Тачи расписао ванредне изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова

Градоначелници ове четири општине су поднели оставке у знак протеста због увођења таксе на производе из Србије

Косовски председник Хашим Тачи расписао је ванредне изборе за председнике општина у северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану, саопштио је његов кабинет. Председници тих општина, из редова Српске листе, у новембру су поднели оставке након што је косовска влада увела таксу на српске производе.

Из Тачијевог кабинета је саопштено да ће се ванредни избори за председнике ове четири општине одржати 19. маја.

Истиче се да је Тачи обавио консултације са политичким партијама и косовском централном изборном комисијом, пре одлуке коју је донео на основу уставних и законских овлашћења.

Градоначелници ове четири општине су поднели оставке у знак протеста због увођења таксе на производе из Србије.

Косовски премијер Рамуш Харадинај, подржао је расписивање ванредних избора у северним општинама и позвао политичке странке да искористе своје уставно право да заступају интересе грађана.

Харадинај је истовремено позвао грађане да изађу на изборе.

У Српској листи је речено да ће, као политичка снага са највећом подршком Срба на Косову и Метохији, наставити да се увек и свуда боре за српске интересе.

Додају да ће о свим важним и осетљивим питањима, па и о начину реакције, одлуке доносити у координацији са Београдом.

РТС незванично сазнаје да ће у среду у Београду, поводом расписивања на северу, бити одржан састанак представника државе Србије и политичких представника Срба с Косова и Метохије.

С друге стране, албански одборници у скупштини Северне Митровице кажу да је одлука Хашима Тачија оправдана и да Срби имају времена да размисле какву би одлуку требало да донесу.

У Приштини је у току ванредна седница Централне изборне комисије, на којој ће и формално отпочети припреме за организацију ванредних избора за председнике четири општине на северу Косова и Метохије.

У ове четири општине Срби чине доминантно становништво. Први локални избори по косовском систему у северним општинама одржани су 2013. године.

(РТС, 8. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading