Захтеви протеста „Сви као један – Један од пет милиона”: Фер избори, нови састав РЕМ и руководства РТС и РТВ

Властима остављен рок од шест дана да испуне захтеве који су изнети на протесту. Уколико њихови захтеви не буду испуњени, нове демонстрације следеће суботе

Протестна шетња (Фото: Г. Мирковић)

У Београду је одржан дуго најављивани протест опозиције „Један од пет милиона“. Након обраћања говорника испред Дома народне Скупштине, окупљени су кренyли у протестну шетњу до зграде Владе Србије. Колона се затим вратила пред Дом народне Скупштине где су се присутнима обратили лидери опозиције.

Протест је завршен нешто пре 20 часова, а властима је остављен рок од шест дана да испуне захтеве који су изнети на протесту. Уколико њихови захтеви не буду испуњени, најавили су нове демонстрације следеће суботе.

Бошко Обрадовић (Фото: Танјуг)

Након говора и шетње до Владе и трга Славија, окупљеним демонстрантима су се обратили и лидери Савеза за Србију који су поручили да ће „борба бити настављена све док Србија не буде слободна“. Након шетње говорили су лидери СзС Борис Тадић, Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, Зоран Живковић, Борко Стефановић и други, преноси Бета.

Протест опозиције „1 од 5 милиона” почео је уз химну Србије и песму Владислава Петковића Диса „Наши дани”, коју је рецитовао глумац Хаџи Ненад Маричић.

На протесту „Сви као један – Један од пет милиона” прочитани су захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Борко Стефановић (Фото: Танјуг)

Наведено је да састав РЕМ-а мора бити „на равноправним основама” по броју представника власти и опозиције. „Услов је и избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС и РТВ који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности које би делегирала власт и опозицја”, наводи се.

Прочитано је да су представници протеста „Један од пет милиона” спремни за разговор са надлежним органима и да ће у наредним данима делегирати представнике за све три предложене радне групе.

„За покретање дијалога одредили смо не само представнике опозиционих странака већ и представнике струковних удружења”, поручено је са скупа, преноси Бета.

Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић претходно је, током говора на протесту, оптужио је председника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

Фото: Танјуг

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну власт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде”, рекао је Чупић на скупу „Један од пет милиона” испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије”, држава Србија нема никакву будућност са њим, јавља Бета.

Фото: Г. Мирковић

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић оптужио је председника Србије Александра Вучића да је сву власт подредио својој вољи.Он је на протесту „Сви као један – Један од пет милиона” у Београду казао да је „приграбио моћ председника државе, Владе”.

Према речима Ивошевића, Вучић учествује у вршењу законодавне, извршне и судске власти јер најављује доношење закона, промену државних граница, иако је то посао Скупштине Србије.

„Утврђује унутрашњу и спољну политику, иако је то посао Владе”, рекао је он и додао да Вучић пошто се понаша као суверен нарушава Устав, наводи Бета.

Новинар Срђан Шкоро позвао је припаднике Војске Србије да се прикључе народу и, како је рекао, прекину бруку и понижење које им доноси министар одбране Александар Вулин.

„Цео свет нам се смеје због Вулина. Он је једини министар одбране који не зна где су му границе земље и тиме се хвали”, рекао је Шкоро на митинигу „Један од пет милиона” испред Дома Народне скупштине у Београду.

Он је позвао и професоре универзитета да прекину наставу и прикључе се протестима у српским градовима, глумце и режисере да дођу на тргове јер се ту одвијају праве драме, српске академике да стану уз свој народ, а црквене великодостојнике да не служе интересима једне партије и човека „који уништава веру у будућност народа”.

Фото: Г. Мирковић

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да је „тужан моменат” то што је после 20 година опет на протесту против власти и поручио окупљенима у Београду да не очекују резултате данас или сутра, те да ће их можда бити тек за две године.

„Ми 27 година на улици бранимо своје достојанство, покушавамо на улици да створимо своју државу, јер они очигледно не знају шта је то држава и шта је народ”, рекао је Трифуновић.

„Ово ће овде да стане, то вам ја обећавам, ово је последња улица”, поручио је он. Он је оптужио председника Србије Александра Вучића да дели друштво на „слуге којима господари и оне који мисле својом главом” и додао да је то „окупаторска политика”.

Он је казао да ће се „до крви” борити за лустрацију, те да свако ко седне у „исту собу са био којим чиниоцем ове власти за мене је највећи непријатељ од тог тренутка”. „Нема компромиса, нема Расима Љајића, Чедомира Јовановића, Ивице Дачића, Ненада Чанка, нема, више вас неће бити”, поручио је он.

Прочитано је писмо организатора протеста „Један од пет милиона” у коме се тражи од Вучића да саопшти свој план за Косово. „Ми смо адреса, не Брисел, не Вашингтон, не Москва, не Берлин, не Приштина, са нама причаш о томе”, наводи се у писму.

Испред Скупштине Србије су Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борис Тадић, Зоран Лутовац, Никола Јовановић, Рада Трајковић.

Полиција је блокирала за саобраћај раскрсницу Трга Николе Пашића и Теразија. На централним београдским улицама нема полиције. Испред зграде парламента је заустављен саобраћај. Учесници протеста носе заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно „Један од пет милиона”, пише и име града из којег су дошли.

На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други.

Примећен је и транспарент „Један од пет милиона – Косово и Метохија”, а људи који га носе казали су да су дошли из Зубиног Потока, Лепосавића, Јариња и других места у покрајини, јавља Бета.

Вук Јеремић са сарадницима (Фото: Танјуг)

Са разгласа се емитује музика која и иначе прати протесте, а на бини се налази велики видео бим са којег се емитују снимци изјава председника Александра Вучића, што грађани дочекују звиждуцима. Око зграде Дома Народне скупштине налазе се мање снаге полиције са кацигама и штитовима.

Први протест против актуелне власти одржан је крајем новембра у Крушевцу због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и активиста Левице, после чега је следећи протест одржан 8. децембра у Београду где се од тада одржава сваке суботе.

Борис Тадић (Фото: Т. Јањић)

Протести су се проширили и на друге градове и општине широм Србије и одржавају се под слоганом „Један од пет милиона” који је настао због изјаве председника Србије Александра Вучића дате на почетку протеста да неће испунити ни један захтев макар их на улице изашло и пет милиона.

Међу захтевима су ослобађање медија, фер и поштени избори, оставке државног врха и откривање починиоца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Полиција у Скупштини

Пред зградом Народе Скупштине у току су завршни радови на постављању бине и озвучења за протестни скуп „Сви као један” најављен за 15 часова.

Испред зграде није видљиво присуство полиције, а како су представници Демократске странке (ДС) рекли, велики број полицајаца је у самој згради парламента.

Шеф Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, који је за тренутак изашао из Скупштине, рекао је да се у згради налазе посланици владајуће коалиције како би спречили евентуално насилно заузимање те институције, јавља Бета.

На степеништу испред Зграде Скупштине Србије Симо Спасић из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову предао је фотографије киднапованих и убијених. Саобраћај се одвија несметано, а на платоу испред Скупштине још нема окупљених грађана и представника опозиционих странака.

Зоран Живковић: Протест ће ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је данас је да ће на протесту опозиције у Београду у првих сат времена говорити јавне личности, а затим ће шетња ићи до Владе, Славије и назад до Дома Народне скупштине. Он је на редовној конференцији Нове странке најавио да ће политичари говорити од 17 сати и да постоји „неколико варијанти шта даље, али ниједна није опасна”.

Фото: Танјуг

„Нема никаквих ад хок решења, никаквих упада у РТС, Скупштину и Председништво нити било шта друго. Немам ништа против упада у Председништво, али са јасним планом и то мора да се зна унапред”, казао је он, јавља Бета.

Живковић је додао да нема шансе да се данас на протесту деси нешто непредвиђено и упозорио да „не можемо победити тако што ћемо бити гори” од председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића.

Протест „Сви као један – Један од пет милиона” почеће данас у 15 сати испред Дома Народне Скупштине.

Небојша Стефановић: Полиција је у Скупштини да би спречила паљење зграде, крађу слика и намештаја

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се полиција налази у згради Скупштине да спречи да неко поново покуша да пали ту зграду, краде слике и намештај и да обезбеди сигурност за све посланике и раднике у тој институцији. Стефановић је на свом Твитер налогу написао да је полиција у Скупштини по одобрењу генералног секретара Народне Скупштине.

„Ако је неко планирао да упада у државне институције, као што је то био случај са зградом РТС-а, то неће моћи”, поручио је Стефановић, јавља Бета.

Балша Божовић: МУП окупирао Народну Скупштину

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић изјавио је данас да је Скупштина Србије, „централна политичка институција, под окупацијом Министарства унутрашњих послова” јер је полиција „под пуном ратном опремом” ушла у њу противно одредбама Закона о Скупштини.

Фото: Т. Јањић

„Чланом 71 овог Закона предвиђено да полиција може да ту буде само уз сагласност Скупштине, односно Генералног секретеријата”, рекао је Божовић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, јавља Бета.

У овом случају је, додао је, МУП ушао у зграду без повода, без позива Скупштине, „што је државни удар”.

Према његовим речима, из Генералног секретеријата му је речено, о чему постоји и видео снимак, да немају информацију одакле толико полиције.

„Полиција је свуда, чак и у канцеларијама посланичких група владајуће коалиције”, рекао је Божовић.

Генерални секретар Скупштине: Дао сам сагласност МУП-у да уђе у парламент

Генерални секретар Скупштине Србије Срђан Смиљанић саопштио је данас да је дао сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова уђу у зграду парламента, јер, како је навео, „имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада”, јавља Танјуг.

Фото: Танјуг

Како се наводи у његовом саопштењу, у складу са чланом 71. став 2. Закона о Народној скупштини, послове унутрашњег обезбеђивања и одржавања реда у згради и просторијама Народне скупштине обављају припадници Службе обезбеђења Министарства унутрашњих послова, уз сагласност генералног секретара.

Александар Мартиновић: Посланици власти остају у Дому Народне Скупштине да би је чували

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је данас ће посланици власти остати у Дому Народне Скупштине и да ће је чувати од оних који би хтели да „насиљем, претњама и уценама да преузму институције и узму власт у Србији”. Он је новинарима у Дому Народне Скупштине казао да су посланици власти то обећали јуче и да ће обећање испунити.

„Бићемо овде све док то буде потребно. Чуваћемо овај храм демократије од тајкуна Ђиласа и Јеремића, али и од фашистичког вође Обрадовића зато што сматрамо да је важно да се поштује изборна воља грађана”, поручио је Мартиновић, јавља Бета.

Мартиновић је председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије поручио да ће посланици власти и даље „бити њихови поуздани партнери у борби за пристојну Србију”.

Према његовим речима, посланик демократске странке Балша Божовић жели да прича о томе што су полицајци ушли у Скупштину да би скренуо пажњу са „фијаска” који је доживео протест опозиције.

„Они не желе да причају о томе да је њихов дуго најављивани и никад до сад виђени скуп доживео потпуни фијаско, него зашто је полиција присутна”, рекао је Мартиновић.

Он је казао да је више Срба кренуло из Лепосавића на митинг 19. априла него што се скупило „опозиционара” испред зграде Скупштине Србије.

Драган Марковић Палма: Власт се не осваја на улици, већ на изборима

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма каже да се власт не осваја на улици, већ на изборима и додао да Србија није Венецуела и да никада то неће бити.

Он је новинарима у Скупштини Србије рекао да се због насиља дела опозиције у свет шаље лоша слика о Србији, што утиче и на инвеститоре који треба да се определе да ли ће да дођу у нашу земљу.

Марковић је указао да је претходна власт продала све фабрике, док се актуелна бори за што више инвестиција и нова радна места.

Опозиција, како каже, жали се на медијски мрак у Србији, а сваког уторка и четвртка на седницама парламента, које преноси РТС, могу да питају све што пожеле.

„Више су они били на РТС, они који немају посланике, него ЈС која има шест посланика у скупштини”, додао је Марковић, јавља Танјуг.

Опозицију је још назвао „сакупљачима секундарних сировина” јер, како каже, не зна како другачије да назове оне који сакупљају знакове на улици.

На улици је данас, наставља Палма, много мање учесника протеста него што је то било на почетку када су им се обраћали глумци, јер су грађани схватили ко стоји иза свега тога.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

20 replies

  1. ‘Aj’ da vidimo razgovor i dogovor sa “fasistickom vlascu” (doduse i opozicija je “fasisticka”:)))) i Vucicevom samovoljom i to oko sastava REM i minutaze u (sportskom) dnevniku (da se nadjemo na 4 minuta i 35 sekundi)!

  2. Треба одати пуно признање бројним грађанима широм Србије који су упркос разним тешкоћама, трошковима и прохладном времену, срећом готово без кише, дошли на овај заказани Митинг народа и опозиције у Београду. Време им је ипак било наклоњено, иако су веселе спикерке за временску прогнозу са многих ТВ станица најављивале кишу неколико дана раније. Јавни сервис свих грађана Србије – РТС је као и раније остао “глув и нем” на велики Скуп грађана који се одржавао стотинак метара од “ТВ Бастиље”. Једини израз за такав однос је – срамота! ТВ Пинк је преузео нечасну улогу извештавања о Скупу. Водитељ Сарапа је са својим “одабраним” гостима настојао да што више умањи величину Скупа, шалећи се на рачун броја присутних грађана. За ту прилику су имали припремљену слику пре доласка пуног броја људи и цело време је држали на екрану. Можда су имали такав договор са јутарњим гостом. Ипак смо захваљујући телевизијама ТВ Шабац – канал 9 и ТВ N1 могли да пратимо Митинг. И они су имали честа ометања преноса слабљењима и прекидима сигнала. Министар полиције је јавно увредио грађане на Митингу изјавом “да је полиција ушла у зграду Скупштине да би чувала вредне уметничке слике од крађа”. Вероватно је имао на уму “прорадикалски” Скуп од 21. фебруара 2008. године који се завршио обијањем продавница и бутика и крађом скупих патика. То ипак не може да објасни долазак “центурије” добро опремљених специјалаца. Радници “Зеленила”, који немилосрдно секу гране дрвореда по улицама и на Калемегдану, су се досетили да пусте у погон прскалице на травњацима и то поред постављених TOI кабина. На Митингу је било више говорника. Једни су били доста озбиљни у својим говорима док су други од Скупа правили своје “перформансе”. Мислим да није било места неозбиљности и увредљивим изразима од стране глумаца и редитеља. Јер се знаци навода не примете ако се често користе. Може се закључити да је Митинг обавио намењену улогу, уз напомену да је најважније да се на Митинзима говори што јасније и са конкретним примедбама на рачун рада власти. Питање очувања Косова и Метохије треба да буде више истакнуто, јер је најозбиљније у садашњем периоду за Србију. И, да се нагласи, слобода националних електронских и штампаних медија у Србији је од пресудног значаја за повратак и очување демократије у овој земљи.

  3. Dijalog medju fasistima :))))) Rekoh ja SS i SA! Nazivas nekog fasistom, a onda pozivas na razgovor i to oko minutaze na TV :)))))

  4. @Komentar ceka pregled – Džabe se trudiš pišući dva komentara istog sadržaja, jer teško je prestići Ljubišu Spasojevića u cinizmu u podmetanjima.

  5. Vucicu, imas jos samo 157 dana da predas KiM ili cemo postaviti neke ozbiljne zahteve, a onda neces imati ni dan vise od 98 dana da predas KiM ili cemo opkoliti kiosk na trgu Nikole Pasica, pa ti nece ostati ni 112 dana da predas KiM ili cemo popiti svu kafu u hotelu Moskva…E, sta ti je zivot u fasizmu :))))))

  6. Ах, како огавно и јадно ! Бедно ” фуј ” протестује против једнако бедног ” бљак ! ” Евроатлантски малограџани протестују против евроатлантских џибера… Малограђани су мало и џибери, а џибери су само џибери…
    Ово се не прећуткује : ” Ми ћемо да ДЕЛЕГИРАМО…” Увређени фуј ће да делегира, тражи да и уплашени бљак делегира такође, па ће заједничка делегација… Олош комуњарски ” фуј и бљак ” ! И шлаг на торти, јагода на шлагу, јесте ” господин ” фуј и бљак – Зоки бунда из Ниш, виноградар живковић, и џибер и малограџанин и кулов и издајник и лопов и лажов и хохштаплер и јајара и неписмени кокошар и будућност Србије и један од пет милиона и мало вучић и мало ђилас и највише фуј и највише бљак… Сви сте болесни велеиздајници, мртве и продане душе, сви сте фуј и бљак !

  7. Како објаснити да председник наше државе своје политичке ривале зове фашисти ?
    Како разумети да посланици СНС своје колеге – посланике других странака – зову фашисти ?
    Како схватити да овде један коментатор пише :
    “Бедно “фуј” протестује против једнако бедног “бљак” ?

    Одговор је можда дао Иво Андрић у књизи ЗНАКОВИ ПОРЕД ПУТА :

    “Зашто балканске земље не могу да уђу у круг просвећеног света, чак ни преко својих најбољих и најдаровитијих представника ? Одговор није једноставан. Али чини ми се да је један од разлога одсуство поштовања човека, његовог пуног достојанства и пуне унутарње слободе, и то безусловног и доследног поштовања. То је наша велика слабост и у том погледу сви ми често и несвесно грешимо.

    Ту школу нисмо још прошли ни тај наук потпуно изучили. Тај недостатак ми свуда носимо са собом као неки источни грех нашег порекла и печат мање вредности који се не да сакрити”.

  8. @Deda Djole
    Svaki svoj ozbiljniji komentar sam posvetio “unutrasnjoj slobodi” i zbog vrste obrazovanja pisao o tome milion puta bolje od Andrica.Kako objasniti da neko vlast naziva fasistickom, a onda trazi razgovore i podelu u upravnom odboru REM-a, RTS-a i RTV-a.Cinjenica da ti sve mislis do pola, do granice onoga sto ti odgovara, samo pokazuje da se isti ******* nalaze u obe fasisticke frakcije!**** **** *** *** ********

  9. Јако ми се “дојмила” Палмина порука да се власт не осваја на улици. Власти код нас имају континуитет од 1945. Нису је освојили на изборима, већ насиљем. Тако је само могу и изгубити. Јер, ко се мача хвата, од мача и гине. Уосталом, пок. Мира Марковић је једном приликом рекла да власт добијена оружјем – оружјем ће се и бранити. Ко ће помрачити им небо и учинити крај њиховом свету, још се не назире, али ће неминовно до тога доћи. А интегритет помињаног је посебна прича: има урођен демократски инстикт, још када је био аркановац.

  10. @Разлози за бригу @ANTIBOT

    Vidim da su se žuti i NGO botovi sa NSPM aktivirali i ovde. Pokušavaju da nam podmetnu prevaru da ako nisi za bivše i sadašnje funkcionere DS-a, ako nisi za prinatelje Jove Divjaka i NGO, ako nisi za “evropski put i evropske vrednosti”, onda si sendvičar, bot, Vučićevac…
    Ako nisi sa njima u šetnji subotom, onda nisi “narod”, dakle milioni nas nismo narod, a oni jesu.
    Vaš problem je što vas nema dovoljno, većina mrzi vas više nego što mrzi Vučića

  11. ЦИТИРАМ станоника бивше Хо Ши Минове улице, нови Београд, реченицу, која је збир свих дискусија: “ВАШ ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО вас НЕМА ДОВОЉНО, ВЕЋИНА МРЗИ вас више него што мрзи ВУЋИЋА.

  12. @Разлози за бригу
    Ovaj bot vam prodaje odvratnu gebelsovsku dosovsku priču iz 2001, kao da se ništa nije promenilo. Pazi kad ne mogu da verujem, dosovac priča mrtav ladan o slobodnim medijima, demokratiji i slobodama, kao da smo svi mi veverice pa se ne secamo sloboda i pljacki kakve su bile kad su njegove dosovske bitange bile na vlasti. Svirepo ste ubili Ranka Panica i za to niko nije odgovarao, brutalno mlatili svakog ko je pokušao da se približi vasem B92 i RTSu, a kamo li da udje unutra. I ti se usudjujes da pricas nesto o “proradikalskim” protestima nakon priznanja Kosova.

  13. @Зоран Николић

    Zoki Bunda treba da odgovara zbog rušenja Šilerove, i mnogih drugih stvari. Kakav odvratan flešbek, zgrozio sam se kad sam njega video, mislio sam da smo se otarasili dosovaca zauvek. Zatim Olju Bećković… povraćalo mi se kad sam video ponovo Utisak Nedelje. Srbija je potpuno izgubljena sa ovakvom politickom scenom, ukljucujuci i vlast i opoziciju.

  14. @ Stanovnik bivše Ho Ši Minove ulice, Novi Beograd

    Кад си већ толико објективан у оцени власти, прошле и садашње, кажи нам каква је разлика између бивших и садашњих “радикала” тј. напредњака у гледању на питање Косова и Метохије. И шта је ваш Шешељ тражио на ТВ Пинк са Сарапом у време праћења Митинга?

  15. Ове Скупове Опозиције и Грађана, укључујући и овај од прошле суботе, многи гледају очима владајуће коалиције са СНС, која је за ових седам година довела на власт једног правог диктатора. О тачности ове оцене говоре нам свакодневни догађаји. Не бих одмах о њима говорио. Хтео бих да кажем како је и зашто уведена ова диктатура у Србији. Све је почело са Бриселским преговорима и Споразумом 2013. године и наставком преговора до данашњих дана. Запад је сматрао да се преговори морају завршити са признавањем, насилно и незаконито, отете покрајине Косова и Метохије за независну државу. Како је наш преговарачки тим у познатом саставу Дачић, Вучић и Вулин дао пристанак на такав завршетак преговора, ти исти ,,модератори” су затражили да се Србија припреми за то. Али, Србија није била у већини за сарадњу и сагласност са Западом по овом питању. У овој земљи има доста родољуба који не пристају на отуђење наше јужне Покрајине. Западни центри моћи су затражили од владајуће коалиције да њих спрече у свом деловању. И предложили су водећем у том тиму, тада премијеру Вучићу да преузме све делове законодавне, надзорне и извршне власти у своје руке. Пошто је тадашњи председник Николић показао да се не слаже са планом Запада о решавању косовског питања, премијеру је предложено да га уклони из власти. И то је председничким изборима 2017. године и урађено. Пре тога, а и касније, одстрањени су из СНС сви они који су се противили Вучићевом плану за Косово и Метохију. Онда је деловање Вучића са Дачићем и Вулином на започетим преговорима настављено.
    Како би се грађанима Србије приказале и добре стране владајуће коалиције са СНС, кренуло се и у развој привреде. И тај развој је усаглашен са страним интересима. Уместо да се омогући плански развој привреде у складу са Државним планом развоја, настављен је план који су започели ближи наследници ДОС-а. Доводили су стране компаније у Србију да отварају јефтине фабрике за израду, тј. склапање каблова за потребе аутомобилске индустрије, неке јевтине фабрике текстила и велике трговинске ланце. Све те компаније су добијале накнаду из Буџета Србије за допуну плата запошљеним радницима. Како је Буџет био додатно оптерећен тим издацима, приступило се умањењу плата у буџетском сектору и пензија. То је трајало пуне четири године. У исто време је дошло до проблема са запошљавањем школованих стручних радника са ССС, ВС и ВСС спремом. Јер, те јефтине стране фабрике нису имале потребе за стручном радном снагом. И сада смо сведоци великог одласка наших школованих, углавном младих људи у иностранство. Србија губи своју младост, спремну и способну за развој привреде, а Запад добија стручну радну снагу без улагања у њено школовање. Овим променама у Србији ипак остају захвални запошљени НКВ и ПКВ радници који тако постају верни гласачи за владајућу коалицију са СНС. А исто тако и пензионери са најнижим примањима, којима су пензије повећане умањивањем пензија пензионерима са већим примањима. Сви они, а има их у значајном броју, су захвални Вучићу ,,до неба” за та повећања. Тако је коалација на власти добила сигурну подршку једног дела грађана Србије.
    Да се вратим на преговоре о Косову и Метохији. Преко своје већине у Скупштини је уређено да се Скупштина не укључује у анализу уставности Бриселских преговора и потписаног Споразума. Избором судија у Уставном и Врховном суду и Tужилаштву је уређено да се ни они не мешају. Одређеним утицајима на медије свих врста, створена је својеврсна блокада изношења Истине о свему овоме. САНУ је наговорена да потврђује и ,,научно” подржава став власти. Јавни медијски сервис свих грађана РТС је стављен под надзор владајуће коалиције. Приватни медији, електронски и штампани, су на разне начине наведени да подржавају и хвале политику власти. Упоредо са овим захватима, власт постаје слободна да се понаша према својим намерама. Тако слушамо од обавештених страна, да се преговори о Косову и Метохији воде на разне начине. Наш шеф тима одлази на многе приватне састанке по западним центрима и тајно се договара са другом страном. Друга страна, косовски албански лидери ,,трљају руке” у очекивању успеха у признавању своје терористичке државе на простору Србије. У свему овоме, планове им квари одлучни став Руске федерације. Русија не жели да прихвати план Запада за признавање ,,Косова” за државу. Али, наши медији не могу да објаве који су резултати разговора председника Вучића и Путина. Можда је Русија ,,замољена” да се не меша у договор Србије са Приштином? И они се сада некако тако и односе. Понекад се изнесе и прочита ,,принципијелни” став РФ од стране портпарола МСП или неког партијског или владиног органа. У оваквом стању контролисаних медија, са сигурним гласачима ,,за било које изборе било када”, власт је увела својеврсну диктатуру. Демократски Запад види све ово, али не реагује. Јер у оваквим условима могу да постигну све што желе. А желе: Да од Србије направе послушну колонију за јефтину куповину природних богатстава, јефтину ,,производњу” стручних кадрова, јефтину радну снагу у, од државе помогнутим фирмама, осигурани смештај азиланата и миграната са Блиског истока и Северне Африке, који су сувишни за државе Европске уније. И, оно што је најважније – сигурно окончање Преговора са нашим признавањем Косова и Метохије за независну државу ,,Косова”.
    Опозиција тражи пуну слободу свих медија и рад свих Институција државе у складу са Уставом Србије, пратећим Законима и Статутима свих државних органа. Опозицији се придружују сви поштени и забринути грађани Србије. Да би их ометала и спречавала у овим њиховим захтевима, власт користи разне начине, који се не би могли назвати напредним и моралним. Видели смо како су на најновији Митинг народа и опозиције реаговали неки медији и делови власти. Користе разне квалификације, измишљају разне оптужбе, наводе разне жртве. И користе делове из говора неких припадника протеста за општу осуду Митинга. И, што је тужно, а говори о њиховом страху од одлучног народа, безочно умањују број присутнх грађана на Митингу.

  16. @Разлози за бригу
    Alo dosovac, potpuno si promasio pitanje, Šešelj nije moj nikada bio, niti me zanima, ni Saraba, niti gledam Pink. Isto tako svi derivati njegove stranke ukljucujuci SNS, nisam njihov advokat, pitaj to tvog Vesića, Bebu, Sinišu Malog. Ja vas krivim za ubistvo Ranka Panica, i mnogo toga drugog, licemeri ste, lopovi i izdajnici jos gori od Vučića, ne zelim da vas vidim na vlasti ni u kom obliku, to tvoj dosovski mozak ne moze da shvati. Vi mislite da treba vas da volim jer sam protiv ove vlasti. Mrzim vas još više.

  17. @ Stanovnik bivše Ho Ši Minove ulice, Novi Beograd

    Е сад сам у недоумици. Ниси за Шешеља, мрзиш “жуте”, али, између редова, изгледа волиш ову власт. Ја сам у мом јучерашњем коментару само дао општи опис Митинга, а ти си ме напао што сам навео поређење са Митингом из 2008. године у саорганизацији Српске Радикалне странке и Демократске странке Србије. Ја сам то упутио бившем Радикалу а сада СНС-овцу који се плашио да грађани на Протесту не покраду скупе уметничке слике из зграде Скупштине. И, да ти кажем да нисам члан ни једне странке. Па не мораш да ме мрзиш. Једино можеш да ме мрзиш као грађанина ове земље, а то није лепо а ни хришћански.

  18. @Разлози за бригу
    Znaš li zašto vas mrzim još više? Jer mi je sujeta povređena, verovao sam nekad davno i ja u priče “da živimo kao sam normalan svet, eto samo da izručimo Miloševića, da se suočimo sa svojim zločinima, da rasprodamo sve itd…”, izradili ste me, a ovi nisu nikad, jer im nikad nisam verovao. To jeste bilo davno, ja priznajem da sam omanuo, ali ti i dan danas verujes u ekspertsku vladu, dosovce, ugovor s narodom, za mene je to neverovatno osim ako si ekstremno glup ili deo te ekipe, stranacki bot.
    Ovi radikali su za mene uvek bili providni, nikad nisam verovao ni Šešelju ni Vučiću, to mi je uvek smrdelo na prevaru. Mada Šešelja cenim zbog Haga, i ne mislim da je ratni zlocinac, vec samo politička stetocina.
    A, vi ste pokazali kako sređujete institucije, ekonomiju, kako sređujete biračke spiskove, kako ne kradete na izborima, kako poštujete nezavisnost medija, kako poštujete ustav, zakone, državne interese. 12 godina sam vas gledao, i doživeo kako na moje oči dolazi novi izabrani od agentura, samo prepakovani. Nadao sam se da kad završimo sa ovima, nema druge nego da dođe nešto bolje, svesnije, možda čak i DJB, i to je bolje od ovoga svega. Kad ono ponovo DOS, ponovo Olja Bećković, ponovo drugosrbijanci, glumčići, ponovo prepakovani “Otpor”, ponovo ovi što se ulizuju Muslimanima, Šiptarima i Hrvatima. Ja vas ne mrzim malo više, nego mnogo više, i iskreno mislim da ste još veći izdajnici.

  19. @ Stanovnik bivše Ho Ši Minove ulice, Novi Beograd

    Е сад је превише. Ја ти цело време пишем да не припадам ни странкама на власти ни опозицији а ти и даље понављаш исте ствари. Настави да волиш или мрзиш кога хоћеш, само заборави на мене. И ја ћу заборавити све оне глупости које си написао и мени упутио. С`Богом!

  20. @Разлози за бригу

    a sad možeš da se vratiš na NSPM. Tamo si siguran, nema tvojih neistomisljenika, ne objavljuju komentare onima koji pisnu protiv d(o)s-ovaca.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading