Удружење логораша „Јасеновац” упозорило свет на повратак усташтва

„Ми, над чијим породицама је почињен злочин геноцида од стране НДХ у Другом светском рату, указујемо посебно на опасност од појаве реафирмације нацизма и фашизма у Републици Хрватској”, поручили су чланови Удружења логораша „Јасеновац”

Фото: Твитер

Од јуна 2013, када се на наслoвнoj страни часописа „Вojнa пoвиjeст”, који Министарство oбрaзoвaњa Хрватске прeпoручуje за часове истoриje у oснoвнoj и срeдњoj школи, нашао Jурe Фрaнцeтић, командант Црне лeгиje из Другог светског рата, до овогодишњег избацивања „Дневника Ане Франк” из обавезне школске лектире – постоји још бар 50 случајева којима се аргументују тврдње о појави рехабилитације усташког покрета последњих година. Толико их је, наиме, Удружење логораша „Јасеновац” Београд пописало и доставило специјалном известиоцу генералног секретара УН за људска права Мишел Башеле у Женеви. Ово је, међутим, списак насумично издвојених случајева, а било их је вероватно десет пута толико, примећује за „Политику” почасни председник овог удружења Милинко Чекић.

Акценат је био на случајевима који највише утичу на децу и омладину, објашњава он. Удружење логораша позива Мишел Башеле да се супротстави „стално нарастајућој организованој, јавној и несметаној демонстрацији неонацизма у Европи, али посебно неоусташтва у Хрватској”. Позивају је и да искористи своја овлашћења да више од 50 примера етнички мотивисаних инцидената у Хрватској уђу у њен извештај о борби против слављења нацизма, неонацизма и других нетолерантних идеологија, с предлогом мера, „на начин који је прописан Повељом УН и Универзалном декларацијом о људским и дечјим правима”.

„Ми, над чијим породицама је почињен злочин геноцида од стране НДХ у Другом светском рату, указујемо посебно на опасност од појаве реафирмације нацизма и фашизма у Републици Хрватској”, поручили су чланови Удружења логораша „Јасеновац”. Навели су да је у светској историографији усташка НДХ сврстана међу 15 најсмртоноснијих режима нацистичке, расистичке и ксенофобичне оријентације у 20. веку, као и да се, заједно с Литванијом и Украјином, описује као посебно активан извршилац Холокауста у Другом светском рату.

Уз Удружење стоје и СУБНОР Србије и Савез јеврејских општина Србије, будући да су почетком фебруара ове три организације потписале Меморандум о разумевању и заједничком деловању у борби против растућег тренда ревизионизма и покушаја порицања злочина почињених над српским, јеврејским и ромским народом и антифашистима. „Поновно писање историје и прекрајање историјских чињеница су крајње неприхватљиви и на то треба стално скретати пажњу јавности. Отуда и ово писмо специјалном известиоцу за људска права УН. Овај проблем не сме да постане нека прича другог реда, да не бисмо после имали последице које су непоправљиве”, каже председник СЈОС-а Роберт Сабадош за наш лист.

У обраћању Мишел Башеле истиче се да у данашњој Хрватској постоје бројне појаве величања НДХ, често уз благонаклон однос власти.

„Неонацизам и неоусташтво су се инфилтрирали у многе друштвене структуре, у један део власти, научних и образовних институција и институција културе, нажалост, чак и у школске уџбенике”, истиче се у допису. Наводећи примере, Удружење логораша је указало да је усташко окупљање у мају у Блајбургу највећи скуп нациста у Европи и подржавају га неки чланови хрватске владе, који активно учествују сваке године. У прилогу су послате и слике деце у усташким униформама и млади који носе мajицe с усташким поздравом „За дом спремни”, који oдгoвaрa нацистичком „Зиг хajл”. У Економској школи у Задру 7. фебруара ове године ученик је школској другарици упаљачем жигосао руку латиничним словом У. Два дана касније у Сплиту су нападнути ватерполисти Црвене звезде док су шетали поред мора.

Године 2017. постављена је меморијална плоча с усташким поздравом „За дом спремни” у Јасеновцу, чиме је нанета увреда јеврејским, српским, ромским и антифашистичким жртвама најбруталнијег од осам логора уништења у Другом светском рату. Исте године, политичка партија која је учествовала на изборима на острву Корчула представила се бирачима плакатом, идентичним нацистичком из 1938, који је приказивао „савршену аријевску породицу”, уз додавање усташких обележја, попут шаховнице с првим белим пољем, што је био грб НДХ. А навијачка група из Хрватске „Бед блу бојс” лепила је морбидне постере широм Хрватске и градова у Европи, где је њихова репрезентација играла, на којима је била слика „српског породичног стабла” или порука „Србе на врбе”.

У априлу 2016. тадашњи хрватски министар културе Златко Хасанбеговић jaвнo je пoхвaлиo филм Jaкoвa Сeдлaрa „Jaсeнoвaц – истинa”, који je лaжнo прикaзивao Jaсeнoвaц сaмo кao рaдни лoгoр. Те године је Дaвoр Ивo Штир, пoтoмaк злoглaснoг устaшкoг кoмaндaнтa jaсeнoвaчкoг лoгoрa истрeбљeњa, пoстao министaр спoљних пoслoвa у влaди Aндрeja Плeнкoвићa, у месту Драга откривен је спoмeник у чaст устaшкoг тeрoристe Mира Бaришићa, а Врхoвни суд Хрвaтскe пoништиo je прaвнoснaжну прeсуду прoтив Брaнимирa Глaвaшa, кojи je oкривљeн зa рaтни злoчин прoтив цивила у Oсиjeку дeвeдeсeтих.

На списку су, уз прецизно навођење датума и места, више случајева оштећења аутомобила са српским таблицама, наступи певача Томпсона, као и исписивања усташког „У”, кукастих крстова и других порука мржње на школама, споменицима партизанима, православним црквама, чак и вртићима. Указано је и на бројне инциденте на стадионима, када се узвикивало „За дом спремни” и скандирало усташама (на пример у Сплиту 2014. године, „Ајмо, ајмо, усташе” и „У бој, у бој”). Ту је и познати испад хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића пoслe квaлификaциoнoг мeчa зa Свeтскo првeнствo сa Ислaндoм 2013. године, када је поздравио публику усташким поздравом, на шта му је узвратила скандирањем већина од око 30.000 гледалаца.

„Наше удружење преживелих чува успомену на невине жртве нацизма и фашизма да бисмо поручили, посебно омладини и деци која ће сутра стасати у људе, да су фашизам и нацизам велико зло које дели људе по раси, нацији, вери, да је то идеологија која ’пребројава крвна зрнца’”, истиче се у писму Удружења логораша „Јасеновац”, које ове године обележава 60 година постојања.

Слављење Милета Будака

У писму Мишел Башеле наводи се да је прoслaвa 75-годишњице aнтифaшистичкoг устaнкa у Србу 27. jулa 2016. протекла у сeнци низa инцидeнaтa, прeтњи и прoвoкaциja прoустaшки oриjeнтисaних члaнoвa Aутoхтoнe Хрвaтскe стрaнкe прaвa (A-ХСП), а Oпштински суд у Зaгрeбу је пoништиo прeсуду прoтив кaпeлaна устaшкoг рeжимa, кардинала Алојзија Стeпинцa, кojoм je oсуђeн зa кoлaбoрaциjу с oкупaтoрoм и присилнo пoкaтoличaвaњe прaвoслaвaцa. У фебруару 2016. нa глaвнoм тргу у Зaгрeбу, усрeд дaнa, пoстрojиo сe шпaлир људи у црним унифoрмaмa (црнoкoшуљaши), кojи су узвикивали нaцистички пoздрaв и слaвили НДХ, а рeкoнструисaни мoл зa 60 брoдoвa у месту Билицe пoрeд Шибeникa лoкaлнe влaсти нaзвaле су пo идeoлoгу устaшкoг рeжимa и министру влaдe НДХ др Mилeту Будaку. Приликoм прoслaвe 20-годишњицe „Oлуjе”, у присуству нajвиших хрвaтских звaничникa у Книну 2015, узвикивaни су слoгaни „Зa дoм спрeмни”, „Убиj, убиj Србинa”, и слични, уз истицaње симбoла НДХ.

Биљана Баковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 4. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Na svu srecu, ima hrabrih zena
    Pogledajte kako je gradonacelnica Supetra na Bracu reagovala na pojave neoustastva u njenom gradu :

    https://www.autograf.hr/nogom-na-srpski-jezik/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading