Петер Бајер: Без озбиљне воље за напретком у преговорима нема ЕУ перспективе за Београд и Приштину

Aко и даље не буде озбиљне воље за напретком, ЕУ перспективе ће за “обе земље” бити стављене ад акта, рекао је известилац за Западни Балкан

Берлин

Известилац за Западни Балкан у немачком парламенту Петер Бајер упозорио је да ће ЕУ перспективе Србије и Косова бити стављене ад акта, уколико на сутрашњем састанку у Берлину не покажу озбиљну вољу за напретком у процесу нормализације.

“Овде се не ради о неким конкретним плановима са постављеним условима, него о информативној и отвореној размени ставова око регионалних тема. Осим тога можемо да се надамо да ће Србија и Косово сусрет да искористе конструктивно и да ће разговарати о процесу нормализације. Јер, ако и даље не буде озбиљне воље за напретком, ЕУ перспективе ће за обе земље да буду стављене ад акта”, рекао је Бајер.

Он је изразио очекивање да ће састанак у Берлину бити концентрисан на изворни садржај и оквире дијалога између Београда и Приштине и додао да је реч о информативном састанку и размени ставова, пренео је данас Дојче веле (Deutsche WelleDW).

Немачки званичник је додао да се о предложеној размени територија више толико не говори наводећи да би померање граница по етничким принципима могло да узрокује ланчану реакцију и због тога такав предлог треба да буде одбачен.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон организују сутра у Берлину састанак са званичницима Западног Балкана и Европске комисије, на који су позвани председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи.

Опрема и наслов: Стање ствари

(N1, 28. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ни Макрон ни Меркелова нису имали легитимитет да би организовали ову смејурију.
    Француска и Немачка нису сами ЕУ.
    Такође, 5 земаља ЕУ није признало Косово као државу.
    Зашто је АВ ишао тамо то само он зна.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading