Срђа Павловић: Одговор Ајвору Робертсу или Црној Гори потребан ремонт а не рокада личности

Ђукановић би требало да сиђе с власти и да одговара за оно што је учинио. Али систем који је он створио – уз обилну помоћ западних партнера – такође треба да буде размонтиран

Мило Ђукановић (Фото: Frederick Florin/AFP via Getty Images)

(Politico, 1. 3. 2019)

У чланку „Време да оде Мило Ђукановић, европски лидер који је најдуже на власти“ (Политико, 22. фебруар) аутор је сугерисао да би излаз из ситуације у којој се Црна Гора налази био то да погледа около и одабере замену за председника Мила Ђукановића из владајуће странке.

Ауторов предлог да две личности у оквирима владајуће странке – премијер (и некадашњи шеф полиције) Душко Марковић и некадашњи министар финансија Игор Лукшић – могу да воде Црну Гору у будућност је погрешан из неколико разлога.

Прво, он пропушта да назначи улогу владајуће странке у стварању рђавог политичког система и уместо тога се усредсређује на [њене] најважније представнике. Идеја да странка има „здраво језгро“ које може да изнедри нову политичку „сјајну звезду“ једноставно није тачна.

Ауторови миљеници – Марковић и Лукшић – су обојица били кључни играчи рђаве структуре. Аутор је, пишући им писмо препоруке, учинио сметњу циљу који тврди да заступа: путу Црне Горе према истинској демократији.

Ђукановић би требало да сиђе с власти и да одговара за оно што је учинио. Али систем који је он створио – уз обилну помоћ западних партнера – такође треба да буде размонтиран.

Друго, аутор такође занемарује и делегитимише настојања опозиције да се бори против изборне преваре, корупције, шверцерске привреде, веза између организованог криминала и политике и застрашивања политичких противника. Док многи опозициони политичари и активисти у Црној Гори заступају националистичке и експанзионистичке политике којима се жестоко противим , неправедно је целокупну опозицију осликати у широким потезима што је аутор учинио.

Умањивање важног опозиционог рада само ће помоћи да се спаси политичка олупина Ђукановићеве владајуће странке.

Црној Гори су потребне истинске демократске реформе, не интерна рокада личности.

Срђа Павловић је истраживач на Вирт институту за аустријска и средњоевропска истраживања (Wirth Institute for Austrian and Central European Studies) на Универзитету Алберте

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Прочитајте још

 

 Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар