НП Отаџбина у писму митрополиту Амфилохију: Баците анатему на Александра Вучића!

Искрено верујемо да ћете овим чином – бацањем анатеме на издајника – оправдати титулу егзарха пећког трона, стоји у отвореном писму „Отаџбине“ митрополиту Амфилохију

Отворено писмо Архиепископу цетињском, митрополиту црногорско-приморском, зетско-брдском и скендеријском и егзарху свештеног трона пећког

Ваше преосвештенство,

Двадесет деветог априла ове године председник Србије Александар Вучић са својом премијерком састаје се у Берлину са челницима сепаратистичке врхушке из Приштине. Иако је до сада у много наврата говорио да нема преговора са Приштином док се не укину увећане таксе на робу из Србије он наставља погубне преговоре за одвајање Косова и Метохије од своје матице.

После издајничког Бриселског споразума српски суверен, да ли кроз разграничење или пак неки други свеобухватни споразум, одриче се своје јужне покрајине.

Нажалост, али тако јесте, данас главну опасност за Косово и Метохију и српске светиње у њој представља српски диктатор и властодржац Александар Вучић. Иако се заклео на Уставу и Миросављевом јеванђељу да ће бранити целовитост Србије он каже да на Косову и Метохији ниједан метар није наш. Руга се и смеје „небеској Србији“, светом Кнезу Лазару и нашим светињама. Број Албанаца који живе на Косову и Метохији диже до милион и 900 хиљада како је изјавио у СБ иако сви знамо да их данас има далеко мање од милиона. Умножава број Албанаца да би грађани Србије безболније прихватили губитак територије.

Ово што Вам пишемо није ништа ново, и Ви то знате. Вама се обраћамо јер сте ви егзарх пећког трона па стога имате обавезу – да се Пaтријаршија и српске светиње на КиМ очувају за наше потомство. Да бисте одбранили нашу праисконску територију потребно је да без имало устезања баците анатему на Александра Вучића.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Новости)

Можда ни то не помогне у његовој намери да изда и да преда јужну српску покрајину али макар бисте све учинили да преко бацања анатеме нашу духовну колевку заштитите. Боље знате него ми да бацање анатеме на националне штеточине није ништа ново јер је свети Николај Велимировић то већ раније урадио када је Српској православној цркви претио Конкордат. Свети Николај Велимировић није се либио да баци анатему на оне који су намеравали да прихвате Конкордат.

Велика је вероватноћа да ће Александар Вучић потписати свеобухватни мировни споразум са Приштином. Нарочито данас када су му због протеста пољуљане политичке позиције па опстаје на власти само захваљујући подршци Запада. Зато, да би сачувао власт он ту подршку Запада платиће издајом Косова и Метохије. Издајнички Бриселски споразум је био само увертира за оно главно а то је свеобухватни мировни споразум Београда и Приштине. Тим споразумом Србија за век и векова губи Косово и Метохију.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ цени Ваше заслуге и Вашу борбу у одбрани Косова и Метохије. Искрено верујемо да ћете овим чином – бацањем анатеме на издајника – оправдати титулу егзарха пећког трона. Нека Вас Бог чува и нека нам да снаге да сви заједно останемо достојни потомци наших предака.

Косовска Митровица, 16. 4. 2019. године

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Председник Славиша Ристић
Потпредседник Небојша Радуловић
члан Председништва др Марко ЈакшићCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Занимљива идеја. Међутим, чак и када би митрополит то урадио, не верујем да би та претња спречила Вучића да поитпише оно што је наумио, ако је наумио. Али верујем, ако би Црква позвала народ на молитву за спас Косова и Метохије, да би Бог, у одговор на наше усрдне молитве, нашао начина да спречи такво непочинство, путевима и начинима које само Он зна.

 2. Amfilohiju zaista nije teško da baci anatemu. Šta je to za njega? Međutim, priblem je što je on na nezavisnosti KiM poprilicno poradio. Progonom kanonskog Episkopa na KiM kao i svim nečasnim radnjama u vezi sa tim, a o njegovom intenzivnom ćutanju u vremenu proglašenja nezavisnosti Cg i suštinsko dodvoravanju Đukanoviću kojega je i freskopisao u Hramu Hrista Spasitelja u Podgorici da i ne govorim.
  Dakle braćo, u pogrešnoj se crkvi molite….

 3. Из Википедије: „У употреби православне цркве, анатема значи да се онај, који је примио анатему, издваја из заједнице верника и предаје на милост или суд божији (види црквена казна); од тог тренутка црква више није одговорна за ту особу, већ анатемисана персона има сама да одговара пред Богом. Анатема је у православној цркви равна искључењу.“

  Не видим колико овом казном може СПЦ да утиче на државно руководство Србије. Неки од њих су јавно изјавили да су атеисти. Када је примао мандат од председника Николића јуна 2012. године И. Дачић је изјавио „да њега не занима небеска него замаљска Србија“ Председник Вучић се одрекао православне вере и пригрлио протестантизам. Исто се може рећи и за А. Вулина, левичара из бившег ЈУЛ-а. Треба их само подсетити на земаљски суд, пред којим ће одговарати за своја дела или недела. Још имају времена да се одлуче како ће се односити према Уставу државе Србије, на коме су положили заклетве када су преузимали своје дужности.

 4. Зар члановима „Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ ( поготово др Марку Јакшићу) није позната пресудна улога митрополита Амфилохија у разбијању темеља Српског народа на Косову и Метохији?
  Он им је пастира отерао и прогнао….
  Здушно се залагао за одлазак СПЦ-е на Критски догађај (не Сабор!) а затим фрескописао учеснике истог на зиду Барске Цркве. С обзиром да Царградски патријарх брише одлуке својих претходника старе и по 300 година (Украјина) могли бисмо, не дај Боже, једног дана дочекати да ће фанариоти све наше светиње на Косову и Метохији и сав наш народ ставити под јуриздикцију или Албанске ПЦ или Цариградске патријаршије (као дијаспору). Ето, то су нажалост плодови митрополитови…

 5. Да ли АВ има мандат да то самостално уради? Боље је да се упути јавно писмо платформе за одбрану у случају да се ова несрећа ипак догоди, као, шта чинити „дан после“, нпр. грађанска непослушност непоштовањем одређених закона, као реципрочан потез народа. У сваком случају разумем и овај потез али делује као очајнички и као знак потпуне немоћи. Верујем да решења увек постоје.

 6. Mitropolit je egzarh trona peckoga, prosle godine da nije bilo njega, na saboru se K i M ni pomenuo ne bi. Mitropolit koji je obezglavljene Srbe opojao i sahranjivao po dolasku nato i odlasku nase vojske, e on ce da izda K i M?! Pa, je li moguce da neko, ako je iole normalan, moze mitropolitu nesto da kaze…. Boga mi, dobro nam je kakvi smo. Ovaj gore poziva da napustimo crkvu.

Оставите коментар