Коста Чавошки: Могућа васкршња издаја – да Вучић потпише предају Косова у Берлину

Чавошки казао да би Вучић у Берлину могао да потпише предају Косова и Метохије и да је једини начин да се то спречи да се председник државе блокира да изађе из Србије

 

Академик Коста Чавошки, гостујући у емисији „Скенирање” у продукцији Хелмкаст, оценио је да би Србију могла да задеси ускршња издаја, у Берлину, 29. априла, на састанку председника Србије Александра Вучића са председником Француске Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Чавошки је казао да би Вучић у Берлину могао да потпише предају Косова и Метохије и да је једини начин да се то спречи да се председник државе блокира да изађе из Србије.

„То може да спречи само масовни протест који би се одвијао на Андрићевом венцу, где му народ не би дозволио да уђе или да изађе. То би био начин да се Вучић осујети да оде у Берлин. А ако он не оде у Берлин, Брнабићка је толико паметна да то неће потписати сама. Блокада мора да почне још од 27. априла да он не може да оде. У супротном, а не бих да будем птица злослутница, 29. април може да буде судњи дан за Србију и предају Косова и Метохије”, истакао је Чавошки.

Чавошки је додао да је политичка каријера Вучића завршена његовим потписом на документу којим ће предати Косово и Метохију Албанцима.

Коста Чавошки (Извор: Јутјуб)

Он је оценио да се по Уставу Косово и Метохија никако не смеју отуђити.

„Упркос томе и поред тога што то и Вучић зна, он је страним обавештајним службама приликом разбијања Српске радикалне странке обећао да ће на крају тог процеса потписати предају Косова и Метохије. Зато је сада толико нервозан да то што пре заврши”, казао је Чавошки.

Чавошки је навео да Вучић упорно крши Устав и да је све што чини по питању Косова и Метохије „велеиздаја у вишеструком поврату која се некада кажњавала смрћу”.

„Наш закон више нема кривично дело велеиздаје, али има кривично дело за отуђене територије за које ће, ја се надам, Вучић морати да одговара када једног дана оде са власти, и када дођу неки нови људи који то неће заборавити. А ако забораве ја ћу на то, ако будем жив, да их подсетим”, рекао је Чавошки.

Он је објаснио да људи верују да Вучића Устав ограничава и да ће бити принуђен да тај уговор, који закључи са Арбанасима ратификује у Народној скупштини.

„Ту има важна зачкољица која је предвиђена међународним јавним правом и Бечком конвенцијом о уговорима која утврђује да међународне уговоре без икаквог овлашћења било парламента или владе, по властитом нахођењу, могу да закључе шеф државе, шеф владе и министар спољних послова. Сви остали морају да имају писмено овлашћење у коме је наведен мандате у коме се њихова овлашћења крећу. Он сада овако размишља: ја ћу да закључим уговор који одмах ступа на снагу и тиме је тај уговор са становишта међународног права делотворан и ни на који начин се не може оспорити, чак ни у међународним арбитражама. Као што видите, тај уговор који ће он закључити обавезује нашу земљу према трећим странама – према Албанцима на Косову и према међународној заједници. Друга је ствар што тај уговор није уставан и што се поставља питање одговорности према унутрашњим чиниоцима. Тај уговор важи без обзира на Устав Србије”, казао је Чавошки.

Водитељ емисије Оливера Миливојчевић и Коста Чавошки (Извор: Јутјуб)

Он је додао да не верује до краја у протесте и Савез за Србију јер се нико јасно не декларише по питању Косова и Метохије, истакавши да су неки, који су данас у Савезу, трасирали пут данашњој политици према Косову. Академик Чавошки је оценио да „Запад није нашао алтернативу Вучићу, неког ко ће завршити косовску причу“ и да је то разлог зашто он и даље има тако убедљиву подршку са стране. Што му омогућава да суверено влада.

„Скоро су били Јеремић и Ђилас у иностранству и прво што су их питали је какав је њихов однос према Косову и Метохији. Они ту нису дали никакав конкретан одговор, јер имају договор са Бошком Обрадовићем да Косово мора да се очува. Мора се знати да је Јеремић био министар спољних послова Бориса Тадића у време када је његов службеник Борко Стефановић разговарао са Албанцима у Бриселу и закључио четири противуставна споразума. И Јеремић зато одговара, не само Тадић. Е, сада је Јеремић као променио свој став – па је за поштовање Устава. Али, знате, када једном извршите прељубу – извршићете је сто пута. Тако је и са Уставом – када га једном прекршите тешко се може веровати да то неће учинити поново. Када је Јеремић у питању, сумњам у његову чврстину уколико би Косово и Метохију требало бранити”, навео је Чавошки.



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Ако не буде “васкршње издаје”, хоће ли проф. Чавошки одговарати за подстрекивање државног удара и грађанског рата у Србији?

    На његовом примеру се показало да добар професор и образован човек не мора нужно бити и добар политичар.
    Имао је своју странку, затим био у разним партијама или њихов симпатизер (Двери, на пример) и све је окончао неуспешно.
    Био је против Милошевића па га је касније бранио, не само у Хагу; био је за Коштуницу да би му се потом подсмевао, био је за Бошка Обрадовића па је и ту промашио. Да не ређам…

    Проф. Чавошки треба мало да се одмори од политике и сачува стручни углед.

  2. Професор је паметан човек, који на крају донесе свој коначан суд о некоме. А није видовит да би знао ко лаже. Зато на почетку да подршку ономе ко говори онако како треба.
    Него, педерчина на власти не хаје ни за законе, ни за историју, ни за морал. Очигледно планира да влада док је жив. Од нас зависи колико ће то бити.

  3. Проф. Коста Чавошки овде помиње правну могућност да се такав споразум потпише према Међународном јавном праву и Бечкој конвенцији за уговоре. И указује на могућу опасност да се овим потезом стави тачка на питање Косова и Метохије. Председник Србије А. Вучић као правник сигурно зна за такве могућности. Али, овде се мора узети у обзир и приговор савести. Професор даље каже да би потписивањем таквог Споразума његова политичка каријера била завршена. Ту лежи спас од претпостављене катастрофе по наше Косово и Метохију. Не верујем да Вучић жели да тако заврши свој политички живот. Јер тиме би довео у опасност прво себе а потом и своје следбенике у Србији. Ова својеврсна диктатура која је у пракси присутна неколико година, не би спречила судски процес за издају земље или, како рече професор, за отуђење дела државне територије. Мало је вероватно да би то Вучић себи дозволио после доста велике, и помало увеличане, популарности у Србији. Ово његово “тактизирање” са западним земљама може да значи и намеру добијањa у времену, док не дође до крупнијих промена на међународној сцени. И у неким земљама Европске уније, која је још под вођством кадрова везаних са албанским лобистима. Није искључено да је СНС пре доласка на власт 2012. године имала неке договоре са Западним државама. Али, можда је било и договора са Руском федерацијом. Јер, за РФ претходни режим Б. Тадића са упадљивим ,,еврофанатизмом” и послушношћу према захтевима из ЕУ и НАТО пакта није био прихватљив. И они не би подржали такве наследнике у Србији. И сада је присутно договарање са званичном Москвом око преговора о Косову и Метохији. Одлазак Министра СП Дачића у Москву говори да и Русија пажљиво прати и усмерава потезе Србије. То се не може запазити у дипломатским изјавама, али Вучић и Србија неће урадити нешто без сагласности Руске Федерације и председника Путина.А ставови Русије су добро познати.

  4. Људи често говоре о тактизирању са западним земљама и куповини времена. Но, никаквог тактизирања нема. Ствари на терену регулисане су по динамици коју предвиђају Брисел један и два. Ту се Србија самовољно и сулудо лишила последњих бедних остатака суверенитета на Косову и Метохији. И то је учињено под политичким патронатом Александра Вучића. За то је већ сада крив и за то већ сада мора да одговара.

    Када је ”васкршња издаја” посреди ту су ствари више зависне од чинилаца коју су изван домена утицаја А. Вучића. Од тога шта су, на пример, Ангела Меркел и Емануел Макрон спремни да понуде или чиме да запрете странама преговарачима уколико нису кооперативни. Можда о куповини времена најбоље сведочи саопштење НП Отаџбина где кажу – месецима Вучић тврди да неће сести за преговарачки сто док се не укину таксе, али и ту црвену линију хитро прескаче на миг Ангеле Меркел и иде да се састане са Хашимом Тачијем. Зашто није остао при свом предуслову ако тактизира и купује време?

  5. Не треба на А. Меркел и Е. Макрона гледати као на представнике светских сила. То их ми тако доживљавамо из неких недовољно разумљивих разлога. Једине државе у свету које могу озбиљно да утичу на наше преговоре са сепаратистима у Приштини су САД и Руска Федерација. Али и у САД је дошло до великих промена. Администрација Д. Трампа има другачији приступ овом проблему. Они и даље држе исту поруку, због раније преузетих обавеза са отимањем КиМ од Србије, зато што је “дубока држава” била у “блиској вези” са албанским лобистима. И још увек “подмећу” Трампу своје емисаре у Србију. Са друге стране, Русија се чврсто држи својих принципа и ставова предвиђених Резолуцијом СБ УН 1244. А као што сам већ написао, Србија не може да даље одлучује о Косову и Метохији а да не чује мишљење и став Русије. Куповина времена је важна док САД не заузму нови правац у својим погледима на отето Косово и Метохију. Да би били избегнути већи сукоби између њих и Русије. То је видљиво и на другим местима сукобљавања. Када се РФ више укључује, САД се нечујно повлаче из утицаја. Треба ово очекивати и у нашем проблему, уз наведену Вучићеву “унутрашњу” обавезу према својој држави чији је још увек популарни председник.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading