Александар Вучић: Приштина провоцира, пресуда Караџићу није укидање Републике Српске

Говорим да нам је потребан добар и пристојан однос са НАТО-ом, да никада Србију не доведемо у такву позицију. Али такође нам је важно да не заборавимо злочине које су над нашим народом и децом починили

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић наводи да су нове провокације Приштине озбиљан проблем и да су последњом акцијом на северу КиМ хтели да “тестирају” Србе и виде ко је и на који начин спреман да им се супротстави.

“Имали смо јуче узнемирење Срба на северу, пошто су, тобож, ишли да обилазе кладионице и да ‘хапсе машине’ које Срби држе по кладионицама”, рекао је председник.

Коментаришући јучерашњу акцију по кладионицама, Вучић је истакао да су Албанци то радили по техници тзв. куване жабе.

“Да виде ко ће и на који начин да им се супротставља и онда ће да крену на другу акцију да контролишу рафове у продавницима итд., да би направили комплетну, ‘тачкасту слику’ о могућим местима отпора у будућности”, објаснио је председник Србије.

Истакао је да Албанци желе у потпуности да “убију сваку жељу свим мирним и пристојним становницима севера КиМ да живе у својој отаџбини Србији”.

Косовски парламент је јуче усвојио резолуцију о затварању коцкарница и забрани коцкања на тој територији.

“То је била НАТО агресија и ми то умемо да кажемо”

Коментаришући годишњицу НАТО бомбардовања, истакао је да је оно што се догодило 1999. године била агресија НАТО-а.

Додаје да грађани Србије данас треба да буду сигурни у своју будућност, јер се земља опоравила у односу на то време, независна је и неупоредиво снажнија економски, али и војно.

На питање новинара у Новом Саду која је његова порука поводом 20. годишњице од почетка бомбардовања, као и како коментарише то што је зграда РТВ срушена 3. маја, на Међународни дан медија, Вучић је одговорио:

“Воле они те симболе. Свако бира свој однос према томе.”

Како каже, поносан је на чињеницу да већ пет година обележавамо на свечан, озбиљан начин годишњице НАТО агресије, што спроводимо и неку врсту националне консолидације, што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом.

“Јер ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо”, рекао је председник Србије.

Каже да је сваког 24. марта са својим народом.

“И шаљем поруку да такве ствари никада више не смеју да се понове, говорим да нам је потребан добар и пристојан однос са НАТО-ом, да никада Србију не доведемо у такву позицију. Али такође нам је важно да не заборавимо злочине које су над нашим народом и децом починили. Неко је увек са својим народом, неко иде тог дана у Вашингтон и то су различити приступи”, истакао је Вучић.

Додаје да га је изабрао народ.

“Нико други ме није бирао и неће бирати и нико други Србијом неће управљати”, додао је председник Србије.

“Србија се од тога опоравила, налази се на европском путу, али Србија држи до себе и независна је и суверена земља, неупоредиво снажнија него што је била 1999. пре свега економски, и по висини примања, али Србија је данас снажнија и војно, на шта сам веома поносан”, нагласио је Вучић.

Поручио је да грађани Србије треба да буду сигурни у своју будућност.

“Наше је да радимо, да чувамо земљу и бринемо о њеној будућности”, поручио је председник Србије.

“Пресуда Караџићу не значи укидање Републике Српске”

Упитан да прокоментарише пресуду Радовану Караџићу, Вучић наводи да су потпуно неоснована очекивања неких да пресуда Караџићу има било какве везе са опстанком Републике Српске и истиче да неће бити никаквог укидања Српске.

Председник је након обиласка радова на згради РТВ-а, у изјави новинарима рекао да је став о томе изнео још после првостепене пресуде Караџићу, и да не види да се ишта променило тим поводом.

“Три су поруке кључне, а прва је да Србија мора да гледа у будућност и сопствени развој, мора да размишља како себе и своју снагу да изгради. Политичке снаге нема без економске”, рекао је Вучић.

Поводом реакција из региона на пресуду ратном председнику РС које су се тицале Српске, а не Караџића, поручио је онима који маштају да пресуда може да значи укидање Српске, да је РС дејтонска и уставна категорија.

Вучић је истакао да као председник Србије, која је гарант Дејтонског споразума, може да поручи да неће бити никаквог укидања РС.

“То је централно и најважније питање”, истакао је Вучић.

Трећа ствар, како је додао, јесте питање какав је Хашки трибунал, додајући да је о томе говорио већ безброј пута.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТС, 23. 3. 2019)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Није, али јесте корак у том правцу. Чињеница да ти то негираш само говори у прилог оправданости наших стрепњи, и злурадовања наших непријатеља (а твојих коалиционих партнера)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading