Свештеник Ненад Илић: Док гори Нотр Дам…

Једни тугују, други ликују, трећи се спрдају. Једни муслимани се смеју и тријумфују, други искрено стају међу оне који су жалосни због страдања старог непојамно вредног културног наслеђа

Извор: Снимак екрана/RT

Док људи у директном преносу гледају како гори црква Нотр Дам у Паризу, поред иду коментари који сведоче да површност, бахатост па и злонамерност нису само наш специјалитет. То је очигледно у духу времена.

Једни тугују, други ликују, трећи се спрдају. Једни муслимани се смеју и тријумфују, други искрено стају међу оне који су жалосни због страдања старог непојамно вредног културног наслеђа.

Једну критичку тезу која се помиње и ми можемо да разумемо. Кад се тако нешто дешава источније или јужније никога није брига, само у Западној Европи такве ствари заокупљају пажњу свих.

Свеједно – тужан призор.

Извор: Solidarité Kosovo

Али чудне су и реакције припадника традиционално европских, хришћанских нација.

А те чудне реакције су највише последица неучествовања, свеукупне виртуелности свега. Кад би људи учествовали у гашењу пожара вероватно не би било толико злобе и глупости. А и мало ко се не би прихватио кофе с водом.

А овако – некако је бесмислено и човек се осећа немоћан па отуд ваљда и те манифестације лажне надмоћи.

Баш као и код нас. Свет се веома променио.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

4 replies

  1. Гори древна Катедрала НОТР ДАМ у Паризу. Негде је записано да су њена звона давне 1389. године после Видовдана звонила у част победе српске војске у Косовској битци против Турака.

  2. То је можда истина али је сигурно да звона НОТР ДАМА нису звонила кад је горела Љевишка и стотине других српских цркава и манастира на КиМ.

  3. Не сумњам да су звона чувене катедрале звонила (и) 1389-те године, али да је то било поводом Косовског Боја звучи као чиста измишљотина.

  4. Јуче је изгорела цела кровна дрвена конструкција Богородичине цркве у Паризу. Узрок је непознат. Можда стара ел инсталација или варница од заваривања. Како је изгледала та конструкција, види се на 15 слика на овом линку :

    http://www.notredamedeparis.fr/la-cathedrale/architecture/la-charpente/  

    Пре 15 година горео је Хиландар. Пламен је прошао кроз напукли димњак и запалио дрвену конструкцију крова.

    Скоро све наше цркве и конаци имају дрвене конструкције које носе кровни покривач (камен, олово, цреп итд). Сад је прилика да се из њих за увек уклони ел инсталација, провере димњаци и опште стање.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading