Гардијан: Краљеви кокаина – како је албанска мафија стекла контролу над британским тржиштем наркотика

Како су Албанци успели да запоседну британско кокаинско тржиште је подука о криминалној памети; вредности успостављања пријатељства са најопаснијим мафијашима на свету; и апсолутној претњи насиљем

Албански криминални генгови користе претњу насиљем  – и комерцијалну умешност – да овладају британским тржиштем кокаина; (Фото: Ромас Фурд/Romas Foord)

(The Guardian, 13. 1. 2019)

„Они су софистицирани, паметни – и увек одраде доставу“: од европских лука до лондонских улица, једна криминална мрежа је сада на највишој ниши тржишта које вреди пет милијарди фунти.

Нешто је почело да се дешава ноћ раније и момци на ћошку су нестрпљиво дали савет. „Не желите да будете овде још дуго“, рекао је један од њих одбијајући да даље образложи. Стајали су недалеко од Крисп хауса (Crispe house), блока небодера у источнолондонском насељу Гаскојн (Gascoigne), неупитној територији Хелбанианца (Hellbanianz).

Банда, албанска улична екипа дилера дроге, месно је позната по насиљу а шире по објавама на друштвеним мрежама у којима се појављују ферарији, свежњеви новчаница од педесет фунти и златни сатови ролекс којима оснажују своју репутацију и регрутују „подмладак“. Насеље Гаскојн, изграђено 1960–их на земљишту које се пружа између градског средишта Баркинг (Barking), је њихова област деловања.

Спуштао се мрак и још двојица људи се појавили и, када су упитани да ли су они Хелбанианц, један од њих је рекао: „Требало би да одете“. Посматрача су испратили из насеља и речено му је да се не враћа.

Хелбанианц је део „малопродајне шеме“ трговине кокаином. Они су улични дилери и оперативци шиптарске[1] мафије (Mafia Shqiptare), албанске организоване криминалне групе која, како верује Национална криминалистичка агенција (National Crime Agency), учвршћује контролу над британским криминалним подземљем и на путу је да готово у потпуности преузме кокаинско тржиште Уједињеног Краљевства вредно 5 милијарди фунти.

Банда објављује раскошне музичке спотове треп музике (trap music) у којима подсећају гледаоце да је „ХБ спремна на насиље“ и да располажу потребним људством и ватреним оружјем. Ипак, како наводе полицијски извори, Хелбанианц заузима најнижу нишу албанске мафије.

Да би се боље разумео изузетни успон Албанаца у Уједињеном Краљевству потребно је да се попнете до дванаестог спрата у блоковима насеља Гаскојн. Одавде, према западу се протеже силуета Лондона, где ће највећи део њиховог кокаина бити ушмркан. На супротну страну, неколико миља дуж реке Темзе, лежи мамутско контејнерско пристаниште где се њихов кокаин искрцава у пошиљкама тешким више килограма. Но, преко Атлантика, у џунглама Латинске Америке, је место где прича о „Шиптарској мафији“ (Mafia Shqiptare) почиње.

Како су Албанци успели да запоседну британско кокаинско тржиште је подука о криминалној памети; вредности успостављања пријатељства са најопаснијим мафијашима на свету; и апсолутној претњи насиљем.

Све је почело са пословним моделом који је концепцијски једноставан, али је довољно смео да подрије постојећи поредак. Годинама су међународни увозници кокаина радили одвојено од продаваца на велико и банди. Структура цена је варирала, зависно од чистоће дроге; што је она била већа, виша је била цена.

Албанци су поткопали читав модел. Почели су на преговарају непосредно са колумбијским картелима који су контролисали производњу коке. Велике пошиљке су договаране директно из Јужне Америке. Добављачки ланац је држан у оквирима куће.

Обавештајни подаци које су прибавили британски експерти откривају да су Албанци набављали кокаин од картела за између 4.400 и 5.500 фунти[2] по килограму, у време када су ривали сматрали да праве добар посао уколико им холандски трговци на велико продају килограм за 22.500 фунти. Албанци су оборили цену кокаина – и повећали су његову чистоћу. Далеко веће пошиљке почеле су да пристижу у Уједињено Краљевство.

Један од припадника Хелбанианца, слика из реп спота снимљеног у Гаскојну у Баркингу, источни Лондон (Фото: Јутјуб)

Тони Сегерс (Tony Saggers), некада шеф одељења за сузбијање наркотика и обавештајног сектора Националне криминалистичке агенције, који се више од тридесет година бавио анализирањем глобалне економије наркотика рекао је: „Оно што су они веома паметно уредили јесте да су рекли: ‘У реду, располажемо са оволиком маргином зараде и добар део ње ћемо дати муштеријама’“.

Албански ефекат је темељно преобликовао употребу, производњу и економију кокаина. Дрога је најјефтинија у Уједињеном Краљевству још од 1990. и чистија него што је била већ више од деценије, што је изазвало рекордну смртност. Велика Британија има највећи број младих конзумената у Европи. Шире посматрано, много више и много чешће пошиљке дроге су заплењене при уношењу у ВБ како је производња кокаина у Јужној Америци досегла рекордни ниво – раст од 31% 2016. године.

„Они су показали како не морате бити похлепни да бисте доминирали тржиштем наркотика. Они су пошли путем одрживих цена и доброг квалитета“, рекао је Сегерс.

Супарници албанским бандама попут Хелбанианца су се у почетку борили да опстану зато што су имали инфериоран, скупљи производ. Њихова једина опција била је да купују кокаин од извора из Шиптарске мафије.

Мохамед Касим, истраживач на Лидс Бекет универзитету (Leeds Beckett University) који се бави истраживањем дилера дроге, описао је албански приступ послу као „фантастичан“ додајући: „Да учествују у инвеститорском ријалитију Драгон Ден [3] са овим моделом, све зверке би им дале свој новац“.

Али да би албански модел могао да функционише потребна је контрола европских лука. За ово је Шиптарска мафија морала да сарађује са ‘Ндрангетом, најмоћнијом и најглобализованијом италијанском мафијом која контролише кокаинску трговину у континенталној Европи.

Постоји незанемарљиви докази да не само да Албанци раде са Ндрангетом, већ да су оформили најчвршће савезништво. „Постоји снажна веза италијанске мафијашке организације са Албанцима, Албанци раде са њиме – не такмиче се против њих. Поврх тога, историјски, Италијани имају добре контакте у Латинској Америци“.

Ротердам у Холандији је највећа европска лука кроз коју прође осам милиона контејнера сваке године. Многи пристижу директно „Колумбија експрес“ рутом пре него што пређу у Харвич у Есексу или Хал.

Друга најпрометнија европска лука је Антверпен у Белгији, која је повезана са луком на Темзи Тилбури, петнаестак миља од територије Хелбанианца.

Заплена кокаина је скочила пошто је дрога преплавила Уједињено Краљевство последњих година; (Фото: Доминик Липински/PA)

Заједно, белгијска и холандска лука упошљавају 240.000 људи, од чега како указују полицијски подаци, један део ради за Ндрангету и Шиптарску мафију.

„То омогућава Албанцима који су смештени близу на континенту непосредни приступ [кокаину] и контролу у лукама“, рекао је Сегерс.

Један извор у Националној криминалистичкој агенцији (НКА) описује Белгију и Холандију као „кључне везне тачке за прикупљање и даљу трговину недозвољеном робом“ и потврђује да су албанске групе „подигле свој утицај на виши ниво“ – што је полицијски жаргон за учвршћивање контроле над међународним снабдевањем кокаином.

Ана Серђи (Anna Sergi), предавач криминологије на Универзитету у Есексу која се специјализовала за односе у мафији, потврдила је да су албанске и јужноиталијанске криминалне групе ујединиле своје снаге. „Кад год Ндрангета превози нешто преко, она много ради са Албанцима“, рекла је она.

Прошлог месеца, у Операцији Полино, названој по подручју у јужној Италији одакле потиче Ндрангета, ухапшено је деведесет осумњичених. Тужилац против организованог криминала описао је како се Ндрангета ослања на „сталне групе које раде у лукама и пристаништима“ заједно са албанским криминалним мрежама.

Године 2017. албански дилер кокаина ухваћен је на бензинској пумпи у Лондону са лажним италијанским исправама у аутомобилу и два килограма дроге скривене у чизмама.

Најрањивија тачка за кријумчаре дроге је лука уласка. Безбедност је строга, број опција ограничен. Извори кажу да је Ндрангета препустила овај елемент снабдевачког ланца Албанцима.

„Потребни су вам најбољи људи да је [дрогу] изнесете из луке. Ако сте добри у премештању ствари онда стојите за копље испред својих такмаца – а Албанци су у овоме добри“, каже Серђи.

Међутим, чак и најизверзиранији међу Албанцима понекад бивају ухваћени. Клодјан Копја (Klodjan Copja), тридесет година, који је водио криминалну групу за увоз кокаина вредан 60 милиона фунти, затворен је 2017. године након што су његови курири пресретнути како чекају камионе са дрогом који су пристизали у Кент.

Једна запрепашћујућа карактеристика онога што су у НКА означили као „све већу истакнутост“ Албанаца је што су они – за сада – избегавали да буде укључени у „око за око“ обрачуне са ривалима. Најновија процена криминалне претње у УК наводи да су Албанци необично вешти у развијању односа и „успостављању веза са другим организованим криминалним групама“.

Оваква градња односа оставила је Ливерпул као једини део Енглеске у коме се уобичајено не продаје кокаин добављен од Албанаца. Не само да лука Мерсејсајд има сопствени непосредни приступ Латинској Америци, већ Сегерс наводи да ту територију љубоморно чувају криминални генгови из самог града.

Узгајивач коке у Колумбији. Албанске банде непосредно преговарају са произвођачима, што им омогућава да срежу цену дроге; (Фото: Луис Робајо/AFP)

Оно што такође ради у корист Албанаца је њихова насилничка репутација. Сегерс наводи да историја сукоба на Косову даје њима репутацију упоредиву са оном ирских криминалаца током Северноирског сукоба (Troubles).

„Они су прилично харизматични и познати су да приоритизују градњу међуодноса у односу на супарничке заваде. Такође, када долазите из земље у којој је било сукоба и имате репутацију како сте немилосрдни харизма је потцртана оним ‘заправо, морали бисмо да радимо са овим људима’“, рекао је.

Касим је такође указао како гледају на Албанце у криминалним круговима. „Они су софистицирани, професионални и раде оно што обећају. Они увек обаве испоруку“, казао је.

Ово је у доброј мери повезано са албанским обичајем бесе – „одржати реч“ – али Серђи додаје да репутација Шиптарске мафије мора да се сагледа кроз древни код кануна, права на освету: да крв мора да се плати крвљу.

„Морате да верујете онима који су вам слични“, рекла је. Концепт је замишљен да држи ствари унутра, близу.

Онда је млађа генерација почела да снима шљаштеће видео снимке и да маше около новцем, и тада је дошао Хелбанианц.

Насеље Гаскојн омеђено је са југа и запада саобраћајницама А13 и Северним кружним путем, урбаним бедемима према суседним генговима као што је Њухем Бектон Блек Сквад (Newham’s Beckton Black Squad)

Половином деведесет насеље су контролисале белачке криминалне породице из радничке класе. „Ако сте били црнац и ако сте ишли тамо отишли бисте у болничким колима“, рекао је Дејвид, некадашњи становник насеља.

Сиромаштво и дрога су разарали насеље много пре него што је јамајканска банда коју је предводио Делрој „Кинг“ Луис (Delroy “the King” Lewis) отпочела немилосрдно двадесет часовно деловање у насељу, продајући крек и хероин.

Луис је утамничен 2004. године у време када је расла албанска популација у насељу новом избегличком кризом због свежих немира на Косову, пет година након што је рат проузроковао прве доласке. До времена пописа из 2011. албански је постао други језик у насељу.

Убрзо након тока, Хелбанианц је преузео контролу. Руквуд Хаус (Rookwood House), пет минута пешке од Баркинг опатије, постао је њихово средиште. Повезан испресецим стазама и са ограниченим бројем приступа, блок зграда је био лак за одбрану од полиције и ривала. Ова зграда се види у видео споту за реп песму Хелбанианца „Худ лајф“ (Hood Life). Но, пре пет месеци Руквуд Хаус је срушен у оквиру пројекта реконструкције.

Локалци кажу да је Хелбанианц изместио своје операције северније, главни место им је Кингс Лаунџ паб (Kings Lounge pub). „Окупљају се у девет увече, иста лица, исто место“, рекао нам је један. Неко би могао да препозна лица са Јутјуба где Хелбанианц објављује снимке којима настоји да привуче „соколове“ – нове регруте. На снимцима су оскудно одевене жене, котрљају се бентлији уз свеприсутне свежњеве новчаница.

Перма Сегерсовим речима: „Продаја на мало је терен на коме се брзо постаје богат. Ако увозе килограме за неколико хиљада долара, замислите колико новца ови млади гангстери обрну уколико га продају по 40 фунти за грам?“

Пре него што им је налог угашен у новембру Хелбанианц је имао 115.000 пратилаца на Инстаграму. Спот за Худ лајф, који почиње снимком уз помоћ дрона насеља Гаскојн, прегледан је преко седам и по милиона пута. Стихови банде говоре о одбрани Баркинга „калашима“ (АК–47) – и просипају претње ривалској албанској музичкој групи ОТР (скраћено од On Top Of The Rest). У њиховом последњем видеу, објављеном крајем 2018, наводи се да су „спремни за рат“.

Један становник је назвао Хелбанианц „убадачима“. Тражећи да остане анониман рекао је: „Шетате ка кући и у једном тренутку осетите мали убод у ногу и касније схватите да вас је убо један од ових албанских клинаца“.

Оваква бахатост је приметна и у случају члана Хелбанианца Тристена Асланија који је изгубио контролу током полицијске потере 2016. године у Краул Енду у северном Лондону, када је улетео у радњу. У смрсканом аутомобилу полицајци су пронашли кофер пун кокаина и касније у кући овог двадесетдеветогодишњака још 21 килограм дроге и аутоматски пиштољ шкорпион са пригушивачем.

Овакве лудорије помажу да се објасни зашто су Албанци трећа страна националности по заступљености у британским затворима. Бројка још више запрепашћује када се узме у обзир сићушан удео  организованих криминалац за које НКА верује да су Албанци – 0,8%.

Живот Хелбанианца на високој нози – раскош, насиље – је подстакао напетости у албанској заједници, а посебно провоцира полицију. Видео Худ лајф приказује припаднике генга како опкољавају полицијско возило.

„Ово је супротно албанској култури. Неки од већих дилера дроге, међународни трговци, не воле овакво понашање. Оно открива њихове активности. Они желе да буду испод радара, да остварују профит а да не буду ухваћени“, каже Касим.

На Лонгриџ Роуду у Баркингу, где је више албанских ресторана, неки гледају испод ока када се банда или имена истакнутих чланова спомену. Други негирају њено постојање.

Друга реперкусија коју је албански модел имао је, према наводима неких, то што је помогао да се разбуктају насилна дела почињена ножевима и сукоби око дроге тако што је кокаин постао приступачан мањим, млађим уличним генговима. Недавни извештај лондонске општине Валтен Форест наводи како су генгови прешли са сукоба око својих забрана (postcode rivalries) на комерцијалне подухвате усредсређене на трговину кокаином. Прошлог уторка, четрнаестогодишњи Џејден Муди је убијен у крају у сачекуши, иако његова породица каже да није био умешан у банде.

У међувремену, док год Шиптарска мафија буде обављала доставу свог кокаина, регрутовање тинејџера за гангстерски живот Хелбанианца биће никада није било лакше.

Марк Таунсенд, уредник

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: Реч „шиптарска“ овде се користи да би превод био што ближи изворнику, не у пежоративном смислу.

[2] Прим. ММ: Једна фунта = 1,154 евра (април 2019).

[3] Прим. ММ: У питању је телевизијски формат где предузимачи представљају своје пословне замисли власницима инвестиционог капитал. Овај ријалити је потекао у Јапану где је био познат под називом „Тигрови новца“ што је била алузија којом се указивало на „Тигра од Малаје“, јапанског генерала из Другог светског рата Томојукија Јамашиту (1885–1946), који је изнудио предају Сингапура од Британаца 15. фебруара 1942. године. Верзије овог програма емитоване су у преко тридесет земаља. Назив наведен у тексту „Змајева јазбина“ или „Аждајина јазбина/пећина“ потиче из Велике Британије.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading