Милош Kовић: Kосовски завет за Србе оно што је Нови завет за хришћане

О Kосову нема разговора, нити треба да се разговара. Kосово је српско и за сваког ко мисли другачије мора се поставити питање његове моралности

Милош Kовић (Фото: Јутјуб)

Гостујући у емисији „Скенирање“ продукције Хелмкаст, историчар Милош Kовић оценио је да би разграничењем или признањем Kосова, председник Александар Вучић предао, поред српске територије, Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају 120.000 Срба.

„О Kосову нема разговора, нити треба да се разговара. Kосовски завет је за Србе оно што је Нови завет за хришћане. Не сме да се размишља у било ком другом правцу, Kосово је српско и за сваког ко мисли другачије и ко говори другачије мора се поставити питање његове моралности. Стално се спочитава како Срби живе од косовског мита. Али, морате да схватите да сви народи имају своје митове. Народи имају потребу за митовима, па ако немате свој косовски, имаћете холивудски мит”, рекао је Kовић.

Он је додао да Србија никада у својој историји није била у тако тешком моменту у коме је сада да јој се отима део територије као данас.

„Kосовско питање не морамо да решимо ми, наша генерација. То је питање које је отворено вековима. Оно што ми данас морамо јесте да добијемо на времену да се геополитичке околности промене. Да ли заиста мислите да ће Америка бити светска сила још дуго? Само се бојим да овде ни председник Србије не зна шта заправо значи замрзнути конфликт. То не значи да престанете потпуно да разговарате, како они то сада представљају. Ви и даље остајете у разговорима о Kосову, али не решавате коначан статус док се не створе боље геополитичке околности за Србију”, објаснио је Kовић.

Водитељ Оливера Миливојчевић и Милош Kовић (Фото: Јутјуб)

Kовић, који је и професор на Kатедри за историју Филозофског факултета, додао је да подржава грађанске протесте, али да није потписник петиције „105 од 5 милиона” коју су потписале његове универзитетске колеге, зато што се на протестима који се одржавају широм Србије „Kосово скоро и не помиње”.

„Опозиција је, када је усвојила ону Златиборску декларацију, лепо у њој обрадила питање Kосова и заложила се за очување. То је, по мом мишљењу, било сасвим добро. Међутим, не знам због чега – али могу да нагађам – Kосово је одједном као тема гурнуто у страну и нико га не спомиње на тим протестима, а траже се слобода, људска права, слобода медија. Па сачекајте, људска права су најугроженија нашим сународницима на Kосову и Метохији где има деце која имају по 20 година и која су рођена и одрасла у гету. Ако то заборављају они који протестују, ја тако нешто да подржим не могу”, рекао је Kовић.



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

  1. Šta tu ima nejasno? Od Srbije se pokušava napraviti dvopartijski sistem, a obe grupacije bi bile ekstra lojalne prema zapadu. Protesti ovih drugih su u toku.

  2. Упркос марионетама западно-окупаторско-злочиначких ”милосрдних анђела” на челу Србије и у опозицији, упркос антикомунистичким интелектуалцима који не разумеју човечно-економско-политичко-правну и еманципаторско-људску димензију револуционарног субјекта у стварању себе и света и које не занима радничко-сељачка класа, инспиришимо се снажно солидарношћу великог социјалистичког државника и покојног председника антиимперијалистичке Боливарске Републике Венецуеле Уга Чавеза, иза чијих дела и сада стоји патриотски, храбри и победнички део венецуеланског народа предвођен левичарским председником Николасом Мадуром у борби за своју домовину против спољашњег и унутрашњег непријатеља: ”САД су иницирале независност Косова да не би допустиле јачање Русије у свету и да би отвориле ново жариште напетости. САД су за постизање својих циљева чак прибегле томе да на чело Косова поставе терористу, јер је политика Вашингтона усмерена у правцу поделе народа и распиривања конфликата. Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије провинције Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком.
    Косово припада Србији и у историјском и у географском смислу. Косовска независност је неприхватљива, то је врло опасан преседан за цео свет.” – поручио је револуционарни, непокорни и солидарни Човек и стваралачки државник Уго Чавез.
    КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА! НЕМА ПРЕДАЈЕ!

    https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=250329&SEO=apoyo-popular-a-venezuela-en-serbia

  3. Зашто Стање ствари допушта титоистичком испљувку изнад да промовише своју монструозну идеологију, која и јесте крива за већину наших недаћа? Већина његових коментара може се окарактерисати као спам, с обзиром да су углавном исте садржине.

  4. Заборавили сте да напишете шта је рекао о стању на Филозофском факултету Универзитета у Београду.
    Подржавам већину Ковићевих ставова, али не верујем декларацијама које потписује опозиција. Сматрам да интелектуалци који се представљају као националисти требало да удаље од странака јер ће им људи више веровати.

  5. Имајући Косово и Метохију у срцу, у непрестаном старању за нашу браћу и сестре и све који онде пате, имајући живо Косово и Метохију дано­ноћно у себи, нико нам га није отео и не може нам га отети. Отаџбина је срце човека, каже један песник. Ми смо у своја срца поставили Косово и Метохију. Позивамо све православне Србе да косовски завет у потпуности испунимо, а то је светолазаревски завет. Ако држимо тај завет, нико нам неће отети Косово и Метохију, ни овога ни онога века, као што нико није могао јеврејском народу отети његов свети Јерусалим. Позивамо све, почевши од политичарa и научникa до најскромнијих и најмлађих синова и кћерију наше Отаџбине, да својим радом и честитим живљењем заслужимо и сачувамо пред Богом Косово и Метохију.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading