Јоханес Хан: Споразум Београда и Приштине имаће стотине страна

Шта год да буде резултат споразума он мора да буде одржив, да допринесе развоју целог региона и да не утиче на треће стране, поручио је Хан

Јоханес Хан и Александар Вучић на отварању обновљене Голубачке тврђаве (Фото: Председништво Србије)

Комесар за преговоре о приступању ЕУ Јоханес Хан очекује да дијалог Београда и Приштине изађе из ћорсокака и резултира споразумом, који ће, каже, бити дефинисан на стотинама страна.

Јоханес Хан је нагласио да се нада скором наставку дијалога Београда и Приштине

„Постоји застој у дијалогу Београда и Приштине и ја се надам да ћемо ускоро то моћи да превазиђемо. Решење за ово питање и циљ правно обавезујућег споразума је основни предуслов и за многе регионалне пројекте који захтевају разјашњење будућих односа“, поручио је Хан.

Подсећа да споразум између Македоније и Грчке има између 35 и 40 страна.

„Не очекујем да ће будући споразум Београда и Приштине бити мањи, вероватно ће имати стотине страна. Шта год да буде резултат он мора да буде одржив, да допринесе развоју целог региона и да не утиче на треће стране“, поручио је Хан.

Јасан напредак на Западном Балкану

Хан је током дебате о „Будућности ЕУ политике проширења“ у Спољнополитичком одбору Европског парламента поновио да ЕУ неће примати у чланство земље са отвореним билатералним проблемима.

Европски комесар је нагласио да и поред повремених „корака уназад“ на Западном Балкану постоји општи напредак у области економије, владавине права и помирења.

„Сада кад дође до проблема природна реакција је да они који су надлежни узму телефон, позову, разговарају и покушају да смире ситуацију. Чак и то пре неколико година је било немогуће и дошло би до насиља. То је јасан напредак“, оценио је Хан.

Комесар за преговоре о приступању је нагласио да је у основи и фокусу политике проширење ЕУ напредак у области економије и владавине права.

Одговарајући на питање о односима Србије као земље кандидата за чланство и Русије Хан је навео да једна од тачака приступних преговора говори о томе да сваки партнер на крају преговора мора да „стопроцентно подржава спољну политику ЕУ“.

Наводи да ако то није случај не може да приступи ЕУ.

Јоханес Хан је одбацио и наводе о могућем постојању „балканског пролећа“ у региону.

„Не бих користио израз ‘балканско пролеће’, јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге“, оценио је Хан.

Преговори са Хрватском трајали осам година

Најавио је и да ће Европска комисија крајем маја представити годишње извештаје о напретку земља у процесу проширења.

Комисија за Северну Македонију и Албанију предложиће улазак у припремну фазу приступних преговора, најавио је Хан.

Европски комесар је позвао земље чланице да без страха подрже наставак процеса проширења који је према његовим речима „заокруживање ЕУ“.

„Убеђен сам да процеси институцијалне реформе ЕУ и проширења ЕУ могу да се одвијају паралелно јер ће оба захтевати године да се реализују. Губљење времена је ако би се прво чекало на институцијоналну реформу ЕУ јер и онако се не ради о проширењу већ о заокруживању Уније“, закључио је Хан.

Он је подсетио да су преговори са најмлађом чланицом Уније Хрватском трајали 8 година и да се очекује да ће преговори са будућим земљама чланицама трајати дуже.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Споразум између Србије и “Косова” неће имати ниједну страну. Неће га бити. Ко је још правио међудржавне споразуме са делом своје територије?

  2. Београд и Приштина су два града у Србији и они не могу да преговарају о међудржавноим односима. Београд и Приштина су у ствари кулисе иза којих стоје Србија и “Косово”, али би било превише иритантно и очигледно да је издаја у питању када би се говорило: преговори Србије и Косова. Јер чим си се упустио у преговоре са “Косовом”, ти си га већ на неки начин признао као постојећи међународноправни ентитет. А чим је тако, значи да је твоје деловање противуставно, јер је Косово ентитет у оквиру државе Србије, и са њим се не преговара нити се склапају споразуми.Зато се не користи прави израз “Косово”, него бесмислени израз Приштина.
    Е сад, пошто смо рашчистили терминолошку ујдурму, можемо рећи и оно главно: споразум између Србије и “Косова” неће имати ниједну једину страну. Неће га бити.

  3. Споразум између Београда и Приштине може да постоји само, и искључиво само у облику тоалет папира чији су листићи употребљиви са обе стране, како она страна са ликом тачија тако и она са ликом вучића… коришћене листове слати члановима породице поменутих ликова, да их пресују и слажу у породичне албуме… Ханова орална и ректална дијареја има се чиме обрисати и контролисати у том случају.

  4. @Родољуб Лазић…. Волео бих да сте у праву, али на жалост, бојим се да нисте. “Правно обавезујући, свеобухватни споразум о пуној нормализацији односа” ће бити потписан и то врло брзо, најкасније до краја ове године. Овакав став не заснивам на неким својим претпоставкама, већ на бројним и свакодневним доказима. Оно што је у сфери нагађања, а у шта сам прилично сигуран, је да тај споразум већ постоји и да Хан не говори напамет кад помиње стотинак страна. Верујем да “преговори” никада нису ни прекидани и да је једина непознаница, због чега се и одуговлачи са укидањем такси, да ли ће Шиптари пристати да нам врате пар села на северу Космета (што вероватно повлачи одрицање Србије у корист Шиптара од исто толике територије у општинама Прешево и Бујановац), што би Вучић назвао “компромисом” и прогласио успехом, или ће Вучић морати да призна тзв државу Косово у садашњим границама. Мука ми је у стомаку и од саме помисли на то о чему пишем, али то је наша садашња реалност.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading