Свештеник Ненад Илић: Протести и ћутање „српских зналаца“

Биће промењена и ова власт, српски зналци ће и даље да се држе по страни. Доћи ће и крај света – српски зналци ће и даље покушати да се држе по страни. Али ничије ложе нису резервисане заувек

Бошко Обрадовић на протесту (Извор: Fokus.ba)

Опет не ваља…

Откад нисам у могућности да макар повремено учествујем у протестима против лоше власти у Београду, трудим се да много не коментаришем политичке догађаје. Иако ми ту живи четворо чланова најуже породице, а на неко време ће и свих петоро, о фамилији и пријатељима и да не говорим, иако ту редовно долазим да предајем студентима (али никад суботом).

Међутим, понекад је стварно тешко издржати, па да искористим ову недељу, прво одмориште на великопосном пењању ка Васкрсу. Ево, догађаји од јуче. Тек данас сам видео о чему се све ради… Ако могу да разумем згражање представника власти, не могу да разумем замерке оних који су против власти. Ако би РТС испунио потпуно разуман и ни по чему не максималистички захтев оних који протестују, онда би се укинили и разлози за забога вандалски упад или улазак у нешто што се зове Јавни сервис, а служи само једној политичкој опцији. Нико о томе.

Од почетка буђења свести о могућности промене лоше власти у Србији, чују се коментари национално опредељених Срба типа – ниједна српска застава, а ено истурили геј заставу. Онда се појаве само заставе Србије – ћуте српски зналци. Онда – говорници су само другосрбијанци, појаве се неки скроз насупрот – ћуте зналци. Па онда они мудраци који знају да ништа неће бити ако се настави само са шетањем – Бошко, Двери и остали уђу у РТС. Зналци ћуте или ископавају нове примедбе…

Двери се од стране “национално свесних” све време некоректно маргинализују, умањује се њихов значај у протестима, што у ствари говори о свесној или несвесној маргинализацији “националних Срба” самих себе. Друге иоле видљиве представнике тренутно немају.

Биће промењена и ова власт, српски зналци ће и даље да се држе по страни. Доћи ће и крај света – српски зналци ће и даље покушати да се држе по страни. Али ничије ложе нису резервисане заувек. Иако то хоћеш, не можеш бити посматрач заувек. Мораш некад за нешто и да преузмеш одговорност, да чиниш нешто, да погрешиш, да се покајеш, да се поправиш. Ако не чиниш ништа, немаш ни разлоге да се покајеш ни да се промениш, пошто си у ствари скроз како треба, него ти околина није дорасла.

Разумљиво је то – и кад све жуља у таквом ставу може да се нађе каква-таква удобност.

Садашњој власти се мора одати макар једно признање. Скоро неко није у корист одржања своје власти тако успешно искористио наше мане.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

4 replies

  1. У нечему се слажем са вама, о. Ненаде, у нечему не. Да, постоје зналци који су све рекли исправно (по мени), али осим на речима, нису политички активни. Да јесу, био бих у колони са њима. И ту се слажем са вама – политичке речи би требало да се претворе у политичко деловање. То је логично и нормално. Постоје, пак, други, који јесу политички активни, видимо и на улици, али ја не делим њихова политичка убеђења, ни методе, ни понашање, ни речник…Имам утисак да је њима једино важно да скину Вучића да би они засели на власт и наставили и европски пут без алтернативе, и Нато интеграције, и много тога са чиме се не слажем. Политички програми странака на чијем су челу и Ђилас и Јеремић и Трифуновић и… нису моји програми. Дакле, моје учествовање у демонстрацијама било би у функцији обарања Вучића и довођења на његово место људи и идеологија које су, што се мене тиче – мурта. Немам разлога да помажем муртама.

  2. Ништа неће се помоћи овим младим људима у колони шетњи ,ако свако од нас истиче своју величину и сумњу. Сумња води пасивности, деморализацији. Много сам се пута објавио преко фејзука. али нећу да деморалишем српску младост и угрожене грађане. Објективно, све лидери шетњи и странака, прозвали су љотићевци, фашистима, страним западним плаћеницима?…Ако грађни траже да се нешто мења, учинимо то легално на легалним изборима? роблем је је оних кругова који су се укотвили, и њих интересују сасвим друге ствари а не КИМ, и како живе Срби у Србији, и какав је систем?… Сем професора Зеца. Саше Обрадовића, Трифуновића, Ђиласа, нико није проговорио зашто су покрети маса на улицама; нема система у Србији, нема правде, нем слободе. то је добвољно, јер ако тога нема отвараш простор бирократизацији, лоповлуку, мафији и неформалних ганстерским групама, који преузимају иституције државе! Њих Преседник штити јер тако штити “СВОЈ СИСТЕМ!”То су млади уочи, и желе да АВ поднесе оставку јер је највише крив. Ако би се појавили нови грабљивци, прошли би горе него предходни. Млади желе да живе у уређеној држави. Када виде да она није, беже вани где јесте, и могу да раде и живе. Ми смо ботовска, падурска и цинкарошка држава! Ко се не слаже са АВ он је издајник, непријатељ државе? У младом мозгу то не може да пије воду”…Код стријих може све, само њих не дирати?! Ааа. млади сматрају да је то ненормално и патолошкостање својих очева. мајки, бака и дека, као и власти…

  3. @Radoman Mladjenovic
    Jaooooo, pustite to “mladi zele”, “mladi…”, sta ste Vi, omladinski predvodnik.Vucic stiti “SVOJ SISTEM” !!!!????? Vucic stiti SVOJE MESTO u sistemu koji im je zajednicki! Ovo o “birokratizaciji” Vam je ostalo iz socijalizma i tada su se borili protiv birokratizacije sve vecom birokratijom.Nas problem nije samo sistem, vec i kadrovi, kao posledica visedecenijske negativne selekcije koju su sprovodili i ovi Vasi “spasioci” i emigracije.Sve i da se uspostavi sistem, losa kadrovska politika ce poceti da ga iznova izjeda, a politicki zaposlene, od opstine do bolnice, niko ne dira, pa ni Vucic, vec samo slazu nove slojeve svojih!Sledeci put stavite fotku neke prsate brinete, bice bolje od ovog buckurisa sezdesetosmaske i petooktobarske zdravice, jednoj plavisu umalo da uspe, ali pogresna boja kose i ociju!

  4. Путин је рекао јуче своје и кога подржава. Што се тиче протеста у Србији не видим никакву разлику између Србије и Венецуеле а то је да САД желе да инсталирају своје послушнике.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading