Протести у Београду испред Председништва и полицијске станице у 29. новембра

На протестима у Београду, грађани су испред Председништва тражили оставку Александра Вучића, а потом испред полицијске станице у 29. новембра, ослобађање ухапшених. Опозиција поручила да до Уксрса руши режим

Демонстранти сатима испред Председништва чекали разговор с Вучићем

Представници опозиције организовали су протест испред зграде Председништва током обраћања председника Србије Александра Вучића које је заказано поводом јучерашњег упада у зграду РТС. Испред Председништва Србије постављене су металне ограде. У згради Председништва су и представници Владе. Демонстранти, предвођени Бошком Обрадовићем су оборили заштитну ограду и кренули ка згради Председништва уз повике “Ухапсите Вучића” и “Готов је”. Како јављају репортери Инсајдера,полиција настоји да помери грађане од зграде. Драган Ђилас позива демонстранте да реагују смирено и полако, а представници опозиције убеђују обезбеђење и полицију да отворе врата и траже да их прими председник.

Окупљени код Лондона у Улици кнеза Милоша тврде да је бачен сузавац. Новинари Инсајдера тврде да не може да се утврди да ли је у питању сузавац или неки други гас јер се маса није разбежала, а дим се брзо разишао. Након кошкања с демонстрантима полиција је пустила да камион с озвучењем прође ка Председништву.

Грађанима се, након што је одблокиран камион с озвучењем, обратио председник ДС Зоран Лутовац који је РТС назвао фабриком лажи.

„Срамно је да се позива на закон неко ко не поштује Устав. Неко ко је јавни сервис, али пушта искључиво једног грађанина. Нећемо више то дозволити“, навео је председник ДС.

Он је позвао демонстранте да буду јединствени и упорни.

„Рекао је да ће да разговара с грађанима, а сада га нема. Он жели да изабере с ким ће да разговара. Као што бира новинаре тако бира и грађане“, рекао је председник ДС.

Након његовог говора, ситуација се смирила.

Борко Стефановић, лидер Левице Србије, је у изјави медијима на почетку окупљања рекао да ће позвати људе да до даљњег остану испред Председништва.

Јелена Анасоновић, организаторка протеста „1 од 5 милиона“ каже за Инсајдер да је тренутни план да се остане испред Председништва.

У међувремену завршено је обраћање председника државе који је говорио о ситуацији на Косову, а поводом годишњице мартовских погрома 2004.

“Пробили су све ограде, ако мисле да ћу да се склоним, нећу. Има их укупно 1023. Мислио сам раније да завршим, сад нећу у инат”, навео је он.

Новинари након завршетка конференције Александра Вучића око пола сата нису могли да изађу из зграде.

“Не може више Драган Бујошевић да уређује програм као верни слуга Александра Вучића програм како одговара СНС. Ми смо данас овде да видимо шта и како радимо даље. На камиону ће бити директан пренос конференције за новинаре Александра Вучића да нам он објасни шта се синоћ десило, а после тога ће се грађанима обратити Зоран Лутовац. Ми више немамо назад – тражимо оставке Вучића, Ане Брнабић, Маје Гојковић и Драгана Бујошевића. Потребно нам је шест до десет месеци слободних медија и онда слободни избори”, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић испред Председништва.

Уочи окупљања испред Председништва у просторијама Савеза за Србију одржан је састанак лидера Савеза после којег је одлучено да се крене ка Председништву. Састанку су присуствовали Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Мариника Тепић, Вук Јеремић, Душан Петровић, Јанко Веселиновић. Лидери СзС одбили су да дају изјаве новинару Инсајдера о томе шта им је план. Председавајући СзС Зоран Лутовац изјавио је да ће се одмах по завршетку обраћања председника Срвије обратити грађанима.

(Инсајдер, 17.3.2019)

Вучић: Насиље неће бити дозвољено, са „фашистима“ нећу да разговарам

Док је председник Србије говорио на конфенерцији за новинаре, испред су демонстранти предвођени лидером Двери Бошком Обрадовићем и лидерима СЗСа срушили металну ограду, скандирали и покушали да уђу у зграду.

Александар Вучић (Извор: N1)

За то време, Александар Вучић је, иако је конфенерција најављена синоћ као ванредна због протеста и сукоба испред РТСа, првих 20 минута говорио о Косову и годишњици мартовских погрома 2004. године. И поред тога што су у председништву биле навучене завесе на прозорима и што су се чули демонстрати који су испред скандриали, председник Србије је говорио као да се ништа испред не дешава.

Тек после излагања о Косову рекао је да је држава све протесте без претходне најаве дозволиа али да насиље неће дозволити. Демонстрантима који су срушили ограду на улазу у Председништво поручио је да неће у инат да заврши конференцију и да могу „слободно уђу“.

„Пошто су пробили све ограде и мисле да ћу да се склоним, само да кажем да из ината нећу. Напољу има њих 1023 . Чекају само на која ће врата да упадну, мисле да имају право да одлучују судбину земље, а не могу толико гласова да добију да изборима. Нећу у инат да завршим“, рекао је Вучић.

Новинарка Инсајдера је уз констатацију да се подразумева да никакво насиље није прихватљиво питала шта ће држава урадити да се смири тензија и да ли ће председник разговарати са опозицијом о њиховим захтевима.

Вучић је одговорио да сви грађани могу да му се обрате, али не и лидери опозиције.

„Што се мене тиче, ја сам рекао да ћу са свим грађанима да разговарам. Лично нећу да разговарам с фашистом Обрадовићем, а Ђилас и Јеремић нису ни чланови парламента“, рекао је Вучић, и додао да одлуку неће променити ни сада кад му је живот угрожен.

Он је додао да се сви они који мисле да насиљем и нападима на људе могу да остваре политичке резултате грдно варају, као и да ће сви који су учестовали у синоћњем инциденту одговати пред законом.

„Оно што ми је много важније јесте да нормалне и пристојне људе који другачије мисле замолим да не учествују у насиљу, а сви који су учествовали одговараће пред законом“, изјавио је Вучић и додао да се не плаши „фашисте Обрадовића и тајкуна Ђиласа и Јеремића“.

„Наишли су на тврд орах, некога ко се ничега не плаши и уопште их се не плашим, њима мета није РТС, мета им је тај ко се не плаши да им каже у лице шта су све опљачкали, мета сам ја јер Србија више није тако сиромашна као у њихово време, економски и војно никад није била јача“, рекао је Вучић.

“Из Србије је послата слика коју не желимо да шаљемо, поносан сма на полицајце. Моја брига је што та слика нама квари шансе да добијемо инвестиције, њих није брига, у њихово време инвестиција није ни било сем у њихове џепове. Полицији честитам, они су уз много стпљења и Обрадовића и Ђиласа на најмирнији начин изнели и склонили и све батинаше и овог с тестером. Веома је важно да људи знају шта се дешава да нећемо дозволити да мањина било када управља Србијом зато што је насилна. Дозволићемо све протесте, али насиљу је дошао крај”.

(Инсајдер, 17.3.2019)

Поруке лидера опозиције на протесту: До Ускрса рушимо режим

Лидер Двери Бошко Обрадовић позвао је грађане окупљене испред Председништва да формирају обруч око Председништва како би се блокирао излаз за председника Србије Александра Вучића, док он не поднесе оставку. Поред Обрадовића, присутним грађанима су се обратили представници опозиције Вук Јеремић и Зоран Лутовац.

Бошко Обрадовић испред Председништва (Фото: Срђан Илић)

“Овде смо да поновимо захтеве – да државни врх понесе оставку. Наш кључни захтев је да се представници организатора протеста и опозиције обрате вечерас грађанима у Другом дневнику РТС”, рекао је Обрадовић и позвао грађане да направе обруч око Председништва како би се блокирали сви излази.

Он је навео да је РТС власништво грађана Србије, а да грађани неће “плаћати пропаганду”.

“РТС је власништво грађана Србије, нећемо ми да плаћамо претплату, а Вучић да шири своју пропаганду. Одавде не одлазимо, Александар Вучић нема куда да изађе, сва три излаза су блокирана. Доста је, готово је, одлази, оставка. Позивамо читав Београд да нам се овде придружи. Наше је само да будемо одлучни као што смо били синоћ у згради РТС. Нема повлачења“, рекао је Бошко Обрадовић.

Лидер Народне стране Вук Јеремић је поручио грађанима да од данас ниста није исто и да Вучић више не влада Србијом.

„Нема више назад, до Ускрса неће бити Вучић на месту председника Србије. Пре 15 година десио нам се погром на Косову, данас је требало да будемо тихи, а он нас је натерао да будемо овде. Једино како ово може да не успе је ако се поделимо. Различити смо, али сви овде верујемо у слободу“, поручио је Јеремић.

Поред Јеремића, грађанима се обратио и председник Демократске странке Зоран Лутовац који је РТС назвао фабриком лажи и позвао демонстратне да буду јединствени и упорни.

„Срамно је да се позива на закон неко ко не поштује Устав. Неко ко је јавни сервис, али пушта искључиво једног грађанина. Нећемо више то дозволити“, навео је председник ДС.

Лутовац је председнику Вучићу поручио да изађе да разговара са грађанима.

“Рекао је да ће да разговара с грађанима, а сада га нема. Он жели да изабере с ким ће да разговара. Као што бира новинаре тако бира и грађане“, рекао је председник ДС.

(Инсајдер, 17.3.2019)

Вучић и Стефановић играју шах у Председништву

Председник Србије и министар унутрашњих послова Александар Вучић и Небојша Стефановић у згради председништва играју шах. То показује фотографија која је постављена у 14.30 на Инстаграм профилу Будућност Србије.

Истовремено грађани окупљени на позив представника СзС, чекају испред Председништва да им се Вучић обрати.

(Инсајдер, 17.3.2019)

Инцидент код Лондона: Сукоб полиције и Бошка Обрадовића

Током данашњег протеста, до инцидената је дошло када је полиција зауставила камион с озвучењем у Улици кнеза Милоша. На такав поступак полиције реаговали су демонстранти предвођени лидером Двери Бошком Обрадовићем.

Снимак овог инцидента Инсајдеру је уступио један од присутних грађана. Снимак почиње од момента када је инцидент у току и на основу њега није могуће закључити шта му је претходило.

Поводом овог инцидента, огласио се и МУП саопштењем у коме тврде да је „неколицина хулигана предвођена једним од лидера Савеза за Србију Бошком Обрадовићем“ напала припаднике полиције на углу улица краља Милана и кнеза Милоша у Београду.

(Инсајдер, 17.3.2019)

Грађани кренули у шетњу до полицијске станице; Ђилас: Идемо да нас ухапсе

Грађани који су се окупили испред Председништва Србије кренули су на позив Бошка Обрадовића, лидера Двери ка полицијској станици у Булевару Деспота Стефана да би, како је рекао, ослободили Павла Цвејића, осамнаестогодишњка који је осуђен на 30 дана због синоћњег упада у зграду РТС.

„Док смо сви ми овде полиција хапси све људе који су синоћ били у РТС-у, а симбол је млади Павле од 18 година коме је одређен притвор од 30 дана. Ако је неко крив, крив сам ја, јер сам први ушао. Нека дођу по мене, нека дођу по све вас. Имам важну моралну обавезу, позивам вас да сви заједно пођемо до полицијске станице да ослободимо Павла! Сви ми улазимо у станицу у 29. новембра, тражимо слободу за Павла, ми вас се не плашимо, ми не одустајемо“, рекао је Обрадовић.

Он је навео да су слике „обруча око председништву обишле су читаву Србију и читав свет“ и да су показале „диктатору да мора да оде“.

У међувремену, Драган Ђилас је на твитеру написао: “Сви ми који смо синоћ били у РТС преузимамо одговорност што смо тражили да РТС почне истинито да информише. Управо идем са Обрадовићем, Лутовцем и Зеленовићем у полицијску станицу 29.новембар да нас ухапсе. Ми смо Вучићу криви, престани да хапсиш децу Србије!”

Грађани су потом за камионом са озвучењем кренули ка полицијској станици у Улици 29. новембра. Испред Председништва Србије остао је мали број грађана, а полиција и даље обезбеђује зграду.

На путу до полицијске станице у колона се зауставила испред зграде РТС-а где су демонстранти узвикивали директору тог јавног сервиса Драгану Бујошевићу “оставка”.

Са камиона је поручено да ће после доћи испред РТС, а да сада иду у полицијску станицу да ослободе ухапшене због синоћњег упада у зграду РТС-а.

Испред зграде РТС-а је постављен кордон полиције.

Колона се зауставила и испред Дома Народне скупштине Србије и где су демонстранти узвикивали име председнице парламента Маје Гојковић чији оставку иначе опозиција тражи.

(Инсајдер, 17.3.2019)

МУП: Ухапшено седморо демонстраната због различитих кривичних дела и прекршаја

Припадници Министарства унутрашњих послова идентификовали су и привели више особа због сумње да су извршиле више различитих кривичних дела и прекршаја током синоћњег упада у зграду РТС-а и данашњег скупа испред зграде Председништва, наводи се у саопштењу МУП-а.

(Фото: Инсајдер)

“Због сумње да су синоћ унели моторну тестеру у зграду РТС-а и махали њом пред запосленима у овој медијској кући приведени су М.Ч. (1977) и М.П. (1976). Полиција је привела и У.С. (1994) који се сумњичи да је синоћ разбио стакло на улазу у зграду Радио-телевизије Србије”, пише у саопштењу.

Због напада на овлашћено службено лице приведени су А. Н. (1984), В.Ј. (1976) и М.М. (1995) због сумње да су синоћ, у згради РТС-а, физички насрнули на полицијске службенике и нанели им више удараца, пише у саопштењу.

Након синоћњег упада у зграду РТС-а, челници опозиције данас су организовали скуп испред Представништва истовремено с конференцијом за медије председника Србије.

У саопштењу МУП-а наводи се да је данас ухапшен и С.С. (1992) који је, како се сумња, на углу улица краља Милана и кнеза Милоша физички насрнуо на полицијског службеника.“

О свему су обавештена надлежна тужилаштва, као и судије за прекршаје”, закључено је из МУП-а.

Након информација о хапшењима, учесници протеста су на позив организатора кренули у шетњу до полицијске станице како би „ослободили ухапшене“.

“Ако је неко крив, крив сам ја, јер сам први ушао. Нека дођу по мене, нека дођу по све вас. Имам важну моралну обавезу, позивам вас да сви заједно пођемо до полицијске станице да ослободимо Павла! Сви ми улазимо у станицу у 29. новембра, тражимо слободу за Павла, ми вас се не плашимо, ми не одустајемо“, рекао је демонстрантима лидер Двери Бошко Обрадовић.

(Инсајдер, 17.3.2019)

Завршен протест, властима рок до сутра да пусте ухапшене демонстранте

Обраћањем представника опозиције испред Полицијске управе у Булевару Деспота Стефана завршен је вечерашњи протест у Београду. Представницима власти, лидер Двери Бошко Обрадовић поручио је да имају рок до сутра до 15 часова да пусте на слободу све ухапшене у згради РТС-а, у супротном грађани ће се окупити поново и “ићи до краја”. Подсетимо, представници опозиције су се са грађанима након демонстрација испред Председништва упутили у полицијску управу како би захтевали ослобађање свих ухапшених након синоћног упада у зграду јавног сервиса.

“Господо на власти, имате рок до сутра до 15 часова да пустите на слобооду све ухапшене у згради РТС-а, ако је неко одговоран одговорни смо ја, Ђилас, Лутовац, Стефановић и сви други лидери опозиције, ухапсите нас, а не младе људе”, рекао је Обрадовић са камиона испред полицијске управе.

Он је додао да ће уколико сви демонстранти не буду ослобођени, организатори протеста саопштити када ће се окупити поново.

“Имамо са вама да поделимо две информације, прва је да су сви ухапшени евакуисани и послати у разне прекршајне судове где им се изричу различите мере”, рекао је Обрадовић.

Као другу информацију, навео је да је наређено грађанима који подржавају власт да се окупе како би пружили подршку Вучићу као и да је било хитно сазивање састанака одбора СНС-а широм Србије.

Обрадовић је додао да они “нису заборавили ни Јутку, ни Симоновића, ни Лабана, ни Бабића” и поновио претходне захтеве за подношење оставки представника власти и гостовање на Дневнику РТС-а.

“Ми смо оно нормално, пристојно, разумно лице Србије које жели нормалан живот, а не да нас неко хушка једне на друге. Не можеш да зауставиш побуђене грађане који полако долазе за Београд, а кад се сви скупимо то ће му бити крај”, закључио је Обрадовић.

Адвокат: Против тројице поднете кривичне пријаве

Један од адвоката ухапшених, Владимир Тодорић је испред полицијске станице навео да ће тројица од ухапшених бити кривично гоњени.

Међу њима је и 24-годишњи младић из Аранђеловца и двојица младића Партије уједињених фантома.

“Младић из Аранђеловца он је синоћ ушао без икаквог насиља у РТС, није ухапшен тамо, али је синоћ тамо претучен. Има подливе, повреде по бубрезима. Он и младићи из Партије уједињених фантома ће бити кривично оптужени пред вишим јавним тужилаштвом тј. Вишим судом у Београду за кривично дело насилничко понашање на јавним скуповима и спортским приредбама“, рекао је Тодорић.

(Инсајдер, 17.3.2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. “Има их укупно 1023.” – На шта је мислио? Број телохранитеља у згради који га штите од грађана? 🙂

    Добро је да се ове слике преко медија шире Србијом тако да они који су зависни само од контролисаних извора информација с временом виде да није онако како им се натура да јесте.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading