Може ли, ипак, да се постигне договор са Приштином?

Не верујем. Не постоји искрена жеља Приштине да води дијалог. Успостављање стопроцентних такса и веома опасно трансформисање безбедносних снага у војску на то јасно указују. Док на Косову не покажу спремност да истински разговарају, од дијалога неће бити ништа.

Шта је решење за Косово?

То је територија на којој мафија има јак утицај, а не треба заборавити ни да су ОВК чак и САД сматрале терористичком структуром. ЕУ непрестано подсећа на општи принцип људских права. Зашто, онда, не обраћа пажњу на друштвену, етничку и верску дискриминацију према Србима на Косову? Могу само да констатујем да је Косово српска покрајина и да подржавам суверенитет Србије. Каталонија, коју сам поменуо, један је од примера широке аутономије. Али покрајине морају да поштују законе земље чији су део.

Гласали сте у ЕП и против укидања виза Приштини?

То је етапа ка прикључењу Косова ЕУ. Гласао сам против, јер сматрам да Косово није држава. Као политичар, али и као правник, сматрам да та процедура, једноставно, није правно одржива.

Европа не штити народе, већ банке

Да ли ће ЕУ преживети?

Све указује на велики талас евроскептика на предстојећим изборима за ЕП. Ми смо за Европу нација, са свим њиховим разликама и културама. Против смо технократске структуре коју представља данашња ЕУ. Унија може да преживи, али у другој форми. Данашња Европа не штити народе, него банке.

Горан Чворовић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 8. 4. 2019)