства.

Зашто се више не говори о успостављању Заједнице српских општина на Косову?

– То је наш најважнији и стратешки захтев у оквиру дијалога од којег никад нисмо одустали. То је, нажалост, и једина ставка из Бриселског споразума која заслугом Приштине ни до данас није испуњена. И све док не буде примењена на терену, не можемо сматрати да имамо било какав споразум нити решење.

Имајући у виду досадашња дешавања, шта мислите о потписивању Бриселског споразума? Да ли је то била грешка или не?

– Бриселским споразумом Србија се вратила у игру када је реч о КиМ. Да га није било, одавно бисмо могли да се опростимо од Косова. Сви они који сматрају да је то била грешка или релативизују напор којим смо дошли до Бриселског споразума, нека се само врате у период пре тога и нека кажу колико смо тада могли да утичемо на питање Косова, а колико то можемо данас. За време Тадића и Јеремића Косово је била завршена прича, а Србија светлосним годинама далеко од било какве шансе да на то утиче. Данас без Србије не да нема решења за КиМ, него не може бити ниједног састанка на ту тему а да на њему Србија не учествује и не пита се. Бриселски споразум није идеалан, он није ни спроведен како треба јер немамо ЗСО, али његовим прихватањем Србија се из понора вратила за сто на којем се одлучује о Косову, а то није било ни лако ни једноставно.

Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли каже да ће шефови спољних послова држава које су повукле признање Косова доћи у Приштину и да ће ти наводи бити демантовани.

– Пацоли има велики проблем како да својима објасни чињеницу да катастрофално обавља свој посао. У Приштини и не само у Приштини су у шоку сваки пут кад добију потврду да је нека чланица УН повукла признање Косова и то им се десило, ево већ 13 пута. Он може да доведе у Приштину кога год хоће, али то не може да демантује чињеницу да је 13 чланица УН до сада повукло своју ранију одлуку о признању Косова, ми то имамо црно на бело.

Опрема: Стање ствари

(Блиц/КоССев, 2. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Кад Ивица разјасни онда све намах постаје јасно. С једним господаром је победио НАТО, с другим, како и приличи, Европску унију.

  2. “Ивица Дачић: Да није било Бриселског споразума давно
    бисмо могли да се опростимо од Косова”?!

    Да није било Бриселског споразума, нико не би могао да
    оспорава и заобилази Резолуцију 1244 Савета Безбедности!

    Бриселски споразум је само био параван за долазак и останак
    на власти оних који потпуно разбаштинише Србију.

    Драган Славнић

  3. Министар СП Србије Ивица Дачић је поносан на “свој” Бриселски споразум из 2013. године. Јер, да није било Споразума, чувени мост на Ибру, “бранилац” Севера Космета би још обављао ту корисну улогу. Овако смо добили пропалу идеју о ЗСО и припаднике РОСУ на Северу Косова и Метохије. И још, и идеју да “разграничењем”, или јасније, поделом КиМ, вратимо део који смо претходно предали тим Споразумом.

  4. Изјава Дачића је је на нивоу изјаве да кад ова екипа не би била на власти, живели бисмо к’о стока. Дачић је све дао, он и његов пајтос имају само имају једну бригу. Како да озваниче ствари, а да остану на власти. Њихова борба за власт је борба за избегавање одговорности. У суштини, они се боре за живот. Нити могу да живе без власти, нити могу да дозволе да неки, не дај Боже, патриота дође на њихово место, јер у том случају свакако подлежу последицама издаје. У том смислу тренутни шетачи градом и нису тако опасни за њих. Њих плаши само помисао на то да можда нису сасвим очистили војску у полицију.

  5. Пропала политика, ако је то што Вучић и Дачић као чине, у преговорима се мора некако оправдати. Добро као прво оправдање је крив народ који није подржао нешто што није ни знао, мада се и остатак света уротило против њих двојице. Онда се оправдавамо притисцима ваљда од стране “наших западних пријатеља”.

    Е па ствари су мало другачије и не дају се баш сакрити нити оправдати. Вас двојица сте техничке преговоре подигли на преговоре о независности Косова Репубљика или ти на српском о признању ове терористичке творевине. Друго, пошто сте два политичка мамлаза ви као трпите притиске највише од Приштине јер немате никакву идеју па онда вам све изгледа као притисак. Да сте имали идеје, да сте се држали Резолуције 1244 СБ УН и принципијелно се залагали за њих не би имали притисак. Треће, какви бре разговори са терористима док не укину војску – само то не помињете јер не смете да имате своје ставове о овоме јер ватно сте нешто обећали “западним пријатељима”.

    Немате оправдање за своје пропале потезе и да имате било шта човечно у себи дали би оставке. Мада Србија није те среће да има људе на власти.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading