Жарко Видовић: Похвала биљу

Биљка је суштина природе као што је дете суштина човека: створена, првобитна суштина, каква је била пре греха

Бадем (Фото: Мартин Црвеница)

***

Од свих живих бића само биљка живи не убијајући: ниче, расте, храни се, размножава и даје плодове не убијајући. Храни се неживом материјом раствореном у води: минералима, камењем, земљом. У светом браку са Сунцем удише ваздух и од неживог ствара живо: као да је творачко божанство! Уз то живим бићима која се хране убијајући — нама и животињама — биљка даје себе на жртву, јер не само месождери, него и биљождери живе убијајући бар биљке. Само у животу биљака нема „дијалектике“ по којој би живот једних значио смрт других. ….

***

Биљка је суштина природе као што је дете суштина човека: створена, првобитна суштина, каква је била пре греха. Чедо је дете, а чедност је суштина човека у хармонији са створеном природом, са биљком. (Када је однос човека према природи постављен као борба, чак борба којом човек треба да се потврди, тада је човек усмерен култу животиње).

Да подсетимо на Христа: у Њему је сачувана суштина човека, јер је он „Син Човечји“, или — у бољем складу с оригиналом речено — он је „Чедо Човечије“; у Њему је сачувана чедност, неотуђена, првобитна и безгрешна суштина суштог човека! Орфеј оживљава и камен и мртве, певајући им, а песма је говор језиком биља. Тако је Орфеј грчка Претеча Христа.

***

Биљка је — у аутентичној, првобитној духовности човека — телесна појава творачке суштине у природи. Биљка чува тајну те суштине не повређујући је. Та тајна је у чистоти раста и настајања, то јест, живљења без убијања или уништавања нечијег живог. То је тајна самог живота…

***

Тако и човек песник ствара само кад је сличан биљци. Јер песма Бранка Миљковића „Похвала биљу“ је похвала поезији, човековој моћи да буде као биљка.

***

То не значи да је човек биљка или да може да буде биљка, него само да је уподобљен биљци онако као и Христос. Дрво Живота: да је у стању да се тајно(!) поистовети са биљем!

Зато се хришћанин причешћује биљном твари као жртвом бескрвном, а не месом (закалном жртвом, курбаном, дословно схваћеним кољивом). Само такво Причешће је агапе, Љубав која (као биљка) само даје, ништа не тражи и све трпи. Та биљна смиреност човекова, та тајна (имагинарна, маштовна, то јесте у вери дата) обнова првобитне физис-природе у човеку, то одсуство силе и чина у човек је услов и за појаву спонтаности (смирене опуштености и препуштености) у којој настаје поетско дело (музичко дело), свештена поезија и, поврх свега, Литургија! само у тој смирености може човек — како то и Платон (у дијалогу Ион) каже о песнику — да буде орган божанског, небеског говора.

***

И у Причешћу се човек поистовећује, или тачније: догађа му се поистовећење. Али то је поистовећење са Христом који се већ и сам поистоветио с Хлебом и Вином (са биљном твари) и Себе заветовао човеку као такво поистовећење (животворно)! Не са крвљу и месом, са телом крвавим, него са биљком.

Жарко Видовић, КАТАРЗА — ЧИСТОТА ФЛОРЕ И „ПОХВАЛА БИЉУ“ /одломак/ (у „И вера је уметност“, Београд, 2008)

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Александра Мирковића, 8. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

 1. …Оне расту ван јаве па нам се онда јаве…
  Иду до смрти и натраг и чине време потребним
  Помешају дан и ноћ и зачну слатке плодове
  Припремају љубав


  Оне стварају свет пре његове очигледности пре првога дана

  Оне су најмање измишљене
  Не мењају недељу за понедељак

  Биљка са кореном изван овог света
  Отвара ветар и улази у празно не куцајући
  Продре кроз материју и такне бескрај њен наговорени цвет…

  Њена безболност додирнута чудесним

  Звезде поређане у махуну

  Стоје између нас и празнине као најлепша ограда
  Биљке што ждеру празнину и враћају нам ваздух

  Бранко Миљковић
  Похвала биљу

Оставите коментар