Александар Вучић: Једино што се од Србије тражи јесте да призна независност Косова

Од нас ће се тражити признање пуне независности и територијалне целовитости Косова и Метохије, рекао председник Србије

Александар Вучић на седници ГО СНС-а (Извор: НСПМ)

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да је пред Србијом „ужасно тежак“ период по питању Косова и Метохије и да је једино што се од Србије тражи да призна независност Косова. Најавио је да ће СНС уочи Ђурђевдана (6. маја), ако таксе не буду укинуте, изаћи с „мерама против Приштине“.

Србији следи изузетно тежак период, од нас ће се тражити признање пуне независности и територијалне целовитости Косова и Метохије, рекао је данас председник СНС-а и Србије Александар Вучић на седници Главног и Извршног одбора странке у проширеном саставу.

Он је такође пренео да очекује, у Берлину, захтев за неким новим форматом разговора о КиМ, а да при томе Срби не добију ништа, а Албанци добију независност.

„Али, по цену, коју треба да платим, нећу пристати на дијалог без претходног укидања такси“, рекао је Вучић.

На седници проширеног састава Извршног и Главног одбора СНС Вучић је рекао да ће притисци на Србију да призна независност Косова бити све већи.

Како је рекао, разговараће са кинеским и руским председником у Пекингу, а потом иде у Берлин, где га очекују веома тешки састанци са лидерима Француске и Немачке.

„Тамо нас не чека ништа добро, одмах да знате и не очекујем ништа добро. Једино очекујем почетак захтева за нови формат, где би циљ требало да буде признање независности а да Србија не добије ништа“, рекао је Вучић.

Тражиће да уђемо у разговоре а да Албанци не укину таксе.

„По цену – не по цену коју треба да плати Србија, него ја – нећу прихватити да наставимо ма какав разговор без укидања такси, ма какви притисци били“, поручио је Вучић.

Говорећи о захтевима и притисцима да Србија призна независност Косова, Вучић каже да не претерује.

„И још да будемо срећни ако не уведу посебан трибунал за Србе и не осуде нас за све сексуалне злочине почињене на Балкану. Ништа нисам претерао, чак сам ублажио“, рекао је Вучић.

Он је додао да последњих недеља у Београд код њега долазе многи званичници, зову га на састанке на којима инсистирају да Србија уради нешто да „одобровољи Албанце да укину таксе“ на увоз српске робе.

„Када сам говорио да имамо шансу за компромис проглашавали су ме за издајника, а то нам је можда била и последња шанса да направимо компромис. Данас нам тај компромис више нико и не нуди“, рекао је он.

Вучић је додао да ће многи подржавати „различите унутрашње елементе како би се смањивала снага српске државе, не би ли се до тог циља лакше и брже дошло“.

„Притисци су никада већи, нема шта нису радили Албанци против Србије и Срба… Готово шест месеци чекамо да се смилује међународна заједница да замоли своје чедо, да укину таксе, ништа се није догодило“, казао је Вучић.

Он је најавио да ће разговарати са светским званичницима у наредном периоду, али да Србију „не чека ништа добро“ на састанку у Берлину са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном.

„Једино што очекујем како траже почетак и захтев за новим форматом и дијалогом где циљ треба да буде признавање Косова где Срби не треба да добију ништа. Тражиће од нас да уђемо у разговоре а да Албанци таксе и не укину“, казао је Вучић.

Вучић је поручио да он неће да разговара без укидања тих такси.

„По цену, не ону коју треба да плати Србија, већ лично, нећу прихватити да наставимо било какав разговор без укидања такси шта год се дешавало и какви год били притисци“, поручио је Вучић.

Он је додао да ће СНС уочи Ђурђевдана (6. маја), ако таксе не буду укинуте изаћи са „мерама против Приштине“, о којима ће бити одлучено на посебној седници Главног одбора СНС-а.

Ако до 6. маја не буду укинуте таксе на српску робу, биће одржана посебна седница Главног одбора СНС, на којој ћемо изаћи са мерама против Приштине, поручио је данас председник СНС и Србије Александар Вучић.

Тада ће бити шест месеци од како је Приштина увела таксе на робу из централне Србије, подсетио је он у обраћању члановима Главног и Извршног одбора у проширеном саставу.

„А, одмах да кажем свима који су научили да зову телефоном и да прете, ако Срби само подигну руке у гард, а шест месеци нас туку и оставише нас у модрицама, немојте да ме зовете. Нисам доступан“, рекао је Вучић.

Србија има право на своје достојанство, понос и образ, закључио је Вучић.

„Као што кажу: ‘Дођите, да дефинишемо циљ разговора и преговора, а то је признавање независног Косова. А ви Срби добићете ништа’. То слободно мачку о реп окачите, смените ме на улицама Србије, па доведите неког другог ко ће то да уради“, поручио је председник Србије.

„Ја и Српска напредна странка то нећемо да урадимо, а за разговоре и за компромис смо увек спремни“, додао је Вучић, након чега је уследио велики аплауз одобравања у Сава центру.

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 16. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

  1. (Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да је пред Србијом „ужасно тежак“ период по питању Косова и Метохије и да је једино што се од Србије тражи да призна независност Косова.)

    Председник Вучић је престао да буде тајанствен пред својим присталицама. Открива им истину коју су скривали од 2013. године када су потписали Бриселски споразум. Али и сада је нејасан, ко су они који од нас то траже? И ко је њима дао мандат да то од нас траже? Време је да Скупштина Србије коначно стави на дневни ред питање преговора о Косову и Метохији. Да се јавно каже шта су и како преговарали наши преговарачи, и коме су шта обећавали. И време је да се Србија и њено руководство коначно окрене од држава и Унија које су нам отеле Космет и да помоћ у спашавању покрајине затраже од наших јединих пријатеља на светској арени – Руске Федерације и НР Кине.

  2. Пола године Србија није прибегла реципроцитету у трговини са самопроглашеном државом. Зашто то није учињено ако, а увек је тако у сваком пословању, највише штете настаје онда када нико није преипремљен односно док не разради алтернативне путеве снабдевања одређеном робом. Али, на страну трговина. Ионако је то једно продавање магле јер за српску трговину се ништа драматично није десило. А најављивали су апокалиптично и велику штету за српску привреду и говото трагедију по Србе на КиМ.

    Ово је можда најексплицитнија најава кукавног повлачења пред ”берлинским диктатом”. Ако је неко свестан шта га чека зашто уопште пристаје да учествује у таквом преговарачком процесу? Уколико то председник АВ чини јер је држава изложена неким ванредним претњама, било би лепо то да каже.

  3. Из лажи у лаж, био и остао. Лаје и лаје, АВ-АВ!
    Када ђаво узме човека за нокат и не пушта, човек каже – “није страшно”. Када га ухвати за цео прст, и тада још није страшно. Када ухвати целу шаку и не пушта, већ постаје незгодно, али се човек теши да још увек има скоро целу руку, а и другу недирнуту. Е, а када ђаво почне да чупа руку из рамена, онда више нема назад.
    Јадан АВ-АВ! Колико само мора да се труди да би објаснио и оправдао грешку за грешком! Испада да је нека тамо царина најважнија ствар на свету, те да морамо дати 95% своје свете земље да бисмо добили “фер” трговачке односе!

  4. @Asocijator

    Да се јавно каже шта су и како преговарали наши преговарачи, и коме су шта обећавали.
    ————
    Од куда множина у вашој реченици када се зна да је само једна личност ”преговарала”?
    Шта је изпреговарала види се и примећује.

  5. @Asocijator
    Али и сада је нејасан, ко су они који од нас то траже? И ко је њима дао мандат да то од нас траже?
    ++++
    Траже, крволочне убице србских грађана који су за тај погани посао већ дали аванс, маја 2008 године. http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06
    За потпуно уништавање наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине.
    Банди, која је при крају свог поганог посла.
    Одбити њима послушност има за последицу да се глава час посла откотрља.
    Даће Бог, примиће тај антрополошки шљам плату и од грађана Србије.
    Били у земљи ?
    Или, изван ње !

  6. Стварно треба бити ретардиран и сматрати да је царина најбитније питање.
    Добро да нам терористичка војска није проблем???

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading