Писмо из Париза: Notre Dame de Paris

Горела је дрвена конструкција Богородичне цркве у Паризу, али се није срушила камена конструкција

Као што знате, горела je Notre Dame de Paris.

Пожар је избио у крову. Узрок је непознат, можда стара електрична инсталација. Горела је и потпуно изгорела цела кровна дрвена конструкција, коју можете видети (15 слика) на приложеном линку.

Ова конструкција је носила оловни покривач (1 300 плоча дебљине 5 mm) и стрелу коју је у 19 веку додао Violet Le Duc, велики француски архитект и рестауратор. Старе, прастаре храстове греде, неке датирају из првих векова градње цркве (која има преко 800 година и за чију градњу су сечене читаве шуме) потпуно су изгореле.

Али, најважније, није се срушила камена конструкција. Издржали су зидови, стубови, готски сводови и главна фасада са две куле и богатом каменом пластиком. Више стотина ватрогасаца се храбро борило, млазевима воде пумпаним из Сене…

Жалосни смо, Богородична црква је симбол цивилизације, светска баштина.

Коментатор са надимком Деда ЂолеCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , ,

3 replies

 1. “Жалосни смо, Богородична црква је симбол цивилизације, светска баштина.“

  Све са Запада је симбол “цивилизације“ и светско наслеђе када њима гори.
  Шта је тај исти Запад урадио са Зимским Дворцем у 2.Св.Рату?
  Зашто су гореле Српске Цркве на Косову?
  То није наслеђе цивилизације, то није светска баштина?
  Срби и Руси нису цивилизовани?

 2. Ко је икада написао да српске цркве на Косову нису наслеђе цивилизације? Мислим да одвећ учитавате. Али то никако не значи да страдање париске Богородичине цркве није несрећа за читаву цивилизацију.

 3. Можда су прејаке речи: „несрећа за читаву цивилизацију“?
  Није лако исказати лично саучешће у овом губитку, када се та иста нација, скоро у комплету, сасвим другачије понашала када су на другим крајевима планете (да не именујемо, знамо више њих) наступале заиста праве трагедије.
  Не верујем да би икоме требало да буде драго, али многи би могли да имају своје образложење.
  Верујем да Бог шаље сигнале кроз све што се дешава. Пошто је овај храм заиста обележио многе векове у хришћанској Европи, овај догађај је само мали симбол онога што ће сасвим сигурно доћи ако се Европа не врати својим хришћанским коренима (па и оним јеретичким – римокатоличким, јер су и такви неупоредиво мање зло од онога што се данас даје као нормално и исправно).

Оставите коментар