Радио Слободна Европа: Зашто српска опозиција нема подршку Запада

Регион Западног Балкана иде у смеру дестабилизације, оцењује Зијад Бећировић, који тим контекстом објашњава зашто изостаје западна подршка опозиционом Савезу за Србију

Народна странка (Фото: званични сајт странке)

“Има више разлога што опозиција не добија подршку Запада. Један од њих је да Запад још увек рачуна на Вучића (Александар, председник Србије, прим. аут.) да ће им дати некакав резултат у преговорима са Косовом.”

Ову оцену за Радио Слободна Европа (РСЕ) износи Ерик Горди (Eric Gordy), професор на Универзитетском колеџу у Лондону и стручњак за југоисточну Европу.

“Кад је у питању Косово – не само Косово, него и Босна и Херцеговина – у неким тренуцима се стварно види да је опозиција још националистичкија од актуелне власти и зашто би онда неко ко хоће стабилност у региону подржао ту опозицију?”, каже саговорник Радија Слободна Европа из Лондона.

Упркос томе што опозициони Савез за Србију већ готово четири месеца протестује у више десетина градова Србије, тражећи оставку председника Србије Александра Вучића и других највиших носилаца власти због, како објашњавају, насиља над политичким противницима, притисака на институције и медије, и поред тога што већина опозиционих посланика бојкотује рад српског парламента, Вучић одбија могућност дијалога са лидерима опозиције која учествује у протестима, како је изјавио крајем фебруара у гостовању на ТВ Прва.

Једног од њих, Бошка Обрадовића, лидера десничарског покрета “Двери”, редовно назива фашистом, а другу двојицу, Драгана Ђиласа, оснивача Савеза за Србију, и Вука Јеремића, челника Народне странке, тајкунима, лоповима и лажовима. Последњи пут током посете Зрењанину прошлог викенда.

Ни то што је Србија недавно на листи Фридом хауса (Freedom house), угледне организације за мерење слобода и демократије у свету, после низа година из слободних пала у категорију полу слободних земаља није утицало на попуштање владајућих кругова и отварање простора за дијалог са друштвом и политичким противницима.

Промени тона највиших челника власти у третману медија и политичких ривала нису допринели ни последњи извештаји који указују на изостанак напретка Србије на пољу владавине права и темељних слобода, попут оцена тела Савета Европе, ГРЕКО (The Group of States against Corruption) у којем се наводи да Србија није испунила ни једну од 13 препорука на пољу сузбијања корупције.

“Више им значи договор између Србије и Косова него што им значи демократија у било којој од земаља у региону. Ако је икада и била у првом плану, демократија је сада склизнула у други план”, објашњава ту околност Ерик Горди.

Ерик Горди (Фото: Радио Слободна Европа)

На путу дестабилизације

Регион Западног Балкана иде у смеру дестабилизације, оцењује Зијад Бећировић, директор љубљанског Међународног института за блискоисточне и балканске студије, који тим контекстом објашњава зашто изостаје западна подршка опозиционом Савезу за Србију.

“У постојећој констелацији односа српска опозиција, коју симболизирају Бошко Обрадовић, Вук Јеремић и Драган Ђилас, нигдје и никоме не може бити алтернатива. Познато је какав је Бошко Обрадовић, покрет ‘Двери’ – ради се о екстремно десничарском покрету који се у многим аспектима може окарактеризирати као профашистички, знамо политички пут Вука Јеремића и његове ставове који су у много чему ретроградни, а и хипотеку досадашње владавине Драгана Ђиласа и његовог пословног империја”, предочава Бећировић.

Лидери Савеза за Србију упорним протестима желе да делегитимизују Вучићеву власт, али и да привуку пажњу света на своје протесте у Србији. Отуда су се у последњих месец и по дана сретали са западним званичницима с обе стране Атлантика.

Током дводневне посете Вашингтону, крајем марта један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас и секретар тог савеза Љубан Панић имали су низ састанака са америчким званичницима на којима су их информисали о ситуацији у Србији.

На састанцима са главним директором Националног савета за безбедност за Европу и Русију Џоном Ератом, директором за европске послове Вилијамом Берклијем, као и са Метјуом Палмером, замеником помоћника државног секретара, и представницима Сената и Конгреса, како је саопштио Савез за Србију, Ђилас је истакао угроженост демократских процеса у Србији, немогућност одржавања фер и слободних избора и пренео став тог дела опозиције да под таквим условима на изборима неће учествовати.

Ипак, да је парламент место где треба да се расправља о политичким и другим питањима, порука је која је крајем фебруара послата из канцеларије европске шефице дипломатије Федерике Могерини.

Потом је пре неколико дана у Београд стигао и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Иако су му лидери Савеза за Србију пренели да се у Србији гуше демократија, људска права и слобода медија, као и да се опозициони посланици неће вратити у парламент, Хан је, како је посведочила Александра Јерков из Демократске странке, још једном истакао потребу да дијалог буде вођен у институцијама, циљајући, како је рекла, на повратак опозиционих посланика у парламент.

На састанак са европским комесаром није био позван лидер “Двери” Бошко Обрадовић, што је он пропратио коментаром да не би учествовао “у разговору са Вучићевим блиским пријатељима из ЕУ, који подржавају његово кршење Устава и уништавање демократије”. Како је још казао, то је Ханова порука да Запад не стоји иза протеста “1 од 5 милиона”.

Нешто пре сусрета са Јоханесом Ханом, челници Савеза за Србију састали су се у Београду и са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, али, по свему судећи, нису од њега добили очекивани feedback. Наиме, Мекалистер је говорио о значају дебате у парламенту и понудио да буде медијатор у дијалогу између власти и опозиције, али то тај опозициони блок неће.

Почетком фебруара су се лидери Савеза за Србију Драган Ђилас и Вук Јеремић састали у Бриселу са представницима Европске комисије, са којима су разговарали о политичким превирањима у Србији и захтевима грађана који сваке недеље протестују широм земље.

Нејасни ставови о Косову и ЕУ

Запад у завршној фази дијалога између Београда и Приштине не може да прихвати ставове лидера Савеза за Србију о Косову и евроинтеграцији Србије, указује, међутим, Зијад Бећировић:

“Због тога је такав однос Запада према том делу опозиције, тим пре што она нема јасне ставове ни о Русији, ни о решавању питања Косова, ни о чланству Србије у Европској унији, ни о ситуацији у региону. Ради се дакле о једном хетерогеном опозиционом савезу чији је циљ само да дође на власт, а у ствари не знамо шта би њен долазак на власт донио и Србији и самом региону.”

Зијад Бећировић (Фото: IFIMES)

Опозиција је по мишљењу Бећировића, “украла” грађанске протесте јер жели да тако дође на власт, уместо да буде коректив те власти у институцијама, у Скупштини Србије. Вучић би, каже, са своје стране морао да научи нешто из грађанских протеста, да прихвати многе легитимне захтеве грађана и да коригује свој начин владања.

Ерик Горди оцењује да је један од разлога што се Европска унија и Запад не баве много демократским дефицитима у Србији и то што Унија “има и сопствене проблеме са демократијом и што се не суочава баш најуспешније са ауторитарним владама у европским државама као што су Мађарска и Пољска, а о Сједињеним Државама боље да уопште не причамо – сви знамо каква је администрација тамо”.

“И коначно, има још један разлог, а то је питање ко је уопште та опозиција у Србији јер ако је некоме стварно стало до демократије онда није много вероватно да ће подржати неког Бошка Обрадовића или Сергеја Трифуновића (лидер Покрета слободних грађана, прим. аут.) – из очигледних разлога”, оцењује Горди.

Двојица поменутих опозиционих првака препознатљиви су по оштрим вербалним наступима, које, пак, власт често користи као оружје у доказивању, како наводе, склоности својих противника ка насиљу. На другој страни су оптужбе доброг дела опозиције усмерене ка власти.

Такво стање ствари оставља актуелним питање могућих промена како на релацији власт-опозиција, тако и у односу посматрача према политичким снагама у Србији.

Бранка Тривић

(Радио Слободна Европа, 3. 4. 2019)

 



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

8 replies

  1. Dveri su otvoreno nasilna i komunistička organizacija (deo KP Srbije, i svi “sukobi” su samo oko podele plena a ne oko vrednosti), koja je svojim Programom otvoreno protiv Srba i Pravoslavlja…

  2. Па, Јуниоре, ако тако нешто кажеш, било би добро да то подкрепиш нечиј евидентним, а не просто постављањем етикета. Да није страшно то користиш исти начин као и АВ-АВ председник ове јадне државе, било би комично ово што си написао/ла. “истина је лаж, лаж је истина, мир је рат, рат је мир” (Орвел, “1984.”)

    А о чланку – свако може да има своје мишљење (и то јесте тако), но ја бих најпре Гордона, Бећировића и сличне позвао да дођу и живе овде само годину дана као обични грађани, па да онда преиспитају своје ставове.

  3. “Познато је какав је Бошко Обрадовић, покрет ‘Двери’ – ради се о екстремно десничарском покрету који се у многим аспектима може окарактеризирати као профашистички, знамо политички пут Вука Јеремића и његове ставове који су у много чему ретроградни, а и хипотеку досадашње владавине Драгана Ђиласа и његовог пословног империја“, предочава Бећировић.”

    Занимљива је ова учестала употреба израза “профашистички” и “десничарски”. Било би добро да те тврдње и докаже овај Бошњак, директор неког вајног Љубљанског института “за праћење Балканских демократија”. Додуше, он користи квалификације из речника домаће владајуће гарнитуре и њихових верних медија. И заступа ставове власти у Србији. Тиме се прикрива права суштина протеста, поред осталог и заустављање “приватних” преговора председника Вучића са ЕУ и Западом по питању решавања проблема Косова и Метохије. Разуме се да Запад неће да омета “мирну атмосферу” нужну за овакву врсту преговора, све док се они не окончају по њиховој жељи. А после ће се они брзо прибрати и жестоко осудити недемократски режим свог садашњег “миљеника”. И неће бити много милостиви према њему. О томе нам говоре судбине досадашњих њихових сарадника из Србије.

  4. Ostavimo Gordija po strani, iako on, za mene, ima iznenađujuće odmeren i pošten stav prema SzS i glavni problem locira tamo gde mu je i mesto, a to je interes EU ili Zapada uopšte u pogledu onoga što Vučić (u decidno veleizdajničkoj funkciji) treba da im odradi sa Kosovom, ali čemu služi mišljenje Bećirovića? U čemu se sastoji njegova stručnost za ovo, naše, srpsko područje, ako iz njegovih usta slušamo potpuno apriorne tvrdnje o trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji. On je toliko zatrovan sopstvenim nacionalizmom i zaslepljen verskom netolerancijom, da njega ništa ne može etiketirati, bez obzira na to što tamo živi, kao slovenačkog intelektualca niti kao relevantnog, teorijski potkovanog i nepristrasnog posmatrača. On prosto bljuje zatomljenom mržnjom i (kao najvećim “intelektualno-teorijskim” dometom) nekritički recipiranom propagandom. Njegov bes na SzS je čak gori i otrovniji od Vučićevog. Zar moramo u EU sa Vučićem i Bećirovićem kao vodičima? Bolje nikad!

  5. O, šta će to biti… Gospodin koji zaista odgovara na ono što sam napisao i pita za dokaze a na pristojan način i uz prihvatljiv nivo ironije/osude… Hvala na tome gospodine. Zaista to mislim 🙂
    Evo jednog komentara koji sam već poslao o Dverima wordpress.com/read/blogs/57063382/posts/65106.
    Možemo naravno razgovarati o svakom delu posebno.

    Komentar:

    Program Dveri (dodatak: dveri.rs/program)
    1) Briga o porodici. Čisto komunističko nasilje prema slobodnim ljudima/poreskim obveznicima. Ludilo ide dotle da drugovi i drugarice iz Dveri žele da dele otet novac slobodnih ljudi “porodicama koje hoće da se vrate na selo” – šta god to značilo!? Žele isto i da im daju obradivo zemljište na korišćenje. Od čijeg novca drugovi? Je l’ predvideo vaš Program bar neko glasanje građana o tome ili ćete po starom dobrom komunističkom običaju ruganja demokratiji glasanjem u paketu to sve sprovesti? Ministarstvo za “brigu o porodici” je još jedno komunističko nasilje i trošenje otetog novca. Majčinski kapital? Od čijeg novca drugovi? Glasanje? Krivično gonjenje poslodavaca radi “sprečavanja diskriminacije žena”? Pa drugovi vi ste skoro prevazišli čak i “rodnoravnopravne” komuniste. Oni mahom hoće prekršajno gonjenje u onom ludilu od propisa o “rodnoj” ravnopravnosti… Nacionalna penzija? Za koga drugovi?
    Primećujete dobri ljudi kojim “manjinama” koristi umobolni Program drugova i drugarica iz Dveri?
    Dalje, dodatna novčana pomoć porodicama – nasilje. “Podizanje svesti o značaju porodice” – Ahahahaahaa! E dobri ste… Pazite sad – upoznavaćemo sa posledicama abortusa. Oni koji hoće da “podižu svest o značaju porodice” neće zabraniti ubijanje dece. Briga za stare i slične demagoške parole – ponovo nasilje jer ništa nije besplatno.;
    2) Ekonomska rešenja. Naravno, intervencija države u privredi potpuno saglasno ludilu drugova i drugarica.;
    3) Povratak selu i poljoprivredi. Ponovo isto kao i za “ekonomska rešenja”;
    4) Obrazovanje i nauka za 21. vek. Jednako besmislene parole kao i za druge delove Programa;
    5) Zdravstvena zaštita za sve. Naravno… jer mora slobodnim ljudima da se otima novac za lečenje neradnika je li tako? Besmislene parole bez razrade bilo kakvih ideja kao i za druge delove Programa;
    6) Kulturna politika. Ponovo nasilje javnim finansiranjem “kulture i umetnosti” Umesto da se država najuri odatle, kao i iz većine drugih oblasti – drugovi iz Dveri će nastaviti nasilje.;
    7) Sport. Suštinski isto kao za kulturu;
    8) Žena će spasiti Srbiju. Vi… drugovi… ste sigurni da niste od ovih “rodnoravnopravnih”?;
    9) Srbi – svi i svuda. Besmisleno… i opet naravno preko tuđih leđa i otetim novcem.;
    10) Bezbednost za našu državu. Obavezan vojni rok kao još jedno nasilje komunista. Profesionalna vojska je uvek bolja. Novac naći ukidanjem velikih delova ovog Programa :);
    11) Van EU i u savez sa Rusijom. Hvala Bogu nešto vredno u vezi KU (Komunističke Unije). Normalno je da ste za saradnju sa KGB-om.;
    12) Vratićemo državu narodu. Besmislene parole.

    Govor Obradovića:
    1) “Hrišćanski sistem vrednosti koji zastupamo” Vi… ste svesni da podržavate nasilje prema slobodnim ljudima i zločinačku ideologiju koja je dovela do smrti i strašnih patnji miliona ljudi?
    Komunizam je uvreda Bogu. Komunizam je najnemoralnija ideologija u istoriji čovečanstva. Pogubljenja, koncentracioni logori, deportacije, ubijanje izgladnjivanjem, stalno nasilje prema slobodnim ljudima – to je komunizam. Ne postoji više verzija komunizma. Postoji samo jedna, zločinačka i ludačka ideologija istovetna u teoriji kao u praksi. Čak bih rekao da nema doslednijih niti disciplinovanijih od komunista u sprovođenju zla iz teorije u praksu. Nema većeg zla u istoriji sveta. Sva druga zla kao što su nacizam, islamizam i verovatno neke bolesti zajedno ne mogu ni da priđu zlu komunizma. Ne postoji ništa moralno u komunizmu. Ne postoji ništa moralno u navedenim zločinima kao ni u nasilnom uzimanju novca onima koji ga zarade da bi komunistički ideolozi ili ljudi zatrovani zločinačkim ideologijama davali taj novac na svrhe koje oni smatraju moralnim. Rekao bih da su jedina moralna vrednost “u komunizmu” – najbolji osećaji ljudi koje komunistički ideolozi izvrću u praksi i koriste protiv njih – naročito protiv mladih… Komunizam je u samoj idejnoj osnovi nasilje prema slobodnom pojedincu, da bi indoktrinirani ljudi sprovodili svoj lažni moral i da bi se osećali moralno nadmoćnim u odnosu na druge. Lažni osećaj moralne nadmoći je opet, direktno suprotan Božjim poukama našeg Pravoslavlja o skromnosti i smernosti i služenju braći i sestrama Hrišćanima – ne nasilju prema njima zato što pomislimo u oholosti da znamo “moral” i da treba da ga nasiljem nametnemo drugima…Dakle, komunizam je već u idejnoj, početnoj osnovi čisto zlo! Komunizam je i mentalna bolest (kod onih koji ga svesno i namerno prihvataju)… Tek kad komunizam bude postao dijagnoza i kriminalna aktivnost a ne legitimna politička ideologija – tek tada će Hrišćanska civilizacija napredovati dalje…
    2) “…parazitske hidre začete u komunizmu” Ma… Ahahahahaha!
    3) “Bez moderne konzervativne ideologije…” Abortus je ubistvo a vi niste konzervativni nego komunisti i nije lepo lagati…;
    4) “Mi smo politika “srpskog stanovišta”” Daleko bilo da ste politika slobodnih ljudi je l’ tako? Mora kolektivističko zlo i um košnice što rekli u Americi…
    5) “sve tradicionalne religije poručuju isto” Ne. Neke su bolje od drugih. Zli jezici kažu recimo da je islam ubilački i krvoločni pustinjski kult.;
    6) “mi ušli u politiku da je osolimo hrišćanskim vrlinama” Gospode Bože…

  6. Радио Слободна Европа (америчка фирма) је данас настављач улоге и традиција Reichs-Rundfunk-Gesellschaft-a. Слободна јесте, али само за власнике да пласирају пропаганду по потреби својих интереса, планова и пројеката. Говорници су разних имена, народности, видимо их са наочарима, са или без кравате, директори института (од три запослена), професори, новинари, али — што народ каже сви дувају у исте дипле. Резулзат је какофонија пропагандног испирања остатака мождане масе недужних слушалаца…

  7. Молим велики опрост, Јуниоре, за моју реакцију!
    Нисам уопште схватио из прве какву особу имам за “саговорника”. У овој поруци си све разјаснио.
    Немогуће је имати још неки коментар после овога.

  8. Meni deluje da se ljutite a ne znam zašto? Zaista sam iskreno to mislio pošto uglavnom dobijam kao odgovore bilo niskosti, bilo stvari gde ljudi odgovaraju na nešto što nisam rekao pa i govore umesto mene. Moj tekst je oštra kritika ljudi koji ne samo da su komunisti nego toliko osioni da čak ni ne nude bilo kakve argumente za ono za šta se zalažu. Da bar nude neke pa makar i one koji ne stoje to bi bar pokazalo neko poštovanje prema ljudima… Ni to nije najveće zlo povodom Dveri. Najstrašnija je zloupotreba Hrišćanstva/Pravoslavalja radi ostvarenja zločinačke ideologije. Time lažno predstavljaju Pravoslavlje u delu javnosti što je veoma velika uvreda za sve Pravoslavne pa je pored razloga čistog nasilja za koje se zalažu i to razlog moje oštre kritike.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading