Приштински медији: Компанија супруге Тонија Блера саветује владу тзв. Косова

Приштински медији наводе да су услуге коштале 500.000 евра

Шери Блер, супруга Тонија Блера (Фото: EPA/ANDY RAIN)

Влада Косова платила је компанији Шери Блер, супруге Тонија Блера, 500.000 евра за правно саветовање о Специјалном суду, тврде из приштинске телевизије Т7, преноси Gazeta Express.

Иако су сви уговори Владе Косова са међународним компанијама поверљиви, косовски министар правде, Абељард Тахири, потврдио је за Т7 да Влада Косова добија саветодавне услуге о томе како да се понаша према Србији у овом процесу.

Поред тога, Косово има и саветнике у вези са документима и правилима рада Специјалног суда.

Ова телевизија јавља и да је руководећа једне од две компаније које саветују косовску владу о питањима везаним за Специјални суд, Шери Блер, жена бившег премијера Велике Британије. Ради се о компанији „Omnia Strategy“ која већ, како тврде, девет месеци саветује Владу Косова, а чији је уговор на пола милиона евра недавно истекао.

Лондон честа адреса за консултантске уговоре

Пре нешто више од годину дана објављена је вест о још једном полумилионском уговору Владе Косова, тачније кабинета косовског председника Хашима Тачија, са лондонским адвокатом и бившим тужиоцем Хашког трибунала за Југославију, Џефријем Најсом који је у међувремену ангажован као један од два бранитеља Самија Љуштакуа који је у јануару испитан од стране Специјалног тужиоца у Хагу, преноси КоССев.

Тада је Најс објавио да су он и колегиница Невенка Трамп радили „како би косовска влада могла да припреми материјал којем нико неће имати приступ, а који ће се користити када појединци буду оптужени од стране Специјалног суда“, и да им за тај рад није исплаћено преко 490.000 евра.

Ово писмо било је повод за формирање парламентарне комисије Скупштине Косова која треба да истражи све лобистичке уговоре које је косовски председник потписивао док је обављао бројне јавне функције. Премда је започела са радом, ова комисија је имала проблема са достављањем потребне документације од стране кабинета косовског председника који је једино обелоданио да је ова институција у последњих 24 месеца потписала уговоре са страним компанијама у вредности од преко 1.2 милиона.

Недавно је и приштински портал Инсајдери објавио информације о далеко скромнијем уговору у износу од 12.000 евра који је заменик косовског премијера, Енвер Хоџај из ПДК у функцији председавајућег радне групе за израду нацрта Платформе о дијалогу, потписао са још једним лондонским правником, Марком Велером. Велер, који је професор на Кембриџу је супруг Норе Високе Велер, рођаке бившег саветника Енвера Хоџаја, Газима Високе, јавио је Инсајдери.

Пре тога, још 2016, док је обављао дужност министра спољних послова, док му је Висока био саветник, Хоџај је потписао и уговор вредан 40.000 евра са Cambridge Academy of Global Affairs (CAMGA) чије је директорка Нора Висок Велер.

Породица Блер често повезивана и са београдском владом

Говорећи у Новом дану на Н1 телевизији, председник Народне странке и некадашњи председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, изнео је крајем прошле године тврдње да идеју разграничења у Берлину и Вашингтону, а у име Србије заговара бивши премијер Велике Британије и један од главних заговорника НАТО бомбардовања Југославије 1999, Тони Блер.

Тони Блер и Александар Вучић

Ово је убрзо демантовао и Александар Вучић, али и сâм Институт Тонија Блера за глобалну промену.

У писаном одговору имејлом тада за КоССев, са потписом портпарола Џули Кроули (Julie Crowley) из Института Тонија Блера за глобалну промену демантији су садржани у једној реченици:

„Господин Блер апсолутно не наступа у име Владе Србије или Председника. Пројекат нашег института нема никакве везе са питањем Косова“, одговорила је.

Међутим, неколико недеља након тога, БИРН је известио да је управо овај Институт расписао конкурс за вишег саветника у Београду, који ће да „блиско сарађује и саветује“ највише званичнике о питањима управљања (владе).

Овај конкурс је убрзо уклоњен са сајта овог Института, а београдски Инсајдер, упркос бројним покушајима и захтевима Влади Србије да одобри увид у уговоре између Владе и овог Института је до сада само добио одговор премијерке Брнабић да се услуге овог Института не плаћају из буџета Републике Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев/Данас, 3. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading