Српска листа излази на локалне изборе на северу Косова

Нећемо дозволити ни Приштини ни међународној заједници да на те позиције доведу Албанце или српске марионете, рекао председник Српске листе Горан Ракић

Александар Вучић и представници Срба са Косова на састанку у Београду

Политички представници Срба са Косова, окупљени око Српске листе, изаћи ће на локалне изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова који су расписани за 19. мај. Одлука је донета након састанка представника Срба са Косова са председником Србије Александром Вучићем Београду.

„Важно је да нећемо дозволити ни Приштини ни међународној заједници да на те политичке позиције доведу Албанце или српске марионете које ће радити шта им кажу“, рекао је председник Српске листе Горан Ракић на конференцији за новинаре у Београду.

Градоначелници четири општине, који долазе из Српске листе, поднели су оставке 27. новембра прошле године због увођења таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Ракић је навео да ће се накнадно одлучивати о томе да ли ће после, како је рекао, „убедљиве победе“ на изборима, преузети функције.

„Овим желимо да покажемо и Приштини и међународној заједници наше јединство и нашу чврсту везу са државом Србијом“, рекао је Ракић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са политичким представницима Срба са Косова, да им је, поводом локалних избора, поручио да „не дозволе Албанцима да са минималном подршком изаберу и њихове представнике“.

Вучић је рекао да би он „више волео да Срби учествују на тим изборима“, али да им то није на такав начин саопштио.

„Постоје многе опције иза тога, када победе на изборима и покажу колико су јачи од албанских миљеника и штићеника, дан после тога опет могу да поднесу оставке, па нека онда они опет расписују изборе. И тако довека, да се увек види да Србија има много већу подршку код свог народа“, рекао је Вучић.

„Оно што сам им ја рекао и што је била моја порука – не дозволите Албанцима да са 0,1 или 1 посто гласова изаберу ваше представнике и да то буду представници пред целим светом, а ви донесите одлуку какву хоћете“, додао је Вучић.

Представници Срба са Косова били су код Вучића у Београду и крајем фебруара када су, како је пренео председник Србије, затражили подршку за одлуку о напуштању свих косовских институција у чијем раду учествују. Тада их је Вучић, како је рекао, замолио да на одговор сачекају највише 45 дана.

Сада наводи да се „одлука и мере“ Србије могу очекивати после 29. априла када се у Берлину састаје са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

„На састанке смо позвани (премијерка Србије) Ана Брнабић и ја из Србије. Позвани су и сви други, а као посебно су звали (председника Косова Хашима) Тачија и (премијера Косова Рамуша) Харадинаја“, рекао је Вучић додајући да ће се пре тога видети и са председником Кине. Након Берлина ће, како је навео, „за један дуг разговор замолити“ председника Русије Владимира Путина.

„После тога ћу бити спреман да нашем народу на Косову и Српској листи предочим план мера Србије, а не желећи тиме да угрозим њихову позицију на Косову“, рекао је Вучић.

Обраћајући се јавности након састанка, Вучић је још рекао да Албанци траже „Србе послушнике који никада неће поменути Србију, да им Косово буде домовина и да Србија са тим нема никакве везе“.

„Зато им смета Српска листа, јер хоће да ради и да се договара са својом државом Србијом“, додао је Вучић и навео да се зато води „жестока кампања против Српске листе од почетка“.

„Зато Србе нису ни питали за изборе које расписују за 19. (мај)“, навео је Вучић.

На питање новинара шта очекује од састанака у Берлину, Вучић је одговорио да „не очекује баш ништа, имајући у виду са ким имамо посла у Приштини“.

Председник Косова Хашим Тачи расписао је у понедељак, 8. априла ванредне изборе за градоначелнике четири града са српском већином на северу Косова.

Опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 10. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading